Vammalan liikennepaikka, ratasuunnitelma, Sastamala

Ratahanke Suunnitteilla Pirkanmaa

Vammalan liikennepaikan kehittämisestä laaditaan ratasuunnitelma vuosina 2024–2026. Tavoitteena on parantaa matkustajaturvallisuutta, esteettömyyttä ja lähijunaliikenteen toimintaedellytyksiä. Tärkeimmät uudistukset ovat vanhan laituripolun korvaaminen esteettömällä reitillä ja liityntäpysäköinnin parantaminen.

Lentokuva Vammalan asemalta Sastamalassa vuonna 2022
  • Ratasuunnittelu 2/2024–4/2026
  • Ratasuunnitelma lainvoimainen 5/2026
  • Rakentamissuunnittelu 2026

Hankkeen perustiedot


Aikataulu
2024-2026
Kustannukset
Suunnittelun kustannukset: noin 1,2 miljoonaa
Tilaaja
Väylävirasto, Sastamalan kaupunki
Tavoitteet
  • Matkustajaturvallisuuden ja esteettömyyden parantaminen
  • Lähijunaliikenteen toimintaedellytysten kehittäminen
  • Tavaraliikenteen kuljetusten sujuvuuden ja toimintavarmuuden varmistaminen
  • Asemanseudun maankäytön mahdollisuuksien edistäminen Sastamalassa.
Vammalan liikennepaikan raitestoselvityksen karttakuva, Sastamala

 

Suunnitelman lähtökohdat

Vammalan liikennepaikka Sastamalassa on seudullisesti merkittävä liikenteen solmukohta. Vammala sijoittuu rataosalle, jolla kulkee Porin ja Tampereen välinen kaukojunaliikenne. Kaukojunia kulkee arkisin 9 vuoroa päivässä suuntaansa, ja viikonloppuisin 5–7 junaa. Sastamalan tavoitteena on lisätä henkilöjunaliikenteen vuoroja. Tampereen seudun lähijunaliikennettä voitaisiin mahdollisesti laajentaa Vammalaan asti. 

Tampereen ja Porin välinen rataosa on yksiraiteinen, eli junat joutuvat ohittamaan toisensa pysähdyksissä. Tavoitteena on, että pysähdys tapahtuisi asemalla, jolloin matkavauhti hidastuisi vain yhden pysähdyksen ajaksi. Vammala on tästäkin näkökulmasta tärkeä paikka rataosan henkilöjunaliikenteelle. Lisäksi asema voisi jo nyt toimia lähijunien kääntöpaikkana, sillä asemalla on hyvä laiturikapasiteetti.

Tällä hetkellä arkipäivisin tyypillisesti kuusi junaa kohtaa toisensa Vammalan asemalla. Liikennepaikalla syntyy päivittäin tilanteita, joissa välilaiturilta on poistumassa junamatkustajia samaan aikaan, kun raiteelle saapuu juna. Nykyinen laituripolku on turvallisuusriski.
 

Henkilöliikenteen turvallisuus ja palvelutaso paranevat 

  • Laituripolun tilalle rakennetaan esteetön yhteys välilaiturille uuden alikulun kautta, joka kulkee koko ratapihan alitse. Alikulusta tulee hissi- ja porrasyhteydet laitureille.
  • Alikulkuyhteys on tarkoitettu jalankulkijoille ja pyöräilijöille. Se yhdistyy kaupungin liikenneverkkoon.
  • Aseman liityntäpysäköintipaikat lisääntyvät pohjoispuolelle rakennettavan uuden liityntäpysäköintialueen sekä etelän nykyisen pysäköintialueen laajentamisen myötä.

Uusi alikulku ulottuu raiteiston pohjoispuolelle asti, ja samalla rautatiealuetta kavennetaan aseman pohjoispuolella. Tämä luo uusia mahdollisuuksia alueen maankäytölle. Pohjoisessa alikulku jatkuu jalankulku- ja pyöräilyväylänä kohti itää, Vammalan ammattikoulua ja Vexve Areenaa. Alikulun leveys, kuusi metriä, mahdollistaa jalankulun ja pyöräliikenteen turvallisen erottamisen toisistaan.

Nykyistä välilaituria levennetään, jotta uuteen alikulkuun voidaan rakentaa hissi- ja porrasyhteydet välilaiturille. Välilaiturin leventämisen vuoksi raiteita joudutaan siirtämään. Lisäksi yksi raide ja kuormauslaituri siirretään liikennepaikan luoteispuolelle. Aseman pohjoispuolelle rakennetaan uusi liityntäpysäköintialue, joka täydentää eteläpuolen olemassa olevia pysäköintipaikkoja. 

Tavaraliikenne sujuvoituu ja maankäytön mahdollisuudet kehittyvät

  • Kuormausraide siirtyy ja rautatiealue kaventuu, mikä mahdollistaa alueen maankäytön kehittämisen.
  • Junien nopeus voidaan nostaa liikennepaikalla nykyisestä 80 kilometristä tunnissa 90 kilometriin tunnissa laituripolun poistamisen myötä.
  • Välilaiturin huolto ja kunnossapito on turvallisempaa, koska työntekijöiden ei tarvitse enää ylittää pääraidetta.

Tampere–Pori-radalla kuljetetaan metsäteollisuuden tuotteita sisämaasta Rauman satamaan. Lisäksi radalla kulkee esimerkiksi metallirikasteita ja raakapuuta.
 

Hankkeen kustannukset ja aikataulu

Vammalan liikennepaikan rakentaminen maksaa noin 11 miljoonaa euroa, josta suunnittelu maksaa noin 1,2 miljoonaa euroa. Ratasuunnitelma asetetaan nähtäville syys–lokakuussa 2025. Tavoitteena on, että suunnitelma saa lainvoiman keväällä 2026.
 

Suunnittelun eteneminen

Vuorovaikutustilaisuudet 
Kaikille avoin vuorovaikutustilaisuus järjestettiin lokakuussa 2024. Tilaisuudessa oli mahdollista tutustua suunni-telmaluonnoksiin ja esittää niistä mielipiteensä. 

Tutustu tilaisuudessa esitettyyn aineistoon.  

Aloituskuulutus
Väylävirasto julkaisi aloituskuulutuksen suunnittelun aloittamisesta ja maastotutkimusten käynnistämisestä loppuvuodesta 2022 verkkosivuillaan. Kuulutus julkaistiin myös Tyrvään Sanomissa ja Alueviestissä.

Lue kuulutus Väyläviraston sivuilla.
 
 

Ajankohtaista hankkeessa

Ajankohtaista hankkeessa