Hyppää sisältöön

Radalla liikkumisen vaarat: vinkit kasvattajille

Rautatiet ja ratapihat eivät ole leikki- tai selfiepaikkoja, eikä niiden yli tai läpi saa oikaista. Rautatien saa ylittää vain tasoristeyksestä. Liikkuminen raiteilla tai niiden välittömässä läheisyydessä on lain mukaan kielletty. Keskustele lasten ja nuorten kanssa siitä, miksi rautatiellä ei saa liikkua.

Miksi rautatiellä ei saa liikkua? Muista ainakin nämä

  1. Sähkörata on aina hengenvaarallinen. Sähkö voi ”hypätä” ajolangoista kauaskin. Myös vaunujen päälle kiipeäminen voi aiheuttaa hengenvaarallisen sähköiskun, toisin kuin elokuvissa.
  2. Juna ei voi väistää ja sen pysähtymismatka on aina useita satoja metrejä.
  3. Junat ovat todella hiljaisia. Kuulet lähestyvän junan vasta, kun on liian myöhäistä.
  4. Liikkuvan junan aiheuttama ilmavirta kaataa radan lähellä olevan ihmisen helposti.
  5. Junat eivät aina kulje aikataulun mukaan, etenkään tavarajunat ja ratatyökoneet.
  6. Radalla oleskelusta tehdään aina ilmoitus hätäkeskukseen ja poliisille.

Piirroskuvat kertovat, että oikeasti junanvaunun päällä ei voi kiipeillä kuten elokuvissa, vaan siinä on hengenvaarallisen sähköiskun vaara.

Ilkivalta vaarantaa turvallisuuden

Ilkivallan tekeminen on ehdottomasti kiellettyä ja voi aiheuttaa vakavan onnettomuuden niin junassa oleville matkustajille kuin ilkivallan tekijälle itselleen.

On myös hyvä muistaa, että junakalustolle tai rataverkolle muuta vahinkoa tekevä on korvausvelvollinen, vaikka tekijä olisi alaikäinen.

Radalla oleskelusta tehdään aina ilmoitus hätäkeskukseen ja poliisille.

Rautatie ei ole kuvauspaikka – turvaetäisyys useita metrejä

Hieman vanhemmille lapsille saattaa tulla houkutus bongata junia tai ottaa selfie rata-alueella. Selfiet tai bongaukset pitää kuitenkin ehdottomasti tehdä muualla kuin radalla tai sen läheisyydessä. On hyvä muistaa, että turvaetäisyys radasta on useita metrejä.

Junan alustasta ja pyöristä voi irrota junan kulkiessa esimerkiksi lunta, jäätä ja irtonaisia osia, jotka voivat lentää suurella nopeudella liian lähellä seisovan henkilön päälle. Lisäksi junan kulkiessa syntyvä paine tai imu nostaa radalta ja sen vierestä helposti ilmaan esimerkiksi esineitä, kiviä tai soraa lennättäen niitä junan ympärille.

Katso video ”200 tykkäystä. Vain yksi elämä.”

Kulje tasoristeyksen yli yhdessä lapsen kanssa

Tasoristeystä lähestyessä on oltava varovainen ja tarkkaavainen. Tasoristeys ei ole suojatie, vaan vastuu radan turvallisesta ylittämisestä on ylittäjällä itsellään. Juna ei siis pysähdy, vaikka sen kuljettaja näkisi ylittäjän tasoristeyksessä.

Lapsen kanssa on hyvä käydä läpi turvallisen radanylityksen perusteet siten, että kulkee tasoristeyksen yli yhdessä lapsen kanssa ainakin alkuun.

Toimi näin tasoristeyksessä:

  • Hidasta vauhtia ja pysähdy ennen tasoristeystä
  • Jos pyöräilet, laskeudu satulasta ja taluta tasoristeyksen yli
  • Ota kuulokkeet pois korvista ja keskity ylitykseen, ei puhelimeen
  • Katso molempiin suuntiin ennen ylitystä

Lue lisää tasoristeyksen turvallisesta ylittämisestä.

Jos tasoristeyksen ylittäminen kuuluu arkeen, on vanhempien hyvä kysellä sen sujumisesta vähän varttuneemmaltakin lapselta ja tarvittaessa kerrata opit.

Ylityspaikan tuttuus ja junaliikenteen vähäisyys voivat johtaa vääränlaiseen turvallisuuden tunteeseen, jolloin radan ylittämiseen ei välttämättä tule kiinnittäneeksi tarpeeksi huomiota. Siksi etenkin lapsille on hyvä muistuttaa, että tasoristeyksen ylittäminen on keskittymistä ja tarkkaavaisuutta vaativa teko, vaikka se olisi kuinka jokapäiväistä.