Nokian ratapihan kehittämisen ratasuunnitelma nähtävillä 14.4.2023 asti
Väylävirasto on julkaissut kuulutuksen suunnitelman nähtäville asettamisesta.
Nokian ratapiha sijaitsee Tampere-Pori rataosalla, jossa on runsaasti henkilö- ja tavaraliikennettä. Nokian asema on maakunnallisesti sekä seudullisesti merkittävä liikenteen solmukohta. Vuonna 2020 valmistuneessa Tampere–Pori-tarveselvityksessä tunnistettiin tärkeimmäksi ja kriittisimmäksi kehittämiskohteeksi Nokian liikennepaikan ja sen raiteiston kehittäminen. Nokian asema-alue liittyy keskeisesti kasvavan Tampereen seudun lähijunaliikenteen kehittämiseen.
Väylävirasto on julkaissut kuulutuksen suunnitelman nähtäville asettamisesta.
- Ratapihan toiminnallisuuden parantaminen ja junaliikenteen häiriöherkkyyden vähentäminen
- Lähijunaliikenteen kasvun edellytysten mahdollistaminen
- Matkaketjujen toimivuuden parantaminen
- Saavutettavuuden ja esteettömyyden parantaminen
- Kunnossapitokustannusten pienentäminen
Valtion ja Tampereen kaupunkiseudun välisessä maankäytön, asumisen ja liikenteen sopimuksessa 2020-2023 eli ns. MAL-sopimuksessa on määritetty merkittäviä parannustoimenpiteitä joukkoliikennejärjestelmän kehittämiseen. Sopimuksessa on sovittu myös Nokian asema-alueen kehityshankkeen suunnittelusta sekä toteuttamisesta.
Junamäärät Nokian ja Lielahden välisellä yksiraiteisella radalla ovat erittäin suuret, mikä luo merkittäviä haasteita raideliikenteen aikataulusuunnittelulle. Nykytilassa henkilöjunien kohtaamiset Nokian liikennepaikalla eivät ole mahdollisia yksilaiturisuuden vuoksi, mikä esimerkiksi estää lähijunaliikenteen kasvun alueella. Lisäksi esimerkiksi tavaraliikenteellä on merkittävä mäkeen jäännin riski Porin suuntaan liikennöitäessä.
Hankkeessa tehtävien toimien nähdään mm. sujuvoittavan junaliikenteen toimivuutta Pori–Tampere-rataosalla, vähentävän rataosalla junaliikenteen häiriöherkkyyttä ja parantavan radan kunnossapidettävyyttä.
Hankkeen suunnittelu ajoittuu vuoteen 2022-2023, jolloin tehdään myös rakentamista valmistelevia töitä. Rakentaminen kestää arviolta kaksi vuotta ja on alustavasti arvioitu ajoittuvan vuosille 2023-2024.
Lue lisää: