Turvallisuusjohtamisjärjestelmät ja turvallisuuskulttuuri

Turvallisuusjohtamisjärjestelmät ja turvallisuuskulttuuri ovat toisiaan tukeva vastinpari - turvallinen työskentely edellyttää sekä turvallisia menettelytapoja että sitoutumista niiden noudattamiseen.

 

Rautatietoimintojen turvallisuusjohtamisjärjestelmä

Väylävirastolla on rataverkon suunnittelua, rakentamista, kunnossapitoa ja käyttöä varten Traficomin myöntämä turvallisuuslupa. Turvallisuuslupa on osoitus siitä, että Väylävirasto on valtion rataverkon haltijana huomioinut toiminnassaan asetuksen (EU) 2018/762, liite II vaatimukset sekä noudattaa omassa turvallisuusjohtamisjärjestelmässään kuvattuja toimintamalleja. Turvallisuusjohtamisjärjestelmän avulla Väylävirasto luo turvalliset puitteet ja olosuhteet työskentelylle ja kannustaa turvalliseen tapaan toimia.

Väyläviraston rautatietoimintojen turvallisuusjohtamisjärjestelmä on integroitu osaksi viraston johtamisjärjestelmää. Tämän seurauksena Väylävirastolla ei ole enää käytössään erillistä turvallisuusjohtamisen käsikirjaa.  Väyläviraston rautatietoimintojen turvallisuusjohtamisjärjestelmän turvallisuusjohtamisen menettelyiden vaatimukset on huomioitu Väyläviraston ja palveluntuottajien välisissä sopimuksissa. 

 

Tienpidon turvallisuusjohtamisjärjestelmä

Tienpidon turvallisuusjohtamisjärjestelmä (TPJJ) kokoaa yhteen tienpidon osalta Väyläviraston johtamisen, toimintojen ja toimialojen vastuut, riskienhallinnan kokonaisuuden ja ennakoivan turvallisuustyön menettelyt sekä operatiivisen toiminnan menettelyt. Lisäksi mukana on turvallisuusperiaatteet ja tieliikenteen turvallisuuden tavoitteet. 

Väylävirasto seuraa ja parantaa jatkuvasti tienpidon turvallisuusjohtamisjärjestelmän soveltuvuutta, tarkoituksenmukaisuutta ja vaikuttavuutta.

Vaatimus Väyläviraston tienpidon turvallisuusjohtamisjärjestelmästä perustuu lakiin Liikennejärjestelmästä ja maanteistä (503/2005) 100 a §. Väyläviraston lisäksi myös ELY-keskukset noudattavat tienpidon turvallisuusjohtamisjärjestelmää.

 

Turvallisuuskulttuuri ja turvallisuusjohtamisjärjestelmä ovat kiinteässä yhteydessä toisiinsa 

Turvallisuuskulttuuri on organisaation tapa ajatella ja toimia turvallisuuteen liittyvissä keskeisissä kysymyksissä.  

Turvallisuuskulttuuri kertoo sen, millaista turvallisuusjohtaminen käytännössä on ja miten organisaation jäsenet sitoutuvat arjessa 
noudattamaan turvallisuusjohtamisjärjestelmäänsä. 

Hyvällä turvallisuuskulttuurilla on tunnistettu olevan turvallisuutta parantava vaikutus - se vahvistaa sitoutumista turvallisuusjohtamiseen ja yhteisesti sovittujen toimintatapojen noudattamiseen tarjen yössä. Toisaalta hyvä turvallisuusjohtamisjärjestelmä luo vankan perustan turvalliselle toiminnalle.

Hyvän turvallisuuskulttuurin omínaisuuksia ovat keskeisten riskien hallinta, työnteon ja –olosuhteiden  ymmärrys, kokemuksiat oppiminen ja turvallisuu-den integroituminen muuhun otoimintaan.

 

Turvallisuuskulttuurijulistus

Väylävirasto on allekirjoittanut vuonna 2019 sitoumuksen eurooppalaisen rautateiden turvallisuuskulttuurijulistuksen noudattamisesta. Sitoumuksella Väylävirasto vahvistaa, että se näkee turvallisuuden rautateiden keskeiseksi arvoksi ja haluaa edistää turvallisuutta kaikessa toiminnassaan ja johtamisessaan.