Hyppää sisältöön

Yhteystiedot

Väylävirasto

Projektipäällikkö

Maija Lavapuro

 • 029 534 3382

Welado

Rakennuttajakonsultin projektipäällikkö

Katja Puolitaival

 • 050 542 5405

Jyväskylä–Pieksämäki perusparannus

Ratahanke Suunnitteilla Etelä-Savo Keski-Suomi

Hankkeella suunnitellaan perusparannus Jyväskylän ratapihalle sekä Jyväskylä–Pieksämäki rataosuudelle.

Haapakosken ratasilta Vaajakoskella ilta-auringossa.

Hankkeen perustiedot


Lataa hankekortti (pdf)
Aikataulu
2022-2027
Yhteistyökumppanit
Rakennuttajakonsultti Welado Oy
Kustannukset
146 miljoonaa euroa
Vastuutahot
Väylävirasto
Tavoitteet

•    Rataverkon käytettävyyden ja täsmällisyyden paraneminen
•    Liikenneturvallisuuden parantaminen

 • Suunnittelu, mittaukset ja tutkimukset 2022-2023
 • Rakentamisvalmius 2024
 • Hanke valmistuu 2027

Hankealue

Jyväskylä–Pieksämäki

Jyväskylä–Pieksämäki on noin 80 km mittainen, yksiraiteinen rataosuus, jonka suurin sallittu nopeus on 140 km/h. Rataosuus on yksiraiteinen, sähköistetty, suojastettu sekä varustettu kauko-ohjauksella ja junien automaattisella kulunvalvonnalla. Rataosuus on rakennettu 1913–1917 ja sen viimeisin peruskorjaus on tehty vuosina 1976–1989. Rataosuudella kulkee niin tavara- kuin henkilöliikennettä.

Jyväskylän ratapiha

Jyväskylän ratapiha on yksi kymmenestä perussolmuratapihoista Suomen rataverkolla ja toimii samalla risteysasemana neljään eri suuntaan; Orivesi – Jyväskylä, Haapamäki – Jyväskylä, Jyväskylä – Pieksämäki ja Jyväskylä – Haapajärvi. Ratapiha on liitetty Suomen rataverkkoon vuonna 1897. Ratapihan tavaraliikenne on pääasiassa kappale- ja puutavaraliikennettä. Jyväskylän ratapihan kautta kulkee myös henkilöliikenteen junia.

Kuvituskuva. Jyväskylän ratapiha.

Hankkeen toimenpiteet

Radan käyttöikä on elinkaareensa loppupuolella. Hankealueella on huonokuntoista radan päällysrakennetta ja taitorakenteita. Alueella on useita pehmeikkökohtia sekä haasteita kuivatuksen kanssa. Hankasalmen matkustajalaiturit eivät täytä nykyisiä vaatimuksia ja junaliikenteen tarpeita.

Hankkeella on käynnissä suunnitteluvaihe, jossa suunnitellaan huonokuntoisen päällysrakenteen, taitorakenteiden ja kallioleikkausten korjaukset ja uusimiset. Lisäksi suunnitellaan tarvittavat muutokset junien tarvitsemiin turvalaitteisiin, sähkörataan sekä valaistukseen. Hankasalmelle suunnitellaan uusi reuna- ja välilaituri. 

Hankkeella suunnitellaan myös useiden tasoristeysten ja varoituslaitosten poistoja Jyväskylän ja Pieksämäen väliltä. Tilalle suunnitellaan korvaavat tieyhteydet tai alikulkusillat.
Pehmeikköjen korjaamisesta ja tasoristeysten poistamisesta laaditaan ratasuunnitelmat. Korvaavista tieyhteyksistä laaditaan lisäksi tiesuunnitelmat.

Hankkeen toimenpiteillä varmistetaan radan käytettävyys ja junaliikenteen toimivuus tuleviksi vuosikymmeniksi. Tasoristeysten poistaminen parantaa liikenneturvallisuutta, ja Hankasalmen laitureiden uusiminen esteettömyyttä.

Jyväskylän ja Pieksämäen välinen rataosuus värillisenä, symboleja ja tekstiä, jotka osoittavat rataosalla tehtäviä toimenpiteitä

Kustannukset ja aikataulu

Hanke käynnistyi keväällä 2022. Vuodet 2022–2023 keskitytään rata-, tie- ja rakentamissuunnitteluun sekä lähtötietoina tarvittavien mittausten ja tutkimusten tekemiseen. 
Rakentamisvalmius saavutetaan vuonna 2024. Rakentaminen voisi nykyisen aikataulun mukaan käynnistyä samana vuonna. Jyväskylän ratapiha peruskorjattaisiin vuosina 2024–2025, ja Jyväskylä–Pieksämäki-osuus vuosien 2024–2027 aikana.

Hankkeella on rahoitus suunnitteluvaiheeseen. Rakentamisvaihe tarvitsee erillisen toteutus- ja rahoituspäätöksen. 

Hankkeen tämän hetkinen kustannusarvio on 146 miljoonaa euroa (Maanrakennuskustannusindeksi 130, 2010=100) sisältäen mahdollisen rakentamisvaiheen. Kustannukset voivat tarkentua hankkeen edetessä mm. ajankohtaisten materiaalikustannusten mukaan.

Ajankohtaista

Väylävirasto järjestää hankkeen vuorovaikutustilaisuuksia syys- ja lokakuussa 2023. Vuorovaikutustilaisuudessa esitellään tasoristeysturvallisuuden parantamiseen liittyviä suunnitelmaluonnoksia. Kutsut vuorovaikutukseen on julkaistu Valtion liikenneväylien suunnittelun sivuilla 13.9.2023:

Kutsu vuorovaikutukseen: Tasoristeysturvallisuuden parantaminen rataosuudella Jyväskylä–Pieksämäki, ratasuunnitelma; Jyväskylä ja Laukaa

Kutsu vuorovaikutukseen: Tasoristeysturvallisuuden parantaminen rataosuudella Jyväskylä–Pieksämäki, ratasuunnitelma; Pieksämäki

Kutsu vuorovaikutukseen: Tasoristeysturvallisuuden parantaminen rataosuudella Jyväskylä–Pieksämäki, ratasuunnitelma; Hankasalmi


Vuorovaikutustilaisuudet:

 • 27.9.2023 klo 18 Jyväskylä-Pieksämäki perusparannushankkeen vuorovaikutustilaisuus, yleinen hanke-esittely Microsoft Teams -alustalla. Tilaisuuden liittymislinkki julkaistaan hankkeen verkkosivuilla kaksi tuntia ennen tilaisuuden alkua ja poistetaan tilaisuuden jälkeen. Yleisötilaisuus järjestetään suorana verkkotapahtumana ja sen liittymislinkki toimii Internet-selaimella tietokoneella tai mobiililaitteella. Verkkotilaisuus tallennetaan. Tilaisuuden tallenne ja esittelyaineisto julkaistaan tilaisuuden jälkeen hankkeen verkkosivuilla.
   
 • 2.10.2023 klo 18 Pieksämäen vuorovaikutustilaisuus koskien Pieksämäen alueen suunnitelmia. Tilaisuus järjestetään Virastotalo Kanttilan Kanttila-salissa osoitteessa Vilhulantie 5, 76820 Naarajärvi. Tilaisuudessa on kahvitarjoilu klo 17.30 alkaen. Pyydämme ilmoittautumaan tilaisuuteen etukäteen perjantaihin 29.9.2023 mennessä. Tilaisuuden kesto on noin kaksi tuntia. Siirry tästä ilmoittautumislomakkeeseen.
   
 • 3.10.2023 klo 18 Hankasalmen vuorovaikutustilaisuus koskien Jyväskylän, Laukaan ja Hankasalmen alueen suunnitelmia. Tilaisuus järjestetään Hankasalmella Kuuhankaveden koulun Kohtaamossa osoitteessa Kirkkotie 7, 41520 Hankasalmi. Tilaisuudessa on kahvitarjoilu klo 17.30 alkaen. Pyydämme ilmoittautumaan tilaisuuteen etukäteen perjantaihin 29.9.2023 mennessä. Siirry tästä ilmoittautumislomakkeeseen.

Tilaisuudet ovat avoimia kaikille alueen asukkaille, maanomistajille ja muille asiasta kiinnostuneille. Tervetuloa!

Palautetta hankkeesta

Väylävirasto ottaa mielellään vastaan kysymyksiä ja kommentteja hankkeesta! Voit jättää palautetta alla olevan lomakkeen kautta. Kaikki palaute luetaan ja käsitellään hankkeella. Jos toivot vastausta kysymyksiisi, niin jätäthän yhteystietosi vastaamista varten.

Henkilötietoja käsitellään hankkeella tietosuoja-asetuksen mukaisesti. Voit lukea henkilötietojen käsittelystä lisää tietosuojaselosteesta. Pääset tietosuojaselosteeseen tämän linkin kautta.

Anna palautetta hankkeesta