Maanteiden arvokohteet: museotiet ja -sillat
Vanhat kulkuväylät ovat osa suomalaisten menneisyyttä ja nykypäivää. Keskiajan polveilevat maantiet ja 1700-luvulla rakennetut, rannikoiden ja sisämaan maakuntia yhdistävät tiet ovat edelleen liikenneympäristömme perusta. Holvatut kivisillat, kansanrakentajien puusillat ja teollisen yhteiskuntamme betonisillat kertovat teknisen osaamisemme kehittymisestä.
Maantieverkon erikseen nimetyt museotiet ja –sillat muodostavat yhdessä arvokohteiden joukon. Nykyiset kohteet edustavat kohtuullisen hyvin tieverkon ja siltojen kehitystä keskiajalta toiseen maailmansotaan saakka. Pääosa museoteistä ja –silloista on valittu 1980-luvulla. Tuolloin niiden valinnan perusteina olivat valtakunnallinen kulttuurihistoriallinen ja tie- ja siltatekninen merkitys sekä paikallinen maisemallinen tai matkailullinen merkitys.
Maantieverkon museoteitä ja -siltoja pidetään kunnossa elinkaaritehokkaasti kulttuurihistorialliset arvot säilyttäen. Jotta arvokohteiden kunnossapito olisi suunnitelmallista ja pitkäjänteistä, kullekin museotielle ja ‑sillalle on tavoitteena laatia oma kunnossapitosuunnitelmansa. Näitä suunnitelmia on jo laadittu yli 20 museokohteelle. Kunnossapidossa lähtötilanteena pidetään sitä ajankohtaa, jolloin tie tai silta on nimetty museokohteeksi. Käytössä olevalla maantieverkolla museoteihin ja –siltoihin on mahdollista tehdä liikenteen tai liikenneturvallisuuden edellyttämiä, välttämättömiä muutoksia.
Lisätietoa
- Lisätietoa museoteistä ja -silloista ELY-keskuksen sivuilta
- Tien päällä - Uudenmaan kulttuurihistoriallisesti arvokkaat tiet ja reitit, pdf (Uudenmaan liiton julkaisuja E132/2014)
- Mullinkosken museosillan kunnossapitosuunnitelma (Väylävirasto 2020)
- Möykkysenjoen museosillan kunnossapitosuunnitelma (Väylävirasto 2020)
- Tervasalmen museosillan kunnossapitosuunnitelma (Liikennevirasto 2018)
- Halikon museosillan hoito- ja ylläpitosuunnitelma (Liikennevirasto 2017)
- Lapijoen museosillan hoito- ja ylläpitosuunnitelma (Liikennevirasto 2017)
- Saarenputaan museosillan hoito- ja ylläpitosuunnitelma (Liikennevirasto 2017)
- Väyläverkon arvokohteiden toimintamalli (Liikennevirasto 2018)
- Arvokohteiden kriteerit Liikenneviraston väyläverkolle (Liikennevirasto 2017)