Hyppää sisältöön

Siltatyöt pohjalaismaakunnissa 2024: Uusia siltoja ja korjauksia

Tiehanke Käynnissä Etelä-Pohjanmaa Pohjanmaa Keski-Pohjanmaa

Pohjalaismaakuntien tieverkosto saa vuonna 2024 merkittäviä parannuksia, kun useita siltoja uusitaan ja korjataan. Sillan korjauksiin ja rakentamiseen käytetään Pohjalaismaakunnissa vuonna 2024 noin 5 miljoonaa euroa.

Korjattavat ja uudet sillat

  • Kasin silta, Laihia (Valtatie 3): Tämä tärkeä silta uusitaan kokonaan vuonna 2024. Uusi silta parantaa liikenteen sujuvuutta ja turvallisuutta.
  • Lapväärtinjoen silta, Kristiinankaupunki (Valtatie 8): Tämä silta on osa vilkkaasti liikennöityä kasitietä ja se uusitaan kahden vuoden urakan aikana. Uusi silta parantaa liikenteen sujuvuutta ja kestävyyttä.
  • Sarvikanluoman silta, maantie 664, Isojoki: Uuden sillan valmistuminen parantaa liikenteen sujuvuutta ja turvallisuutta maantiellä 664.
  • Suunnitteilla on myös 3-5 uutta siltaa, jotka rakennetaan tulevina vuosina.
  • Yli-Lestin silta, Lestijärvi: Viime vuonna aloitetut Yli-Lestin sillan rakennustyöt saadaan päätökseen vuonna 2024.

Kesällä tehdään myös pienempiä siltojen rakenneosien korjauksia ja erilaisia siltoihin liittyviä ylläpitotöitä.

Kuvassa näkyy Laihian Kasin silta kesäisenä päivänä.

Laihian Kasin silta uudistuu. Laihian Kasin sillan huono kunto pakottaa sen uusimiseen. Uusi silta rakennetaan vanhan paikalle ja se parantaa merkittävästi liikenteen sujuvuutta ja turvallisuutta. Rakentamisen ajaksi sillan länsipuolelle tehdään väliaikainen kiertotie, jolle liikenne ohjataan työn aikana. Kiertotie on merkitty opastein. Rakentamistyöt alkoivat toukokuussa 2024 ja valmistuminen on marraskuussa. 

Pohjalaismaakuntien sillat: Huono kunto ja painorajoitukset vaivaavat

Pohjalaismaakuntien tieverkostossa on useita haasteita siltojen osalta. Alueella on peräti 81 huonokuntoista siltaa ja 52 painorajoitettua siltaa. Vaikka sillankorjaustarpeita on runsaasti, rahoitus ei riitä kaikkien painorajoitettujen siltojen korjaamiseen tai uusimiseen.

Huonokuntoisten siltojen haasteet:

  • Huonokuntoisten siltojen kunto heikentyy ajan myötä ja aiheuttaa riskejä liikenteelle.
  • Painorajoitetut sillat rajoittavat raskaan liikenteen kulkua ja voivat aiheuttaa haasteita logistiikalle.
  • Sillan kantavuuden ongelmat eivät aina vastaa sillan kuntoa. Hyväkuntoinenkin silta voi olla painorajoitettu, jos se ei kykene kantamaan liian suuria kuormia.

Siltatyöt priorisoidaan useiden tekijöiden, kuten kiireellisyyden, kohteen liikenteellisen merkittävyyden ja käytettävissä olevan rahoituksen, perusteella. Kiireellisimpiä korjauskohteita ovat sillat, joiden kunto on heikentynyt merkittävästi ja jotka uhkaavat aiheuttaa riskejä liikenteelle. Liikenteellisesti merkittäviä siltoja ovat ne, joilla on paljon liikennettä ja joiden sulkeminen tai painorajoittaminen aiheuttaisi merkittäviä haittoja. Käytettävissä oleva rahoitus on luonnollisesti myös tärkeä tekijä, joka vaikuttaa siihen, mitä siltoja voidaan korjata.

Ajantasaista tietoa  

Ajantasaista tietoa tietöistä ja tieliikenteen häiriöistä on saatavilla Liikennetilanne-palvelussa https://liikennetilanne.fintraffic.fi/pulssi/ 

Siltatöistä tiedotetaan myös Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen sosiaalisen median kanavissa.  

Instagram: epelykeskus 
X: @EPELYkeskus 
Facebook: EPELYkeskus 
 
Lisätietoa silloista