Hyppää sisältöön

Vaalimaan rajan uusi infra on kokonaisuudessaan valmis

Uusi raskaan liikenteen odotusalue eli ns. rekkaparkki sekä siihen liittyvät väylät avattiin liikenteelle 4.1.2017 Vaalimaalla (Venäjän puolella Torfjanovka). Kesäkuussa 2017 avattiin myös uudelleen rajan ylittävälle raskaalle liikenteelle tarkoitetun ennakkovarauspalvelu.

Vaalimaan raja-asema on Suomen itärajan vilkkain matkustajaliikenteen rajanylityspaikka. Rekkaparkissa on 450 pysäköintipaikkaa Venäjälle mentäessä ja 51 Suomeen tultaessa. Kuljettajien käytettävissä ovat myös wc- ja suihkutilat. Rekkaparkin käyttö on maksutonta. 

Rekkaparkilla ja uusilla liikennejärjestelyillä varmistetaan, että rekkajonoja ei enää synny tielle rajanylityspaikan ulkopuolelle. Vaikka nyt liikenne rajalla on huippuvuosia hiljaisempaa, oletetaan rekkaliikenteen tulevaisuudessa kasvavan. Uudenlaisten järjestelyjen myötä henkilöliikenne ja raskas liikenne eivät enää risteä turhaan raja-aseman läheisyydessä, mikä parantaa huomattavasti alueen turvallisuutta.

Lähtevän henkilöliikenteen uusi kenttä valmistui toukokuussa 2014. Kenttä palvelee erityisesti maasta lähteviä matkustajia. Henkilöliikenteelle on rakennettu uusia kaistoja, ja nyt niitä on lähtevälle ja saapuvalle liikenteelle kaiken kaikkiaan 36. Tavaraliikenteen keskuksen lähellä on uusi raskaan liikenteen tarkastushalli. Entinen kaikille autoille tarkoitettu tarkastushalli on nyt pääosin henkilöliikenteen käytössä. 

 

Kartta liikennejärjestelyistä.

Uudistunut evpa.fi käyttöön kesäkuussa 2017

Kesäkuussa otettiin uudelleen käyttöön uudistunut evpa.fi eli rajan ylittävälle tavaraliikenteelle tarkoitettu ennakkovarauspalvelu. Palvelun toimintaperiaatteena on, että kaikki rajan ylittävien rekkojen kuljettajat varaavat ajan rajanylitykselle etukäteen, tai ilmoittautuvat virtuaaliseen live-jonoon. Varauksen tekemällä kuljettaja saa tiedon siitä, minkä tunnin aikana tiettynä päivänä pääsee todennäköisesti ylittämään rajan. 

Palvelun tavoitteena on tasoittaa liikenteen määrää pidemmälle ajanjaksolle päivän mittaan, jotta rajanylityspaikalle ei syntyisi pitkiä jonoja edes ruuhka-aikoina. Järjestelmällä sujuvoitetaan liikennettä ja lisätään liikenneturvallisuutta. Palvelu ei vaikuta rajan ylittävän liikenteen määrään.

Ajanvarauksia voi tehdä internetissä, puhelimitse tai itsepalvelupäätteellä Vaalimaan tavaraliikenteen odotusalueella. Itsepalvelupäätteitä löytyy myös Teboil Rajahovista sekä Kotkan satamasta. Palvelu on maksuton ja pakollinen kaikille. 

Rajaliikenteen ennakkovarauspalvelu on kokeiluhanke, joka käynnistyi joulukuussa 2014 ja jatkuu toistaiseksi. Järjestelmän toimittaa GoSwift Suomi. Vastaava ennakkovarausjärjestelmä on käytössä Virossa ja Liettuassa Venäjän vastaisella rajalla.