Hyppää sisältöön

Työt Järvenpään alueella

Tällä sivulla voit tutustua käynnissä oleviin ja jo toteutettuihin töihin Järvenpään alueella.

Työt Ainolassa

Itäinen raide on suljettuna liikenteeltä 19.6.–9.12.2023. Tänä aikana junat eivät pysähdy Ainolan seisakkeella Järvenpäässä. Nykyinen laituri jää rakennettavan lisäraiteen alle. Itäisen raiteen ollessa suljettuna nykyinen laituri puretaan, sen alla olevat rakenteet poistetaan ja laiturin kohdalle rakennetaan lisäraiteen vaatimat pohjanvahvistukset ja lisäraiteen ratapenger.

Ainolan uuden seisakkeeen perustuksia, paalut maassa radan vieressä.

Ainolan molemmat laiturit uusitaan ja uudelle asemalle rakennetaan kokonaan uusi siltapaikka, Ainolan aseman alikulkukäytävä. Laitureille rakennetaan katokset, joiden on tarkoitus tarjota sääsuoja aseman käyttäjille ja rakenteille. Uudesta alikulkukäytävästä rakennetaan porras- ja hissiyhteydet laitureille. Asema-alueen rakentamisessa huomioidaan esteettömyysvaatimukset. Matkustajien käyttöön rakennetaan sekä pyöräpysäköintiä että pysäköintipaikkoja autoille, joista osa tulee sijoittumaan uuden aluekeskuksen alueelle rakentuvaan pysäköintilaitokseen.

Ainolan asema kesällä. Kuva: Jussi Pajunen.

Toteutetut työt Järvenpäässä

Helsinki–Riihimäki-hankkeen työt olivat tiiviisti käynnissä Järvenpään alueella vuosien 2017–2020 aikana. Mittavin urakka sisälsi 5,5 kilometriä pitkän lisäraiteen rakentamisen Ainolan ja Purolan välille. Läntinen lisäraide otettiin junaliikenteen käyttöön 1.10.2018, ja sen myötä junat Helsingin suuntaan lähtevät nykyisin Järvenpään ja Saunakallion asemilla raiteelta 1. Entinen raide 1 jäi puolestaan Järvenpään ohittavan junaliikenteen käyttöön.

Lisäraiteen valmistuttua Järvenpään alueella tehtiin maisemointi- ja viimeistelytöitä radan varrella sekä rakennustöitä Järvenpään asemalla. Aseman seudulle tehtiin alikulkukäytäviä sekä rakennettiin uusi laituri, laiturikatos, bussiterminaali ja liityntäpysäköintipaikkoja. Laiturirakenteita länsireunassa siirrettiin lisäraiteen johdosta lännemmäksi. Myös Järvenpään aseman taksiasema siirtyi asemarakennuksen eteläpuolelle. Lisäksi Järvenpäässä on rakennettu melusuojausta radan molemmin puolin. Meluseinät valmistuivat alkusyksystä 2020.

Junaraiteiden läheisyydessä ammattihenkilö tekee asennustöitä. Kuva: Jussi Pajunen.
Kuva: Jussi Pajunen