Inframallit
Mikä on inframalli?
Inframalli on digitaalisessa muodossa oleva infrakohteen kuvaus. Siihen sisältyy kohteen geometrian kuvaus, sijaintitieto ja ominaisuustietoja. Inframallien avulla pyritään siirtämään tietoa infrakohteesta läpi sen koko elinkaaren aina suunnittelusta ylläpitoon saakka. Inframallit ja inframallinnus ovat työkalu hankkeiden tiedonhallintaan.
Väylävirasto on sitoutunut vaatimaan ja hyödyntämään inframallintamista hankkeissaan. Väyläviraston johtoryhmä hyväksyi vuonna 2020 Inframallintamisen toimintalinja -julkaisun, jossa kuvataan viraston mallintamisen tavoitteita ja suuntaa aina vuodelle 2025.
Väyläviraston inframallivaatimuksissa vaaditaan yleisten avointen tiedonsiirtoformaattien kuten Suomessa käytössä olevan LandXML-formaatin laajennusosan Infamodelin (IM:n) tai kansainvälisesti kehitettävän Industry Foundation Classes (IFC) -formaatin hyödyntämistä.
Inframalleihin liittyvä ohjeistus
Tälle sivulle on koottuna Väyläviraston hankkeilla käytössä olevat nykyiset inframalleihin liittyvät ohjeet ja ohjeluonnokset. Voimassa olevat Väyläviraston tekniset ohjeet ja normit on esitetty myös Väyläviraston ohjeluettelossa.
Väyläviraston ohjeet:
Alan yleiset ohjeet:
- Yleiset inframallivaatimukset (YIV)
- InfraBIM-nimikkeistö
- Inframodel-tiedonsiirtoformaatti
- Infra 2015 CAD-kuvatasojärjestelmä. Saatavilla käyttöoikeudet vaativalta Rakennustietosäätiön InfraRYL-sivulta.
Radan tekniikkalajien inframallinnuksen kehitys ja 3D-objektikirjasto
Väylävirasto on pilotoinut ja kehittänyt radan eri tekniikkalajien inframallinnusta. Työn tuloksena on syntynyt InfraBIM-nimikkeistöä täydentävä ratanimikkeistö, ratamallinnuksen ohjeistus sekä objektikirjasto, jonne on koottu kehitystyön tuloksena ja hankkeilla tuotettuja radan varusteiden ja laitteiden 3D-malleja. Objektikirjasto on vapaasti alan toimijoiden käytössä ja sitä on tarkoitus kehittää. Objektikirjaston käyttö on palveluntuottajan vastuulla eikä Väylävirasto vastaa objektien edelleenkäytöstä.