Hyppää sisältöön

Yhteystiedot

Väylävirasto

AVOIMEN DATAN ASIANTUNTIJA

Minna Huovinen

  • +358 29 534 3215

Tiedustelut paikkatietoaineistoista ja häiriöilmoitukset

[email protected]

Väyläviraston avoin data

Väylävirasto tukee valtion tieverkon, rautateiden ja vesiväylien kehittämistä sekä kunnossapitoa tarjoamalla keräämiään tietoja avoimesti kansalaisten ja yhteiskunnan eri toimijoiden käyttöön.

avoin data kuvituskuva lukosta

Avoimuuden periaatteet

Tietojen avaaminen otetaan huomioon Väyläviraston toiminnan kehittämisessä, suunnitelmissa ja hankinnoissa esimerkiksi niin, että uusissa ja uusittavissa tietojärjestelmissä avoin tieto ja avoimet rajapinnat ovat suunnittelun keskeinen lähtökohta kuten Laki liikenteen palveluista (2017/320) velvoittaa. Väyläviraston tavoitteena on tarjota keräämänsä tietovarannot avoimesti hyödyntäjien käyttöön koneluettavassa muodossa. Tietojen tärkeimpänä jakelukanavana toimii Lataus- ja katselupalvelu.

Kaikki julkiset tiedot on mahdollista avata avoimen tiedon periaatteiden mukaisesti. Ennen aineistojen avaamista Väylävirasto varmistaa, että aineiston julkaisulle ei ole lainsäädännöstä johtuvia esteitä.


 

Tietovarantojen avoimuus tarkoittaa, että tiedot ovat käytettävissä

  • ilman käyttörajoituksia avoimin käyttöehdoin
  • ilman maksuja
  • itsepalveluperiaatteella toimivien sähköisten rajapintojen tai tiedostolatauksen kautta
     
Avoimen datan jakelukanavat. Lataus- ja katselupalvelu, Aineiston välitysalusta, Paikkatietohakemisto, rajapinnat, teemakartat.

Ajankohtaista

28.11.2022
Väyläviraston vanhat WMS- ja WFS-rajapinnat poistuvat käytöstä 31.1.2023 alkaen. Uusien avoimien WMS- ja WFS-rajapintojen tiedot löytyvät Rajapinnat-sivulta.

10.11.2022
​​​​​​​Väylävirasto on julkaissut tieosoitetyökalun kaikkien käyttöön. Tieosoitetyökalu on QGIS:n päälle rakennettu lisäosa, joka mahdollistaa monipuoliset hakutoiminnot tie- ja katuosoitteella. Työkalu löytyy Väyläviraston GitHubista täältä. Lisätietoja työkalusta täällä.

8.11.2022
Väyläviraston uudet rajapinnat ovat tuotantokäytössä. Ajantasaisin aineisto löytyy uusista WMS- ja WFS-osoitteista. Uusien rajapintojen osoitteet löytyvät Rajapinnat-sivulta.

29.9.2022
Rautateiden ja teiden meluaineistoja vuodelta 2022 on julkaistu avoimeen dataan. Käy tutustumassa tietoihin avoimien rajapintojen ja Lataus- ja katselupalvelun kautta.