Hyppää sisältöön

Kesätientekijä: Jannen kesä kuluu törmäysvaunuhommissa tielläliikkujien turvana

Kuva kesätyöntekijä Janne Kuuppelomäestä

Kuka olet ja mitä teet?
– Janne Kuuppelomäki ja työskentelen kesän ajan haalariharjoittelijana Vt 19 Seinäjoen itäinen ohikulkutie –hankkeessa Skanska Infra Oy:llä. Työskentelen maanrakennuspuolen aputöissä kaivinkoneen mukana ja teen pääsääntöisesti liikennejärjestelytöitä TMA-törmäysvaunukuskina. Työt alkoivat toukokuussa ja loppuvat elokuussa.

Mitä olet opiskellut päästäksesi infrapuolelle?
– Olen opiskellut ammattikoulussa rakennusalaa ja valmistuin vuonna 2010. Armeijan jälkeen työskentelin rakennusalalla vielä viime syksyyn asti. Vaihdoin oppialaa ja siirryin Seinäjoen ammattikorkeakouluun opiskelemaan rakennusmestariksi. Näitä opintoja on nyt vuosi takana.

Kerro jotakin tavallisesta työpäivästäsi?
– Työt alkavat aamuvarhain vastaavan ohjeistuksella päivän töihin. Tämä tapahtuu työn paikasta riippuen eri työmaakopeilla, joita kutsutaan myös kahvikopeiksi. Siinä selviävät päivän kuviot. Varsinaiseen työhön kuuluu muun muassa kaivinkoneen apuna tehtäviä putkituksia ja TMA-törmäysvaunuajoa. Törmäysvaunua käytetään liikenteen joukossa törmäysturvallisena rakenteena ja huomioautona silloin, kun tiellä tehdään esimerkiksi tietyömerkintöjä, laitetaan liikennemerkkejä paikoilleen tai tehdään ojien luiskatöitä. Vaunu on tielläliikkujien lisäturva.
– Omat työni sijoittuvat pääosin muualle kuin Nurmon päätyyn, sillä siellä ovat siltapuolen työt täydessä vauhdissa.

Mikä on parasta työssäsi?
– Se, mikä hommassa alun alkaenkin kiinnosti, oli työhön kuuluva säännöllisyys. Oli varmuus siitä, että työt eivät lopu juhannukseen. Olen ollut kokonaisuuteen hyvin tyytyväinen. Hommat hoidetaan fiksusti.

Onko työ ollut sitä, mitä odotit?
– Kyllä. Olen saanut tehdä varsinaisia maanrakennustöitä, mutta olen tarttunut myös harjan varteen.

Ehtiikö vapaa-ajalla harrastamaan?
– Kesäisin tulee pelattua jonkin verran jalkapalloa ja olen yrittänyt viikonloppuisin ulkoiluttaa moottoripyörää.