Miksi rautatiellä ei saa liikkua?
Liikkuminen raiteilla tai niiden välittömässä läheisyydessä on vaarallista ja kiellettyä myös laissa. Asiattomasta radalla oleskelusta tehdään aina ilmoitus hätäkeskukseen tai poliisille.
Rautatien saa ylittää vain siihen tarkoitetuista paikoista eli tasoristeyksistä, jotka on aina osoitettu erillisin merkein. Radan luvaton ylittäminen sekä muu asiaton oleskelu rautatiealueella on paitsi vaarallista, myös laitonta.
Rautatiealuetta ovat myös esimerkiksi raakapuun kuormauspaikat, joilla ei saa oleskella eikä niiden läpi oikaista.
Juna on hiljainen ja kulkee nopeasti, ja sen pysähtymismatka on todella pitkä, jopa 1-2 kilometriä. Juna ei siten voi väistää raiteilla olevaa ihmistä.
On hyvä muistaa, että rataverkon infrastruktuurille vahinkoa tekevä on korvausvelvollinen, vaikka tekijä olisi alaikäinen.
Jätä rata rauhaan -kampanja
Nuorille suunnattu Jätä rata rauhaan -kampanja on kerännyt viime vuosina huomiota pysäyttävällä toteutuksellaan. Syksyllä 2022 ensi-iltansa saaneella animaatiolla voi avata keskustelun rataturvallisuudesta lasten tai nuorten kanssa.
Kadonneet kaverit -animaatiolla muistutetaan erityisesti nuoria miehiä ja poikia siitä, että minkäänlainen oleskelu tai luvaton toiminta rautatiellä ei ole ok. Oman hengenvaaran lisäksi pelissä on myös junien ja niiden matkustajien turvallisuus. Katso animaatio alta ja keskustele nuorten kanssa sen pohjalta käyttäen apuna näitä kysymyksiä.
Junaradalla oleskelu on ehdottomasti kiellettyä.
Vielä voit valita -kampanja
Junan katolle kiipeämisen seurauksena Suomessa kuolee keskimäärin 1–2 nuorta joka vuosi. Voit vielä valita -kampanja muistuttaa nuoria valitsemaan toisin, sillä junien katolle kiipeäminen on hengenvaarallista. Kampanjan ovat toteuttaneet Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes), Väylävirasto, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK ja HUS. Kampanjaan on saatu myös STEK ry:n hankerahoitusta.
Kampanjan tavoitteena on vaikuttaa nuorten käyttäytymiseen ratapihoilla ja junien läheisyydessä. Myös rataverkon pylväisiin kiipeäminen on hengenvaarallista. Junan katolle kiipeämisen seurauksena Suomessa kuolee keskimäärin 1–2 henkilöä joka vuosi. Lisäksi vastaavissa tapaturmissa tapahtuu vakavia loukkaantumisia.
Kampanjavideolla korostetaan erityisesti nuoren omaa harkintaa ratojen ja junien läheisyydessä sekä mahdollisuutta ehkäistä tapaturmia pysymällä poissa junien katoilta. Kampanja on tehty yhteistyössä useiden toimijoiden kesken, sillä junan katolle kiipeämisestä aiheutuu laajoja vaikutuksia niin rataverkon toimivuuteen kuin sairaanhoitoonkin.