Hyppää sisältöön
Nainen istuu kokoushuoneen tuolissa ja osoittaa kädellä tietokoneen näyttöä. Vieressä seisova nainen katsoo tietokoneen näyttöä.

Monipuolista työtä taustavoimissa 

Väyläviraston projektinhallinnassa työskennellään hankkeiden tukena. Parasta työssä on sen monipuolisuus ja haastavuus sekä aina auttavaiset työkaverit. 

Tie-, rata- ja vesiväylähankkeissa tarvitaan suunnittelu- ja toteutusväen lisäksi taustavoimia, jotka omalta osaltaan auttavat hankkeita onnistumaan. Projektinhallinnan asiantuntijat Sari Etelälahti ja Nea Harjukari ovat juuri näitä ahkeroijia. 

Haasteita hyvässä ilmapiirissä 

Sarin ja Nean tehtäviin kuuluu muun muassa tilausten ja sopimusten käsittelyä sekä hankkeiden taloushallintaa. Molemmat kiittävät työnsä monipuolisuutta. 

”Kaikenlaisia tilanteita tulee eteen, ja ne haastavat omaa osaamista. Se ei ole pelkästään sitä, että voitko käsitellä tämän laskun tai lähettää tilauksen allekirjoitettavaksi – ei tarvitse tehdä vain yhtä asiaa, johon voisi helposti leipiintyä”, Sari kiittää. 

Nea nostaa esiin työn parhaina puolina myös tiimin hyvän ilmapiirin. 

”Kaikilta uskaltaa kysyä apua, ja kaikki auttavat parhaansa mukaan. Omia mielipiteitä ja kehittämisehdotuksia voi esittää huoletta. Kaikki tulevat juttuun keskenään”, hän toteaa. 

Samoja töitä eri mausteilla 

Projektinhallinnan asiantuntijat tekevät periaatteessa samanlaisia töitä, mutta jokaisella on omat hankkeensa, jotka voivat erota toimintatavoiltaan paljonkin. Tiimiläiset tekevät yhteistyötä yksikön ja yhteisten toimintatapojen kehittämiseksi, mutta siinä on rajansa. 

”Prosesseja on yritetty yhtenäistää, että ne olisivat samat jokaisella hankkeella. Käytännössä se on osoittautunut haastavaksi! Hankkeita on vaikea saada samaan muottiin”, Nea kertoo. 

Esimerkiksi asiakirjojen hyväksytysketjut ovat erilaisia hankkeittain. Samoin konsulttien tehtävät ja pääsy Väyläviraston järjestelmiin vaihtelevat. 

Siksi jokaisen projektinhallinnan asiantuntijan on tehtävä omista hankkeistaan kooste niiden käytännöistä ja hankkeeseen osallistuvien vastuista. Se pitää rutiinit sujuvina esimerkiksi kesätyöntekijöiden astuessa remmiin. 

”Voimme olla ylpeitä siitä, että hoidamme töitämme aina vastuullisesti ja kehitämme toimintatapojamme. Näin olemme hankkeille hyvänä tukena”, Sari sanoo. 

Tervetuloa joukkoon! 

Sari pääsi aikoinaan määräaikaiseksi osastosihteeriksi, myöhemmin hänet vakinaistettiin ja vuonna 2016 hän aloitti projektinhallinnan asiantuntijan hommat. Nea taas pääsi virastoon vuonna 2020 oltuaan pitkään palkanlaskijana.  

Mitä sanoisitte ystävälle, joka harkitsee Väylävirastoon hakeutumista? 

”Tervetuloa mukavaan porukkaan kiinnostaviin töihin, joilla on yhteiskunnallista merkitystä!” 

  • Nimi: Sari Etelälahti 
  • Titteli: projektinhallinnan asiantuntija 
  • Koulutus: yo, HSO-sihteeri 
  • Tätä et tiennyt minusta: Aiempi työurani yksityisen palveluksessa on ollut aivan eri alalta. Olen ollut pitkään muun muassa tavaramerkkeihin ja tuoteväärennyksiin liittyvissä tehtävissä sekä asianajosihteerinä. Tämä työ on tullut eteeni hieman yllätyksenä itsellenikin; en olisi uskonut, että tulen olemaan näin vahvasti mukana esimerkiksi talouteen liittyvissä tehtävissä. 

  • Nimi: Nea Harjukari 
  • Titteli: projektinhallinnan asiantuntija 
  • Koulutus: tradenomi, restonomi 
  • Tätä et tiennyt minusta: Olen nuorempana pelannut jääkiekkoa ja sen jälkeen päätynyt toimitsijaksi jääkiekkopeleihin. 

Katso video Sarista ja Neasta.