Hyppää sisältöön

Matti Pesu, väylätietojen kehittämispäällikkö

Matti Pesun kuva ja teksti: Luo oman alasi visio: näkymä siitä, miten asioiden pitäisi olla viiden vuoden kuluttua.

Tehtävä – missä toimit ja mitä teet?

Työskentelen väylätietojen kehittämispäällikkönä väylien tietopalvelut -osastolla Lappeenrannassa. Tarkoituksena on suunnitella ja kehittää väylätietoja sellaisiksi, että ne vastaisivat niin asiantuntijoiden kuin kansalaistenkin tarpeita. Ei riitä, että tienpidon asiantuntija ymmärtää esimerkiksi tietöistä kertovaa karttapalvelua – tienkäyttäjänkin on saatava siitä selvää.

Arjessani kokoustan konsulttien ja muiden virkamiesten kanssa, suunnittelen tietoja ja tietojärjestelmiä sekä hahmottelen erilaisia projekteja ja hankkeita. Erityisesti liikenteen automaation parissa teen yhteistyötä Tomtomin ja Heren kaltaisten suurten yritysten kanssa.

Koulutus ja työkokemus – miten on polku kulkenut?

Koulutukseltani olen filosofian maisteri Helsingin yliopistosta. Opiskelin pääaineenani luonnonmaantiedettä ja sivuaineinani geoinformatiikkaa ja -fysiikkaa.  Paikkatietoasioista kiinnostuneena hain ja pääsin harjoittelijaksi Finavialle ja sieltä asiantuntijaksi WSP Finlandille.

Työni Liikenneviraston paikkatietoasiantuntijana aloitin vuonna 2010, ja myöhemmin olen siirtynyt kehityspäällikön tehtäviin. Paikkatietojärjestelmiä ja Digiroad-järjestelmää olen hallinnoinut lähes kymmenen vuotta, mikä kuvaa työelämää virastossa: asioita tehdään pitkäjänteisesti ja huolellisesti.

Parasta virastossamme – mitä talo tulijoille tarjoaa?

Väylävirastossa saa suunnitella merkityksellisiä asioita, jotka koskettavat koko valtakuntaa. Samalla pidän työni kansainvälisyydestä: liikenneverkon tietojen hallinnassa ja osaamisessa Suomi kuuluu edistyksellisten maiden joukkoon, ja meillä on hyvin mitoitetut resurssit.

Vapaa asiantuntijuus mahdollistaa asioiden viemisen eteenpäin itselle sopivalla tavalla ja synnyttää luottamusta – uskallan tehdä päätöksiä siinä tehtävässä, joka minulle on uskottu. Samoin työyhteisö tuo virtaa arkeen. Rennot kahvihetket, virkistyspäivät ja tapahtumat hyvässä työporukassa piristävät kiireisinäkin aikoina.

Vinkkisi taloon tulijalle

Vilkkaassa tietotyössä työkuorma voi käydä liian raskaaksi, jos ei osaa johtaa itseään. Kirkasta siis itsellesi, mikä on tärkeintä työtä juuri nyt ja keskity siihen.

Työelämän mottoni

Luo oman alasi visio: näkymä siitä, miten asioiden pitäisi olla viiden vuoden kuluttua.
 
Kiinnostuitko? Katso Väyläviraston avoimet työpaikat ja hae meille!