Hyppää sisältöön

Hyvin tehdystä työstä voi olla ylpeä 

Tavallinen kulkija ei ehken edes huomaa uutta tienpätkää tai vielä pikimustaa asfalttia valtatiellä, mutta projektipäällikölle ne ovat merkki siitä, että jälleen yksi hanke on viety onnistuneesti maaliin. 

Juha-Pekka Hämäläisen mielestä parasta Väyläviraston projektipäällikön hommissa on vaihtelevuus ja ylpeys hyvin tehdystä työstä. 

”Työ on projektiluontoista. Toteutamme yhden työmaan tai hankkeen yhdessä paikassa, ja siitä siirrymme sitten seuraavaan. Projektit voivat näyttää päälle päin samoilta, mutta kahta samanlaista ei tule ikinä vastaan. Se pitää mielen virkeänä”, Juha-Pekka toteaa. 

Pieniä ja suuria ylpeydenaiheita 

Maanteiden rakentamisen ja parantamisen hankkeita vetävänä hänellä on paljon aiheita ylpeyteen – suuria ja pieniä. Kulkuyhteyksien parantaminen vaikuttaa suoraan ihmisten arkeen. 

Hyvä esimerkki on Lahden eteläinen kehätie, joka avattiin liikenteelle vuoden 2020 lopussa. Vanha tie kulki Hollolan ja Lahden taajamien läpi, ja matkalla oli 25 liikennevaloliittymää. Nyt uusi tie ohittaa valorykelmän, ja matka-aika vaikkapa Hämeenlinnasta Mikkeliin on lyhentynyt käytännössä jopa 15 minuuttia. 

”Oli hienoa päästä avausletkassa ajamaan uutta tietä pitkän, monta työtuntia vieneen projektin päätteeksi. Olo oli aika tyhjä, mutta samalla olin todella iloinen, että saatiin tie aikaiseksi.” 

Samanlaisia valmiiksi saamisen iloja on ohitustietä pienemmässäkin mittakaavassa – kun silta paljastuu valumuottipaketistaan tai kesällä näkee maantiellä uutta mustaa päällystettä. 

Työ tehdään hyvin yhdessä 

Hyvin tehty työ on aina monen tekijän yhteistyötä. Juha-Pekka on kuitenkin projektipäällikkönä omien sanojensa mukaan ”pääsyyllinen” kaikkeen, sillä hän on hankkeen tilaaja ja pitää huolta, että työt etenevät sovitulla tavalla ja kaikki urakkaan osallistuvat ja sitä liippaavat sidosryhmät ovat ajan tasalla. Sidosryhmiä ovat muun muassa rakennuttajakonsultit, urakoitsijat, kaupungit ja kunnat, operaattorit ja loppujen lopuksi kaikki tiellä kulkevat. 

Hyvän tuloksen aikaansaamisessa tärkeitä ovat myös oman talon asiantuntijat. Heiltä saa apua, kun oma tietämys ei riitä. 

”Meillä on esimerkiksi geotekniikan ja taitorakenteiden, esimerkiksi siltojen, asiantuntijoita – todella timanttisia tyyppejä. Ympäristöpuolelta löytyy myös osaamista muun muassa kiertotaloudesta tai uusiomateriaaleista.” 

Ihmisten erilaisuus on Juha-Pekalle työnteon suola. Hän tekee monien erilaisten ihmisten kanssa töitä, mikä osaltaan tekee arkipäivistä vaihtelevia. 

”Kenelle tahansa väylävirastolaiselle voi aina soittaa ja kysyä neuvoa, jos oma osaaminen kaipaa tukea. Henki talon sisällä on hyvä.” 

Paikkoja monenlaisille tekijöille 

Väylävirastossa pääsee hänen mukaansa myös tekemään oikeasti merkityksellistä työtä. Valtion väyläomaisuus on todella suuri, ja siitä on pidettävä huolta meidän kaikkien hyväksi.  

Tehtäviä on monenlaisille tekijöille. Mukaan voi tulla esimerkiksi määrittämään normeja sille, miten väyliä pitää hoitaa ja kehittää, tai miettimään, miten käytettävillä rahoilla saataisiin enemmän aikaan. 

Valtion hommissa on vielä yksi iso plussa. 

”Pidän henkilökohtaisesti siitä, että palkka tulee ajallaan. Se on yllättävän iso asia!” 

  • Nimi: Juha-Pekka Hämäläinen 
  • Titteli: projektipäällikkö  
  • Koulutus: rakennustekniikan insinööri AMK / yhdyskuntatekniikan suuntautuminen 
  • Tätä et tiennyt minusta: Vastapainona vastuulliselle työlle voin viikonloppuisin vaikkapa rakentaa uuden kansakunnan ja valloittaa maailmaa tietokonepelien maailmassa. Sillä saa ajatukset mukavasti pois tiehankkeiden parista.  

Katso video Juha-Pekasta.