Hyppää sisältöön

Hämeenkyrönväylältä tarpeettomia maa-aineksia Ylöjärven Haverin rikastushiekka-alueen peittomaiksi

Hämeenkyrönväylän rakennustyöt Tippavaaran ja Pappilanmetsän alueella vapauttavat hankkeelle tarpeetonta hienorakenteista, silttistä maa-ainesta noin 300 000 kuutiota. Maa-aine ajetaan Ylöjärven Haverin käytöstä poistetun kultakaivoksen rikastushiekka-alueen peittomaiksi.  

Maa-aineksen kuljetus käynnistyi maanantaina 15. maaliskuuta 2021. Kuljetusmatka Haveriin on noin 12 kilometriä suuntaansa. Ylöjärven kaupunki on sopinut maa-ainesten toimittamisesta Hämeenkyröstä Haveriin Destia Oy:n kanssa. Arviolta kuljetuksia ajetaan kevääseen 2022 asti.

Syyskuussa 2021 maa-ainesta oli ajettu noin 150 000 kuutiota ja toukokuun 2022 mennessä määrä tulee olemaan noin 300 000 kuutiota. Kesän 2021 aikana parhaimmillaan jopa 170 silttikuormaa päivässä.

Ajamalla useiden metrien paksuinen silttikerros raskasmetalleja sisältävän rikastushiekan päälle estetään haitallisiametalleja ja syanidia sisältävien maa-ainesten huuhtoutuminen sateiden mukana ympäristöön ja viereiseen Kirkkojärveen. Kunnostus on suunniteltu tehtäväksi peittämällä rikastus-hiekka-alue hienorakeisellamaa-aineksella. 

Tarpeettoman maa-aineksen hyödyntäminen Haverissa on ympäristön kannalta hyvä asia. Hämeenkyrönväylältä ylimääräiseksi jäävä silttimaa täyttää rikastushiekka-alueen peittorakenteen tekniset vaatimukset ja on merkittävä kiertotaloudellinen hanke Pirkanmaalla.

Hämeenkyrössä uutinen tarkoittaa, että hanke tarvitsee jatkossa Häijääntien sijoitusalueita hyvin pienen määrän ja maan ajot kohdistuvat hankkeelta jatkossa Haveria kohti. Muutos mahdollistaa Häijääntien ympäristön kehittämisen ja kunnan kaavoitustyön, kun sijoitusalueita ei tarvita alustavassa, tiesuunnitelman mukaisessa laajuudessa väylän rakennushankkeen tarpeisiin.

Maa-aineksen kuljetusreitit

Maa-aineksen kuljetus tehdään Hämeenkyrön taajama-alueelta kohti Haveria kolmella eri reitillä:

  1. Häijääntietä pitkien, maantien 3002 ja 276 kautta
  2. Ristamäentietä pitkin, maanteiden 13135, 3002 ja 276 kautta
  3. Kylmänojantientä pitkin, maantien 13135, valtatien 3 ja maantien 276 kautta

Maanajon pääasiallisena kalustona ovat puoliperäautot. Ajot ajoittuvat pääosin maanantaista torstaihin klo 7–19. Työn alussa kuljetusten volyymi on pienempi. Myöhemmin kierrossa olevaa kalustoa lisätään, jolloin ajossa on päivittäin vähintään 10 puoliperäautoa.

Maanajossa käytetyille yleisille teille sekä katuverkolle tehdään kunnossapitotöitä reitin molemmissa päissä. Työpäivän päätteeksi reittiä harjataan kuran poistamiseksi ja viikon lopuksi kadut pestään harjauksen lisäksi. Hämeenkyrönväylän hanke vastaa maanajoon liittyen katujen kunnossapidosta Häijääntien ja Valtakadun kiertoliittymän risteykseen asti, muilta osin vastuussa on alueen kunnossapitäjä.