Tasoristeys- ja ylitysluvat
Tasoristeyksen rakentamiseen, siirtämiseen ja muuttuvaan tai lisääntyvään käyttöön vaaditaan ratalain mukaan Väyläviraston myöntämä tasoristeyslupa. Myös tilapäiset työnaikaiset tasoristeykset edellyttävät Väyläviraston myöntämää tasoristeyslupaa. Poikkeuksena ovat Väyläviraston omien hankkeiden tarpeisiin tehtävät tilapäiset työnaikaiset tasoristeykset, jotka eivät edellytä ratalain mukaista tasoristeyslupaa. Näiden osalta noudatetaan tasoristeysluvan sijasta ilmoitusmenettelyä. Rautatien ylittämiseen moottorikelkalla tai muulla maastoajoneuvolla vaaditaan ratalain mukaan Väyläviraston myöntämä ylityslupa. Jäljempänä on kerrottu tarkemmin tasoristeys- ja ylitysluvista ja niiden hakemisesta.
Lupa tasoristeyksen rakentamiseen, siirtämiseen ja muuttuvaan tai lisääntyvään käyttöön (tasoristeyslupa)
Uuden tasoristeyksen saa rakentaa vain runkoverkon ja TEN-verkon ulkopuoliselle rataverkolle. Erityisistä syistä saa uuden tasoristeyksen rakentaa runkoverkon ja TEN-verkon sellaiselle rataosalle, jolla radan suurin sallittu nopeus on pysyvästi enintään 50 kilometriä tunnissa.
Runkoverkolla ja TEN-verkolla olevan tasoristeyksen paikkaa voidaan siirtää, jos siirrolla voidaan merkittävästi parantaa tasoristeyksen turvallisuutta taikka muusta erityisestä syystä (ratalaki 28a §). Tasoristeyksen rakentamiseen tai siirtämiseen valtion rataverkolla on oltava Väyläviraston lupa. Väylävirasto voi antaa teknisiä määräyksiä lupahakemuksen sisällöstä.
Lupa voidaan myöntää tienpitäjälle, jos se on tarpeen välttämätöntä kulkuyhteyttä varten ja tasoristeyksen turvallisuus varmistetaan turvalaitteilla tai muilla järjestelyillä. Lupaa ei tarvita, jos tasoristeys sisältyy liikennejärjestelmästä ja maanteistä annetun lain mukaiseen hyväksyttyyn tiesuunnitelmaan.
Jos olemassa olevan tasoristeyksen käyttö lisääntyy merkittävästi tai sen käyttötarkoitus muuttuu, on tienpitäjän haettava lisääntyvään tai muuttuvaan käyttöön oikeuttava Väyläviraston lupa.
Työnaikaista tarvetta varten tai muusta erityisestä syystä Väylävirasto voi myöntää luvan tilapäisen tasoristeyksen rakentamiseen, jos siitä ei aiheudu vaaraa liikenneturvallisuudelle. Väylävirasto voi liittää lupapäätökseen tasoristeyksen rakentamista, uudenlaista käyttöä, kunnossapitoa ja poistamista sekä tasoristeykseen liittyvää tietä koskevia ehtoja.
Ennen tasoristeysluvan myöntämistä Väyläviraston on kuultava niitä rautatieliikenteen harjoittajia, jotka liikennöivät kyseisellä rataosuudella.
Luvat myönnetään hakemuksesta. Tasoristeyslupa voidaan myöntää tienpitäjälle. Jos luvan hakija on jokin muu kuin tienpitäjä, on sillä oltava tienpitäjän valtuutus (valtakirja). Tasoristeyslupamaksu on 980 € (maksu peritään myös kielteisestä lupapäätöksestä).
Lupa rautatien ylittämiseen moottorikelkalla tai muulla maastoajoneuvolla (ylityslupa)
Väylävirasto voi myöntää luvan ylittää rautatie tasoristeyksessä moottorikelkalla tai muulla maastoajoneuvolla vain runkoverkon ja TEN-verkon ulkopuoliselle rataosalle. Erityisistä syistä voidaan ylityslupa myöntää runkoverkon ja TEN-verkolla olevan tasoristeyksen yhteyteen (ratalaki 28 c §).
Ylityslupa voidaan myöntää vain, jos lupaehdoin varmistetaan, että maastoajoneuvon käyttö ei vahingoita rataa tai rautatiealueen rakenteiden toimivuutta, haittaa radanpitoa eikä vaaranna liikenneturvallisuutta. Tarvittaessa ylityslupa voidaan myöntää määräaikaisena.
Ennen ylitysluvan myöntämistä Väyläviraston on kuultava niitä rautatieliikenteen harjoittajia, jotka liikennöivät kyseisellä rataosuudella.
Luvat myönnetään hakemuksesta. Ylityslupamaksu on 980 € (maksu peritään myös kielteisestä lupapäätöksestä).
Väyläviraston omien hankkeiden tilapäiset työnaikaiset tasoristeykset
Väyläviraston omissa hankkeissa ei tarvitse hakea työnaikaista tilapäistä tasoristeyslupaa.
Näissä tapauksissa riittää ilmoitusmenettely, mutta Väylävirasto voi antaa tasoristeyksen rakentamista ja käyttöä koskevia ohjeita.
Ilmoituksen liitteenä tulee olla:
- tasoristeyksen / ylityspaikan sijainti raiteistokaaviossa, sijainti rataosa ja ratakilometri (km+m)
- tasoristeyksen käyttöaika
- kuinka turvallisuus varmistetaan, turvallisuussuunnitelma
- suunnitellut kansirakenteet
- tasoristeyksen kautta kulkevaksi suunniteltu liikennemäärä ja millä kulkuneuvoilla kuljetaan
Ilmoitus tulee lähettää Väyläviraston kirjaamoon, [email protected]
Lupahakemuksen toimittaminen
Tasoristeys- tai ylityslupahakemus tulee toimittaa Väyläviraston kirjaamoon ([email protected]). Viestin otsikosta tulee ilmetä, haetaanko lupaa uuden tasoristeyksen rakentamiseen, tasoristeyksen siirtämiseen, tasoristeyksen muuttuvaan tai lisääntyvään käyttöön, tilapäisen tasoristeyksen rakentamiseen vai rautatien ylittämiseen moottorikelkalla tai maastoajoneuvolla.
Viestin liitteenä tulee toimittaa seuraavat tiedostot:
- Tasoristeys- ja ylityslupahakemus -lomake täytettynä (excel, lataa hakemuspohja tästä tai sivun alaosasta)
- hakijan yhteys- ja laskutustiedot,
- tienpitäjän yhteystiedot ja valtakirja (jos hakija on muu kuin tienpitäjä)
- suunnittelijan yhteystiedot
- tasoristeyksen tarkka sijainti rataverkolla (osoite, rataosa, raide, ratakilometri+m ja koordinaatit)
- tasoristeykseen johtavan tien yksilöinti: tien tyyppi (maantie, katu, yksityistie, oma tie), tiennimi ja tienumero, tien käyttö ja mahdollinen liikennerajoite)
- tasoristeyksen kautta kulkeva liikenne (liikennemäärä ja kulkuneuvojen tyyppi)
- tarkka perustelu tasoristeyksen tarpeelle ja suunniteltu rakentamisajankohta
- Yleiskartta
- Suunnitelma risteävästä tiestä (asemapiirustus, pituus- ja poikkileikkaus yms.)
- Suunnitelma tasoristeyksen kansirakenteesta
- Kuvaus tasoristeyksestä (tien geometria, leveys, risteyskulma rataan nähden, odotustasanteet, tasoristeysnäkemät yms.)
- Tasoristeysnäkemäkuvat kohteesta
- Turvallisuussuunnitelma
- Infrariskikartta
- Valtuutus luvan hakemiseen
Riskienhallinnan prosessi ja suositellut menetelmät on kuvattu tarkemmin Väyläviraston ohjeissa "Riskienhallinta väylänpidossa" ja "Ohje riskienhallinnan menetelmistä". Riskinarvioinnin tukena käytettävät tarkistuslistat on julkaistu väylämuotokohtaisissa ohjeluetteloissa nimellä "Riskienhallinnan tarkistuslistat".
Tasoristeyksen suunnittelussa on noudatettava lainsäädäntöä ja viranomaismääräyksiä sekä näitä tukevia Väyläviraston ohjeita. Tässä keskeisimpiä tietolähteitä:
- Ratalaki 2.2.2007/110
- Liikenne- ja viestintäministeriön asetus näkemäalueista 65/2011
- Traficomin määräys Rautatiejärjestelmän infrastruktuuriosajärjestelmä (TRAFICOM/490734/03.04.02.00/2023)
- Väyläviraston ohje: Rautatien tasoristeykset Ratatekniset ohjeet (RATO) osa 9
Tasoristeyksen rakentaminen
Tasoristeys- tai ylitysluvan lisäksi tulee rautatiealueella suoritettavista tasoristeyksen rakentamis- tai muutostöistä tehdä sopimus Väyläviraston kanssa (ratalaki 36 §), jollei rakentamistöistä ole sovittu jo tasoristeys- tai ylitysluvassa. Tarkemmin rautatiealueella työskentelyä koskevasta sopimuksesta on kerrottu sijoittamissopimusta koskevalla sivulla.
Lisätietoja vayla.fi-sivuilla ja muualla verkossa
- Liikenne- ja viestintäministeriön asetus Väyläviraston maksullisista suoritteista (1189/2023) 2 § https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2023/20231189
- Ratalaki 28 § https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2007/20070110
- Tasoristeykset valtion rataverkolla https://vayla.fi/vaylista/rataverkko/tasoristeykset
- Väyläviraston ohjeluettelo https://vayla.fi/palveluntuottajat/ohjeluettelo