Hyppää sisältöön

Kt 68 välillä Edsevö-Pietarsaari, vaihe 3

Tiehanke Suunnitteilla Pohjanmaa

Hankkeen sijainti merkittynä kartalle.Kantatie 68 on tärkein yhteys Pietarsaaren satamasta ja Pietarsaaren kaupungista valtatielle 8 ja sisämaan suuntaan. Pietarsaaren satamassa ja lähialueilla olevissa yrityksissä on yli 2000 työpaikkaa. Yritysten toiminta on riippuvainen kantatien liikenteen sujuvuudesta.

Kantatien liikennemäärä on 7600 - 8800 ajon/vrk (KVL 2019). Raskaan liikenteen määrä on 700 - 750 ajon/vrk, josta jopa yli puolet on raskaita yhdistelmärekkoja. Kantatiellä 68 liikenneonnettomuuksissa loukkaantuu vuosittain keskimäärin kaksi henkilöä. Viimeksi kuluneen viiden vuoden (2015–2019) aikana on sattunut yhteensä 30 liikenneonnettomuutta, joista kuusi on johtanut loukkaantumiseen.

Hankkeen tavoitteena on parantaa kantatien vaikutusalueen, sataman ja sataman alueella toimivan teollisuuden saavutettavuutta ja liikenneturvallisuutta sekä antaa mahdollisuuksia tien varren maankäytön kehittämiselle. 

Hanke sisältää seuraavia toimenpiteitä:

  • Esseå sillan uusiminen ja leventämisen sekä liittymäjärjestelyjä
  • Häröntien liittymäjärjestelyt
  • Purmån sillan uusiminen ja leventäminen
  • Muita tie- ja katuosuuden tasoliittymiä järjestellään liikenteen turvallisuuden ja sujuvuuden parantamiseksi
  • Yksityistieliittymien poistaminen uusilla rinnakkaistiejärjestelyillä

Osasuunnitelmat ja aikataulu

Kuusisaaren eritasoliittymä on valmistunut vuonna 2020 ja lisäksi Edsevön eritasoliittymän parantaminen ja Kolpintien sillan uusiminen ovat käynnistyneet. Hankkeet valmistuvat vuoden 2022 aikana.

Hankkeen loput toimenpiteet sisältävä Kt 68 Edsevö-Pirilö tiesuunnitelma valmistuu keväällä 2021.

Kantatien 68 parantamisesta on laadittu hankearviointi 2019.