Hyppää sisältöön

AVA- ja PALJU- palvelut

Saavutettavuusseloste Aineiston välitysalusta- ja Palvelualusta julkaisuille - palveluista.

Saavutettavuusseloste

Väylävirasto pyrkii takaamaan Aineistojen välitysalusta (AVA) ja Palvelualusta julkaisuille (PALJU) -palveluiden saavutettavuuden Lain digitaalisten palvelujen tarjoamisesta 306/2019 mukaisesti.

Tämä saavutettavuusseloste koskee AVA-julkaisut-verkkopalvelua.

Saavutettavuuden tila

Aineistojen välitysalusta (AVA) ja Palvelualusta julkaisuille (PALJU) -verkkopalvelut täyttävät Verkkosisällön saavutettavuusohjeiden (WCAG) 2.1 tason AA vaatimukset osittain. Vaatimusten noudattamatta jättämiset mainitaan jäljempänä.

Ei-saavutettava sisältö

Jäljempänä mainittu sisältö ei ole saavutettavissa seuraavista syistä:
Lain digitaalisten palvelujen tarjoamisesta 306/2019 noudattamatta jättäminen

Sivustorakenne

 • Koska palvelu on ns. ”yhden sivun sovellus”, kohdistus ei siirry ruudunlukija- ja näppäinkäytössä aina johdonmukaisesti näkymän vaihtuessa (WCAG 2.4.3). Tähän liittyen, ruudunlukijalla ei saa mitään palautetta näkymän vaihtumisesta (WCAG 4.1.3).
 • Pelkän tekstin suurentaminen 200% tai tekstin välistysten muuttaminen aiheuttaa tekstin limittymistä epäselvästi osassa sisällöstä (WCAG 1.4.4, 1.4.12). 
 • Palvelun taulukkorakenteissa on seuraavia saavutettavuuspuutteita:
  - Taulukon sarakkeiden järjestämistoiminnallisuudesta ei saa ennakkoon käsitystä ruudunlukijalla (WCAG 4.1.2).
  - Sisällön latautuessa esitettävää ”Ladataan sisältöä”-tekstiä ei voi lukea ruudunlukijalla, eikä vastaavaa palautetta ruudunlukijalle muutenkaan tule (WCAG 1.3.1, 4.1.3). Lisäksi teksti poikkeaa käyttöliittymän kielestä, joten sillä tulisi olla oma kielimääritteensä (WCAG 3.1.2).
  - Kun taulukkorakenne on tyhjä, “Ei esitettäviä rivejä” -elementtiin ei ole mahdollista päästä ruudunlukijalla. (WCAG 1.3.1)

Mobiilikäyttöliittymä

 • Kaikki kuvakkeet saavat mobiiliruudunlukijalla ”tyhjän” kohdistuksen (iOS VoiceOver). Kuvakkeet pitäisi toteuttaa niin, että niille voidaan antaa tekstivastine tai määritellä ohitettaviksi ruudunlukijalta (WCAG 1.1.1).
 • Mobiiliruudunlukija (iOS VoiceOver) ei lue palvelun taulukoita lainkaan taulukoiksi (WCAG 1.3.1). Lisäksi taulukon järjestyksen muuttamisesta ei tule ruudunlukijaa käytettäessä mitään palautetta (WCAG 4.1.3).

Tämän saavutettavuusselosteen laatiminen

Tämä seloste on laadittu 29.06.2021.

Seloste perustuu ulkopuolisen asiantuntijaorganisaation toteuttamaan arviointiin siitä, täyttääkö verkkosivusto Lain digitaalisten palvelujen tarjoamisesta 306/2019 vaatimukset.

Selostetta tarkistettiin viimeksi 31.8.2021.

Palaute ja yhteystiedot

Otamme mielellämme vastaan palautetta tämän sivuston saavutettavuudesta.
Voit pyytää tietoja tai palvelun saavutettavassa muodossa niiltä osin kuin saavutettavuuden vaatimukset jäävät täyttymättä pyytämällä näitä tämän palauteprosessin kautta.

Voit ottaa Väylävirastoon yhteyttä seuraavilla tavoilla:
Puhelin: 0295 34 3000 (arkisin klo 8–16.15)
Sähköposti: [email protected]

Pyrimme vastaamaan palautteisiin viivytyksettä, viimeistään kahden viikon kuluessa yhteydenotosta.

Täytäntöönpanomenettely

Jos huomaat sivustolla saavutettavuusongelmia, anna ensin palautetta sivuston ylläpitäjälle. Vastauksessa voi mennä 14 päivää. Jos et ole tyytyväinen saamaasi vastaukseen tai et saa vastausta lainkaan kahden viikon aikana, voit antaa palautteen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. 

Valvontaviranomaisen yhteystiedot

Saavutettavuuden valvonnan yksikkö
www.saavutettavuusvaatimukset.fi
saavutettavuus(at)avi.fi
vaihde 0295 016 000