Väyläverkon investointiohjelma
Investointiohjelma on Väyläviraston näkemys uusien rata-, maantie- ja vesiväylähankkeiden toteuttamisesta ja niiden vaikutuksista. Ensimmäinen investointiohjelma on laadittu vuosille 2022–2029 ja se on osa valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman (Liikenne 12 -suunnitelma) toimeenpanoa. Investointiohjelman kehittämishankkeiden mahdollisesta toteuttamisesta päättää eduskunta.
Mitä investointiohjelma sisältää?
Investointiohjelmassa ovat mukana vain ne hankkeet, joista ei ole vielä rahoituspäätöstä.
Investointiohjelma sisältää kehittämishankkeita, isoja peruskorjaushankkeita ja hankekokonaisuuksia sekä pienempiä parantamishankkeita. Ohjelma sisältää myös EU:n tuella tai yhdessä kaupunkiseutujen tai elinkeinoelämän kanssa rahoitettavia hankkeita.
Mitä investointiohjelma ei sisällä?
Investointiohjelma ei sisällä jo päätettyjä, rahoituksen saaneita hankkeita (esimerkiksi Digirata-hanke). Se ei sisällä myöskään hankkeita, jolla ei ole vielä toteuttamis- ja suunnitelmavalmiutta. Investointiohjelma ei myöskään sisällä muita perusväylänpidon toimenpiteitä, joihin lukeutuvat muun muassa väylien talvihoito ja päällysteiden paikkaukset.
Investointiohjelmaan eivät kuulu myöskään jo käynnissä olevat hankkeet. Käynnissä oleviin hankkeisiin voit tutustua sivuillamme.
Rakennetaanko investointiohjelmassa mainitut hankkeet?
Mahdollisesti, mutta ei välttämättä. Investointiohjelma on Väyläviraston ehdotus investoinneiksi valtion väyläverkolla. Eduskunta päättää viimekädessä investointiohjelmasta löytyvien kehittämishankkeiden toteuttamisesta. Hankkeet rahoitetaan valtion budjetista.
Eduskunta voi päättää myös muista väylähankkeista kuin investointiohjelmassa mainituista.
Miten investointiohjelman hankkeet on valittu?
Investointiohjelman hankkeiden valinnat pohjautuvat Liikenne 12 -suunnitelman linjauksiin ja tavoitteisiin. Liikenne 12 -tavoitteita ovat tehokkuus, kestävyys ja saavutettavuus, jotka kaikki tähtäävät ilmastonmuutoksen hillitsemiseen. Lisäksi valintoihin voivat vaikuttaa akuutit tarpeet, jotka on esitetty myös Liikenteen strategisessa tilannekuvassa (Traficom).
Väyläviraston investointiohjelma perustuu vaikutusten arvioinnin tuottamaan tietoon. Vaikutusten arvioinnissa on tunnistettu kunkin hankkeen merkittävät vaikutukset. Arvioidut kokonaisvaikutukset kertovat sen, kuinka investointiohjelma kaikkiaan toteuttaa Liikenne 12 -suunnitelmaa ja sen saavutettavuus-, kestävyys- ja tehokkuustavoitteita. Rata-, maantie- ja vesiväylä-hankkeiden kokonaisvaikutusten arviointia on tehty suunnitelmien ja ohjelmien vaikutusten arvioinnista annetun lain yleisen arviointivelvollisuuden (laki 200/2005) perusteella.
Hankkeiden valinnassa on priorisoitu hankkeita, jotka edistävät mahdollisimman hyvin Liikenne 12 -suunnitelman tavoitteita. Investointiohjelman ulkopuolelle jää kuitenkin paljon hyviä ja tarpeellisia hankkeita, sillä kehittämistarpeita on yli 10 miljardin euron edestä, mutta rahaa on käytettävissä tästä vain murto-osa.
Mihin investointiohjelman rahoitus perustuu?
Investointiohjelma pohjautuu Liikenne 12 -suunnitelman talouskehykseen ja rahoituksen kohdentamista koskeviin linjauksiin. Investointiohjelman talouskehys (eli suunnitelman mukaan käytössä oleva rahoitus) muodostuu seuraavasti:
- Kehittämishankkeet, noin 2,3 miljardia euroa.
- Perusväylänpidon parantamishankkeet, noin 800 miljoonaa euroa.
-
Investointiohjelman ajanjaksolla 2022–2029 voidaan sopia yhteensä noin 500 miljoonan euron valtion rahoituksesta seitsemälle MAL-kaupunkiseudulle. Osa tästä rahoituksesta kohdistuu valtion väyläverkolle ja hankkeista sovitaan valtion ja kuntien välisissä erikseen neuvoteltavissa sopimuksissa.
Yllä olevat yhteensä: hieman yli kolme miljardia euroa.
Eduskunta päättää talousarvioissa investointeihin käytettävän rahoituksen.
Miten investointiohjelman kehittämishankkeiden rahoitus jakautuu eri väylämuodoittain?
Kehittämishankkeiden talouskehys Liikenne 12 -suunnitelmassa on noin 2,3 miljardia euroa. Se jakautuu väylämuodoittain seuraavasti:
Rataverkko: 1260 miljoonaa euroa.
Investointiohjelma sisältää 19 ratahanketta. Kehittämisteemat koskevat rataverkon toimivuutta ja välityskykyä, maakuntakeskusten välisiä yhteyksiä, asemanseutuja ja ratapihoja sekä toimenpiteitä muualla kuin pääväyläverkolla.
Tieverkko: 977 miljoonaa euroa.
Investointiohjelma sisältää 28 pääväylien parantamishanketta, 14 muun tieverkon parantamishanketta ja 57 perusväylänpidon parantamishanketta. Kehittämisteemat koskevat pääväylien kehittämistä, elinkeinoelämän toimintaedellytysten parantamista muulla tieverkolla sekä valtion osallistumista yhteisrahoitteisesti muiden kuin MAL-seutujen kuntien hankkeisiin.
Vesiväylät: 82 miljoonaa euroa.
Investointiohjelma sisältää seitsemän keskikokoista tai pienempää parantamiskohdetta sekä kolme muuta vesiväylien kehittämishanketta.