Hyppää sisältöön

Digiroad-aineisto

Väylävirasto omistaa ja jakaa avointa Digiroad-aineistoa kaikkien käyttöön.

Digiroad-aineiston käytössä tulee noudattaa Creative Commons Nimeä 4.0 -lisenssin ehtoja.

Tarkastele Digiroad-aineistoa Suomen Väylät -karttapalvelussa

Suomen Väylät -palvelussa voit katsella Digiroad-aineistoa. Digiroadin tietolajit saa  näkyville omina tasoinaan. 

Digiroad-aineisto on näkyvillä myös Maanmittauslaitoksen Paikkatietoikkunassa.

Aineistojulkaisu ja lataaminen

Digiroad-aineistoa julkaistaan WMS- ja WFS-rajapintojen kautta, sekä erillisena aineistojulkaisuna Esri Shapefile- ja GeoPackage -muodoissa.

Esri shape -tiedosto on ladattavissa koko Suomen kattavana pakettina tai maakuntajakoon perustuvissa paketeissa. Aineistojulkaisu sisältää tietolajit erillisnä tiedostoina ja kaikille tietolajeille on luotu oma geometria sekä ominaisuustiedot.

GeoPackage julkaistaan tällä hetkellä koko Suomen kattavana aineistona. Aineistojulkaisut ovat ladattavissa ETRS-TM35FIN-koordinaatistossa.

Julkaisun toimitusmuodot

R-formaatti pitää sisällään tielinkit sekä pistemäiset ja viivamaiset ominaisuustiedot. Aineistojulkaisun yhteydessä R-formaatin sisältämille pistemäisille ja viivamaisille segmenteille on generoitu myös geometria, joka mahdollistaa formaatin käytön myös itsenäisenä aineistona.

K-formaatissa tielinkit on katkottu Digiroadin ominaisuustietojen osalta yhtenäisiin osiin ja viivamaiset ominaisuustiedot on katkottu samoin kuin tielinkit. Pistemäiset ominaisuustiedot eivät katko tielinkkejä tai viivamaisia ominaisuustietoja. Pistemäisille ja viivamaisille segmenteille on luotu geometria aineistojulkaisussa. K -formaatissa katkotut viivamaiset ominaisuustiedot voidaan halutessa liittää katkottuihin tielinkkeihin niiden tunnisteen (SEGM_ID) avulla.  

Pikaohje aineistojen käyttöön

Väyläviraston Digiroad-tiestöaineisto on yleisesti ladattavissa avoimena ja ilmaisena datana. Hyödyntäjät voivat käyttää aineistoa valmiiksi paketoituina GeoPackage- ja shape-tiedostoina, jotka ovat ladattavissa Väyläviraston aineistopalvelusta. Aiemmat versiot löytyvät samalta sivustolta.

Tien sijaintitiedot (keskilinjageometria) sekä nimi- ja osoitetiedot löytyvät tiedostosta DR_LINKKI. Jos käytössä ei ole paikkatieto-ohjelmistoa (esim. ArcGIS, MapInfo) eikä muuta soveltuvaa ohjelmistoa tai sovellusta, saa aineiston helpoimmin käyttöön lataamalla avoimen lähdekoodin ilmaisen paikkatieto-ohjelmisto QGIS:n

Digiroadin WMS ja WFS-rajapintojen avaaminen on ohjeistettu rajapinnat -sivulla.

Aineistojen avaaminen eri paikkatieto-ohjelmissa

QGIS
Vektorimuotoiset Digiroad-aineistot avautuvat QGIS-ohjelmassa Add vector layer-painikkeesta. Tarkemmat ohjeet löytyvät täältä.

ArcGIS
ArcGIS-ohjelmistossa aineisto tuodaan työtilaan Add Layer from File -painikkeesta. Tarkemmat ohjeet löytyvät täältä.

 

Digiroad-aineistoa hyödyntävät esimerkiksi: (Päivitetty 21.12.2023)