Kanavamuseotoiminta ja museokanavat

Kanavamuseoiden historia

Kanavamuseoiden verkosto perustettiin vuonna 1980. Tämän museoverkoston viimeinen museo, Saimaan kanavan museo, valmistui vuonna 1995. Yhteistyössä Museoviraston kanssa on entistetty Möhkön ruukinkanava, Kuivataipaleen kanava, Saarikosken sulku ja Suvorovin kanavat. Viimeksi ovat valmistuneet vanhan Saimaan kanavan uoman ja Pien-Mustolan sulun entisöintityöt  vanhan Mälkiän sulun alapuolella.

Vuonna 2019 Väylävirasto päätti lakkauttaa kesäaukipidon Taipaleen, Varistaipaleen, Jakokosken ja Herraskosken kanavamuseoissa kesästä 2020 alkaen. Varkauden kaupungin kanssa tehdyn erillissopimuksen mukaan Taipaleen kanavamuseo pidetään auki kesällä 2020.

Kanavamuseot

Alla olevista linkeistä löydät lisätietoa Väylän ylläpitämistä kanavamuseoista.

Taipaleen kanavamuseo (Varkaus)
Saimaan kanavan museo (Lappeenranta)
Varistaipaleen kanavamuseo (Heinävesi) Kanavamuseo ei ole avoinna kesällä 2020
Herraskosken kanavamuseo (Virrat) Kanavamuseo ei ole avoinna kesällä 2020
Jakokosken kanavamuseo (Kontiolahti) Kanavamuseo ei ole avoinna kesällä 2020

Museokanavat

Möhkön museokanava (Ilomantsi)

Möhkön vanhan rautaruukin sulkukanava korjattiin purjehduskelpoiseksi 1990-luvun alkuvuosina museoviraston johdolla. Merenkulkulaitos rakensi kanavaan mm. sulkuportit ja kuusi metriä korkean vesirattaan. Nykyisin kanavan hoidosta vastaa Ilomantsin kunta.  Museota ylläpitää Ilomantsin Museosäätiö.

Lisätietoa: http://www.mohkonruukki.fi/

Kuivataipaleen kanava (Suonenjoki)

Kuivataipaleen vanhan puusulun entisöintityö valmistui vuonna 1996 ja kanava avattiin veneilykäyttöön. Merenkulkulaitos rakensi kanavan Museoviraston toimeksiannosta työllisyysvaroin. Kuivataipaleen kanava yhdistää Kymijoen ja Vuoksen vesistöalueen ja sen kautta kulkee veneilyreitti Suonenjoelta Sorsakoskelle. Sulku toimii käsikäyttöisenä itsepalvelusulkuna ja Väylävirasto vastaa sen kunnossapidosta.