Hyppää sisältöön

Mittausperustan rakentaminen kaksoisraideosuudelle

Mittausperustan avulla rakennushankkeen ympäristöä mallinnetaan suunnittelun tueksi, aivan ensimmäiseksi jo yleissuunnitteluvaiheessa ja sen jälkeen seuraavissa vaiheissa aina rakentamissuunnittelu- ja kunnossapitovaiheisiin.

Mittausperustan pisteet ovat fyysisiä, maastoon rakennettavia pysyviä elementtejä. Luumäki-Imatra-ratahankkeella käytetään niin kutsuttuja E4-luokan peruspistepareja, jotka sijoitetaan 1–2 kilometrin välein maastoon. Peruspisteparien väliin täydennetään E5-luokan pisteistöä noin 100–300 metrin välein. Kun mittausperusta on laadittu, voidaan sen avulla mitata esimerkiksi radan sijaintia maastossa, maanpinnan korkeuden vaihteluita tai kaapelikourujen sijaintia.

Mittausperustan rakentaminen aloitettiin maaliskuun 2023 lopussa. Kevään ja kesän aikana rakennetaan uusi mittausperusta aina Muukon liikennepaikalta Imatran tavara-asemalle asti. Työt valmistuivat alkusyksystä 2023.

Kun pisteet on rakennettu maastoon, voidaan suorittaa mittaus. E5-luokan pistejono voidaan mitata esimerkiksi akymetrillä.