Hyppää sisältöön

Yhteystiedot

Väylävirasto

AVOIMEN DATAN ASIANTUNTIJA

Minna Huovinen

  • +358 29 534 3215

Tiedustelut paikkatietoaineistoista ja häiriöilmoitukset

[email protected]

Väyläviraston avoin data

Väylävirasto tukee valtion tieverkon, rautateiden ja vesiväylien kehittämistä sekä kunnossapitoa tarjoamalla keräämiään tietoja avoimesti kansalaisten ja yhteiskunnan eri toimijoiden käyttöön.

avoin data kuvituskuva lukosta

Avoimuuden periaatteet

Tietojen avaaminen otetaan huomioon Väyläviraston toiminnan kehittämisessä, suunnitelmissa ja hankinnoissa esimerkiksi niin, että uusissa ja uusittavissa tietojärjestelmissä avoin tieto ja avoimet rajapinnat ovat suunnittelun keskeinen lähtökohta kuten Laki liikenteen palveluista (2017/320) velvoittaa. Väyläviraston tavoitteena on tarjota keräämänsä tietovarannot avoimesti hyödyntäjien käyttöön koneluettavassa muodossa. Tietojen tärkeimpänä jakelukanavana toimii Lataus- ja katselupalvelu.

Kaikki julkiset tiedot on mahdollista avata avoimen tiedon periaatteiden mukaisesti. Ennen aineistojen avaamista Väylävirasto varmistaa, että aineiston julkaisulle ei ole lainsäädännöstä johtuvia esteitä.


 

Tietovarantojen avoimuus tarkoittaa, että tiedot ovat käytettävissä

  • ilman käyttörajoituksia avoimin käyttöehdoin
  • ilman maksuja
  • itsepalveluperiaatteella toimivien sähköisten rajapintojen tai tiedostolatauksen kautta
     

Ajankohtaista

8.11.2021
Väyläviraston uudet avoimen datan BETA-rajapinnat ja uuden viitekehysmuuntimen avoimen käytön rajapintaosoite ovat nyt testattavissa! Paikkatietopalveluiden pilviympäristöön siirtymisen yhteydessä uudet avoimen datan rajapinnat ja palvelut julkaistaan ensin BETA-palveluina. On tärkeää huomioida, että BETA-status voi koskea palveluiden lisäksi myös aineistoja ja kyseisten aineistojen käyttö on sallittu vain testaustarkoituksiin. Lue lisää uusimmasta uutiskirjeestämme! 

28.9.2021
Kiskoihin liittyvät kunto- ja kunnosapitotiedot on julkaistu avoimena datana. Käy kurkkaamassa ja ota käyttöösi rajapintojen tai Lataus- ja katselupalvelun kautta.

13.9.2021

Vanhat viitekehysmuuntimet poistuvat käytöstä ja uuden viitekehysmuuntimen osoite muuttuu tämän syksyn aikana. Katso koko tiedote ja osoitemuutokset tarkemmin tästä tiedotteesta.

Ajankohtaista

Ajankohtaista