Väylävirasto vastaa valtion väyläverkosta
Väylävirasto on noin 490 hengen asiantuntijavirasto, joka keskittyy tie-, rata- ja meriliikenteen väyläverkon suunnitteluun, kehittämiseen ja kunnossapitoon sekä liikenteen ja maankäytön yhteensovittamiseen. Lisäksi vastaamme liikenteenohjauksen ja talvimerenkulun järjestämisestä.
Väylävirasto huolehtii liikenteen palvelutasosta ja edistää näin yhteiskuntamme hyvinvointia ja elinkeinoelämän kilpailukykyä. Väyläviraston tehtävänä on vastata liikkumisen muutoksen synnyttämiin asiakastarpeisiin tehokkaasti ja vastuullisesti sekä tuottaa yhteiskunnalle kasvun alustaa toimivan ja turvallisen infran muodossa. Lisäksi edistämme osaltamme infra-alan kehitystä ja vastuullista rakentamista.
Väylävirasto kuuluu liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalalle.
Tehtävämme tie-, rata- ja vesiliikenteen väylillä
- Väyläverkon suunnittelu
- Väylien kehittäminen
- Väylien palvelutason ylläpito
- Osallistuminen liikenteen ja maankäytön yhteensovittamiseen
- Talvimerenkulun järjestäminen
- Liikenteenohjauksen järjestäminen
Yhteistyötä yli organisaatiorajojen
Liikennetehtävien työnjako ja rajapinta Väylävirastoon ovat seuraavat:
Tieliikenteen, rautatieliikenteen ja vesiväylien liikenteenohjaustehtävät yhtiöitettiin 1.1.2019 alkaen valtion erityistehtäväyhtiöön valtion erityistehtäväyhtiöön Fintrafficciin (ent. Traffic Management Finland). Väylävirasto tilaa liikenteenohjauksen palvelut yhtiöltä. Teiden alueellisesta kunnossapidosta vastaavat edelleen alueellisesta kunnossapidosta vastaavat Ely-keskukset. Väylävirasto huolehtii valtakunnallisen palvelutason toteutumisesta. Päivittäisestä teiden kunnossapidosta huolehtivat kilpailutetut urakoitsijat.
Vuoden 2019 alussa perustettu Liikenne- ja viestintävirasto Traficom vastaa liikenteen luvista, pätevyyksistä, valvonnasta ja turvallisuudesta.
Omavalvonta
Omavalvonta tarkoittaa Väyläviraston oman toiminnan vaatimustenmukaisuuden valvontaa. Omavalvonnan avulla hallitaan toiminnan riskejä ja nostetaan esille kehittämiskohteita toimintatavoissa. Omavalvonta on siten osa jatkuvaa parantamista.
Omaksi toiminnaksi katsotaan kaikki Väyläviraston vastuulla oleva toiminta, vaikka sen toteutus olisi annettu palveluntuottajan tehtäväksi. Omavalvonta on siis sekä Väyläviraston itsensä omaan toimintaan kohdistuvaa valvontaa että Väyläviraston palveluntuottajiin toimintaan kohdistuvaa valvontaa.
Omavalvonnan pääpainoalueet
Väylävirastolla on vuosittain muutama omavalvonnan pääpainoalue ja ne läpileikkaavat Väyläviraston koko toiminnan. Pääpainoalueet valitaan riskiperusteisesti kevään johdon katselmuksien kokemusten kautta.
Väyläviraston omavalvonnan pääpainoalueet:
- 2025: Tiedon laatu ja hyödyntäminen sekä ilmastokestävyys, kiertotalous ja energiatehokkuus
- 2024: Tiedon laatu ja käytettävyys, ympäristöasioiden huomioiminen (kiertotalous, energiatehokkuus) ja ostetun palvelun laadunhallinta (osaamisen jatkuvuuden varmistaminen)
- 2023: Tiedon laatu ja käytettävyys, ympäristöasioiden huomioiminen ja ostetun palvelun laadunhallinta
- 2022: Tiedon laatu ja ostetun palvelun laadunhallinta
- 2021: Osaamisen / pätevyyden varmistaminen ja ohjeiden mukainen toiminta (läpi koko ketjun)
- 2020: Osaamisen / pätevyyden varmistaminen, ohjeiden mukainen toiminta ja resurssien varmistaminen
Tutustu myös Väyläviraston tienpidon omavalvontaohjelmaan