Kapasiteetin ennakkosuunnittelu

TTR Kapasiteettistrategia 2027

Kapasiteettistrategia on TTR:n ennakkosuunnittelun ensimmäinen vaihe. Sen tekeminen aloitetaan viisi vuotta ennen kyseessä olevan aikataulukauden alkua, päättyen sen julkaisuun kolme vuotta ennen aikataulukauden alkua, ajankohdassa X-36 kk. Tämä kapasiteettistrategia on luotu koskien aikatauluvuotta 2027. Tämä dokumentti sisältää kuvauksen strategian maantieteellisestä kattavuusalueesta, ennakoidut pysyvät muutokset infraan, ennakoidut suurimmat kapasiteettirajoitteet, ratatöiden suunnitteluperiaatteet sekä kuvauksen liikennevirroista. Kapasiteettistrategia-dokumentti noudattaa formaatiltaan RNE:n (RailNetEurope) mallipohjaa ja sen sisältöä ohjaa Väyläviraston strateginen suunnittelu.

Väylävirasto julkaisee vuosittain RNE:n (RailNetEurope) TTR-prosessiin liittyvän kapasiteettistrategian. Strategian virallinen kieli on englanti.  Muiden eurooppalaisten infranhaltijoiden kapasiteettistrategiat löytyvät täältä: https://rne.eu/capacity-management/capacity-strategies.

Kapasiteettistrategia 2027_FI (pdf)
FTIA Capacity Strategy 2027_EN (pdf)

TTR-projekti

TTR (Timetabling and Capacity Redesign) on eurooppalaisten infranhaltijoiden ja rautatieyritysten yhteistyössä valmistelema rautateiden kapasiteettisuunnittelun uudistus, jonka tavoitteena on rautatieliikenteen kilpailukyvyn parantaminen kapasiteetin käytön ennakoitavuuden, tehokkuuden ja joustavuuden lisäämisen kautta. Suomen nykyiseen kapasiteettiprosessiin verrattuna näkyvimpiä uudistuksia on esimerkiksi kapasiteetinhaun muutosajankohdista luopuminen sekä ennakkosuunnittelun roolin kasvattaminen. Vuoden 2022 alussa käynnistetyn TTR Suomi -projektin tarkoituksena on luoda eurooppalaisen TTR-uudistuksen pohjalta Suomen olosuhteisiin sopiva versio yhteistyössä koko rautatiesektorin kanssa.

Keskeisenä tavoitteena on koota rautatieliikenteen suunnittelu yhtenäiseksi iteroituvaksi prosessiksi. Tämä edellyttää ratatöiden liikennevaikutusten suunnittelun kehittämistä ja aikaistamista, liikenteen ennakkosuunnittelun käynnistämistä sekä kapasiteetinjaon prosessien kehittämistä kapasiteetin käytön parantamiseksi kilpailluilla rautatiemarkkinoilla. EU:n komission heinäkuussa 2023 julkaiseman kapasiteettihallintaa koskevan asetusluonnoksen myötä huomioon on otettava myös lainsäädännön muutokset. 

TTR Suomi -projekti on jaettu kolmeen eri osa-alueeseen: kapasiteetin ennakkosuunnitteluun,  kapasiteetin jakoprosessin uudistamiseen sekä ratatöiden ja liikenteen yhteensovittamisen kehittämiseen. Näitä kolmea viedään eteenpäin sekä yhdessä että erikseen. Kaikkien kolmen osa-alueen kohdalla löytyy liittymäpintoja, mutta yhdenkään osa-alueen edistäminen ei riipu toisen osa-alueen etenemisestä, täten asioita voidaan viedä tuotantoon eriaikaisesti.

Kapasiteettimalli 2027

Kapasiteettimalli on kapasiteettistrategiaa seuraava ratakapasiteetin  ennakkosuunnitteluvaihe, ja se julkaistaan 1,5 vuotta ennen kyseisen aikataulukauden vaihdetta.

Kapasiteettimallin tarkoitus on tuoda rataverkon kapasiteetin käyttö läpinäkyvämmäksi ja tuoda esiin mahdolliset kapasiteetin käytön haasteet varhaisemmassa vaiheessa.

Kapasiteettimalli ei ole sitova päätös kapasiteetin käytöstä.

Tämä dokumentti on kapasiteettimalli vuodelle 2027, joka perustuu historiadataan, eikä ole ennuste vuoden 2027 kapasiteetin käytöstä. Kapasiteettimallin pohjana ovat vuoden 2026 vuosikapasiteetissa arkipäiville haetut kauko- ja lähijunat sekä 10-12/2024 arkena ajetut tilastolliset tavarajunat ja veturit. Kapasiteettimalli kuvaa tavaraliikenteen osalta vilkkaan päivän volyymejä (90% fraktiili). Lisäksi mallia on täydennetty sidosryhmiltä saaduilla tulevaisuuden suunnitelmilla, tässä tapauksessa luonnoksella 2027 käynnistyvästä Rauman matkustajaliikenteen aikataulurakenteesta.

Väylävirasto julkaisee vuosittain RNE:n (RailNetEurope) TTR-prosessiin liittyvän kapasiteettimallin. Kapasiteettimallin virallinen kieli on englanti. Muiden eurooppalaisten infranhaltijoiden kapasiteettimallit löytyvät täältä: https://rne.eu/capacity-management/capacity-models/ sekä European capacity management toolista (ECMT) https://ecmt-online.rne.eu/ 

Kapasiteettimalli 2027 (pdf)