Hyppää sisältöön

Perusparannusosuuden Luumäki–Lappeenranta-väli

Julkaisuajankohta 19.5.2022 12.04

Luumäki–Imatra-ratahankkeen perusparannusosuuden toisen osuuden, eli Luumäki–Lappeenranta-välin, rakentaminen käynnistettiin toukokuussa 2022. 

Työt aloitettiin toukokuun toisella viikolla, ja ne on aikataulutettu valmistumaan marraskuussa 2023. Urakoitsijana toimii GRK Infra Oyj.

Luumäki–Lappeenranta-välin rakentamiseen kuuluu louhintoja, sekä radan alla ja että raiteen vieressä. Radan vieressä olevia kallioleikkauksia levennetään ja myös ojien kohdilta louhitaan kuivatuksen parantamiseksi. Lisäksi kalliota louhitaan raiteen alta poistaen vesipesiä, jotka aiheuttavat routavaurioita. Routasuojausta parannetaan myös paikoin radan alle asennettavilla routalevyillä, jotka suojaavat routavaurioilta. 

Louhintojen lisäksi koko urakka-alueella vaihdetaan pääraiteen tukikerros, joka on urakassa merkittävä työkokonaisuus. 

Töihin kuuluu myös useampi korjattava siltakohde. Valtatie 6 ylittäville kahdelle rautatiesillalle tehdään muun muassa vesieristyskorjauksia ja pinnoituskorjaustöitä. Korjattaviin siltoihin kuuluvat myös Poikkitiellä sijaitseva Poikkikadun alikulkusilta (kuvassa), Mäntylä-Kuuselan alikulkusilta ja Vaalimaan alikulkusilta.  

Urakkakokonaisuuteen kuuluu myös ojien perkauksia, pintamaiden ja puuston poistoa sekä 14 ratarummun uusiminen tai korjaaminen. Puustonpoistoa tehdään Törölän ja Tapavainolan välillä sekä Mäntylä-Kuuselan alueella. Lisäksi urakka-alueella rakennetaan huoltoteitä, joista pisin tulee Törölän ja Tapavainolan välille. 

Urakkakokonaisuuteen kuuluu runsaasti louhintoja.

Kevään ja kesän 2023 urakka on työskennellyt myös pitkissä viikonloppukatkoissa. 

Termiittihitsausta kesäkuussa 2023.

Rammeroinnilla rikotaan isompia kivilohkareita pienemmiksi esimerkiksi kuljetusta varten. Rammerointi tehdään kaivinkoneeseen asennettavan iskuvasaran avulla.

Toukokuun 2023 lopussa pidetyssä 48 tunnin liikennekatkossa oli käytössä poikkeuksellisesti kaksi tukemiskonetta ja sepeliyksikköä. Katkossa työskenteli noin 25 koneenkuljettajaa, 50 rakennusammattilaista, 10 junakaluston kuljettajaa ja 10 työnjohtoon kuuluvaa henkilöä. 

Viimeistelytöitä Toikkalassa elokuun 2023 lopun rataliikennekatkossa.

Vuoden 2023 viimeisessä pitkässä rataliikennekatkossa syyskuun alussa työskenneltiin muun muassa vaihteiden parissa. 

Hitsaustöitä syyskuussa 2023.