E18 Raision keskustan kohta usein kysyttyä

  • Hanke toteutetaan Raision kohdan pääväylien laatutason parantamiseksi sekä liikenneturvallisuuden ja sujuvuuden lisäämiseksi.

    E18-tie on osa eurooppalaista TEN-T-liikenneverkkoa, jonka liikenneturvallisuudelle ja -sujuvuudelle EU on asettanut laatuvaatimukset. Suomen tulee kehittää TEN-t-verkkoon kuuluvia väyliä näiden vaatimusten mukaisesti.

    Turun kehätie toimii Suomen yhtenä tärkeimmistä poikittaisliikenteen yhteyksistä sekä henkilöautoliikenteelle että elinkeinoelämän kuljetuksille. Tavoitteena on vähentää raskasta läpikulkuliikennettä Turun ja Raision keskustoista ja siirtää satamaliikenne käyttämään enenevissä määrin kehätietä. E18 -kehätiellä on valtakunnallisen liikenteen välittämisen lisäksi suuri merkitys Turun kaupunkiseudulle, sillä se yhdistää Turun ja ympäristökuntien alueita toisiinsa.

    Paikallisella tasolla Raision kohdan pääväylien parantamisella ja liikennejärjestelyillä ratkaistaan merkittävällä tavalla Raision keskustan toimivuuteen ja viihtyisyyteen liittyviä ongelmia. Hanke mahdollistaa keskustan maankäytön kehittämisen uudesta lähtökohdasta, kun vilkasliikenteinen pääväylä häiriöineen sijoitetaan tunneliin. Keskustan käyttäjien jokapäiväinen liikkuminen helpottuu sekä liikenteen häiriöt vähenevät.

  • Tiesuunnitelman perusratkaisuun on päädytty monien maankäytön ja liikenneratkaisujen vertailujen sekä yhteensovittamisen kautta. Asiaa on tutkittu useissa selvityksissä ja suunnitelmissa vuosien myötä. Nykyisellään väylät hallitsevat Raision keskustaa. Nykyinen läpikulkuliikenne haittaa viihtyisyyttä ja pirstoo yhdyskuntarakennetta merkittävästi. Liikenne ja sen ennustettu kasvu kuormittavat Raision keskustan ruuhkautuneita liittymiä. Tehdyissä tarkasteluissa on todettu, että tunneliin perustuva toteutus on ainoa ratkaisu keskeisiin ongelmiin.

  • Hanke on osa E18 Turun kehätien parantamista, jota tehdään kolmessa eri osahankkeessa (Naantali–Raisio, Raision keskustan kohta, Kausela–Kirismäki). Kukin hanke etenee omassa tahdissaan.

    E18 Raision keskustan kohta -hankkeeseen sisältyy useita parannettavia kohteita:


     

    1. Raision keskustan eritasoliittymä rakennetaan tunnelin länsipuolelle.
    2. Soliniuksenkatu korvaa Raisiontien pohjoispuoleisen ja Soliniuksenkujan tasoliittymät kehätielle.
    3. Uusi Elauksenkatu yhdistää Opinpolun ja Soliniuksenkadun tunnelin yli.
    4. Raision keskustan kohdalle rakennetaan noin 450 metrin pituinen betoninen tietunneli.
    5. Turun kehätie parannetaan 2+2-kaistaiseksi noin 1,7 kilometrin matkalla. Tasoliittymät poistetaan.
    6. Kirkkotietä jatketaan Voudinkadulle, joka alittaa kehätien valtatien 8 länsipuolella.
    7. Keonkatua ja Siltavoudinkatua jatketaan uudelle Voudinkadulle.
    8. Turun kehätien ja valtatien 8 liittymä parannetaan kolmikerroksiseksi eritasoliittymäksi.
    9. Valtatietä 8 parannetaan noin 1,3 kilometrin matkalla
    10. Uusi Jokilaaksontie yhdistää Voudinkadun ja Haunistentien. Kadulle tulee sillat valtatien 8 ja Raisionjoen yli.
    11. Yhteys Muinaispellontien, Petterinpellontien ja Vesilaitoksentien kautta korvaa nykyisen Petterinpellon tasoliittymän kehätielle.
  • Liikkumisen turvallisuus ja sujuvuus paranevat merkittävästi ja samalla Raision keskusta-alueen viihtyisyys paranee ja eheytyy. Tunneli itsessään vähentää meluongelmaa. Välillisesti hyvistä tieyhteyksistä on hyötyä koko Turun kaupunkiseudun kehitykselle.

  • Päätiehankkeelle keskusta-alueella on tyypillistä, että toimenpiteistä on sekä hyötyä että haittaa ympäristölle ja ihmisille, näkökulmasta riippuen. Haittoja pyritään kuitenkin aktiivisesti torjumaan. Haittavaikutukset luonnonympäristöön ovat hallittavissa melko hyvin, koska tie parannetaan pääosin nykyiselle paikalleen voimakkaasti rakennetussa ympäristössä. Haittoja voi olla esimerkiksi kiinteistöjen pienentyminen ja niiden kulkuyhteyksien muuttuminen kiertomatkoineen tai maiseman muuttuminen mm. tiekäytävän leventymisen takia.

  • Rakentaminen tehdään keskellä kaupunkia ja vilkkaan liikenteen seassa, eikä haittavaikutuksilta voi välttyä. Työnaikaisilla kiertotie- ja suojausratkaisuilla pyritään kuitenkin siihen, että haitat jäisivät mahdollisimman vähäisiksi niin auto- kuin kevyelle liikenteellekin. Tavoitteena on mahdollisimman sujuva ja turvallinen liikkuminen rakentamisen aikana. Myös alueelle kohdistuvat muut haitat pyritään minimoimaan.

  • Tunneli itsessään on tehokas meluntorjunnan kannalta. Tunnelin suuaukot ja ilmanvaihto suunnitellaan niin, että ne eivät aiheuta merkittäviä melu- tai päästövaikutuksia. Tiesuunnitelman aikana on tehty laajat melu- ja päästötarkastelut. Rakennussuunnittelu- ja toteutusvaiheessa tehdään tarkempi tarkastelu mainittujen haittojen hallitsemiseksi.

  • Hankkeen etenemisestä saat tietoa hankkeen verkkosivuilta, uutiskirjeestä ja Facebookista. Yleisötilaisuuksista ilmoitetaan lisäksi alueen sanomalehdissä ja kirjastojen ilmoitustauluilla. Lisäksi edistämme medianäkyvyyttä kuten lehtijuttujen kirjoittamista samoihin aikoihin lehdistötiedotteilla.

  • Palautelomakkeen löydät hankkeen verkkosivuilta: vayla.fi/e18-turun-kehatie-raision-keskusta/anna-palautetta

  • Hankkeen toteutuksesta vastaa Väylävirasto. Hanke toteutetaan allianssihankkeena. Allianssin muodostavat Väylävirasto, Fintraffic Tie Oy ja Raision kaupunki sekä Destia Oy ja WSP Finland Oy.

    Hankkeen kustannusarvio elää maanrakennuksen kustannustason mukaan. Kustannusarvio on noin 235 miljoonaa euroa (Alv 0%), josta valtion osuus on 190 miljoonaa euroa (Alv 0%). Raision kaupungin rahoitusosuus hankkeesta on 16,5 miljoonaa euroa tai enintään 20 miljoonaa euroa ja Fintraffic Tie Oy:n 15 miljoonaa euroa (Alv 0%), josta sovitaan erillisillä toteuttamissopimuksilla.

    Kaupungin liikelaitokset, kuten Raision Vesi, tekevät hankealueella mm. laite- ja johtosiirtoja ennen hankkeen toteutusvaiheen käynnistymistä. Johto- ja laiteomistajien kustannusosuudeksi on tiesuunnitelmassa arvioitu n. 10 miljoonaa euroa (alv. 0 %).

  • Allianssimalli on rakennushankkeen eri osapuolten tiiviiseen yhteistyöhön perustuva toteutusmuoto, jossa rakentamisen keskeiset osapuolet eli tilaaja, suunnittelijat ja rakentaja muodostavat yhteisen organisaation ja vastaavat yhdessä projektin suunnittelusta ja toteutuksesta.

    Allianssissa osapuolten työskentelyssä periaatteena on avoimuus ja yhtenäinen päätöksenteko. Allianssin osapuolten tavoitteet on suunnattu palvelemaan koko projektin tavoitteita kaupallisen mallin avulla, joka palkitsee tai sanktioi hankkeen osapuolia tasapuolisesti riippuen hankkeen toteutumisesta ennalta määritettyjen tavoitekustannus- ja avaintulostavoitteiden mukaisesti.

    Allianssimalli sopii hyvin vaativiin hankkeisiin, jotka edellyttävät erityisen hyvää yhteistyötä eri osapuolten kesken. Esimerkiksi rakentaja on mukana suunnitteluvaiheessa yhdessä suunnittelijan ja tilaajan kanssa. Tarkoituksena on sekä parantaa rakentamisen tuottavuutta että valmistaa lopputuote nopeasti, laadukkaasti ja mahdollisimman kustannustehokkaasti.

    Hankinta pitää sisällään koko hankkeen toteuttamisen. Allianssiin kuuluvat kehitysvaihe, jossa tehdään muun muassa rakennussuunnittelu, toteutusvaihe, jolloin tapahtuu varsinainen rakentaminen, sekä jälkivastuuvaihe. 

  • Hankkeen tiesuunnitelma on saanut lainvoiman vuonna 2022. Raision kaupunki on hyväksynyt asemakaavat ja katusuunnitelmat. Maanmittauslaitokselle on toimitettu tiesuunnitelman mukaiset haltuunottorajat, mutta maantietoimitus on käynnistetty. Vesilain mukaiset vesiluvat on saatu Aluehallintovirastolta.

    Hanke on päätetty toteuttaa allianssimallilla. Allianssin tilaajaosapuoli eli Väylävirasto on kilpailuttanut suunnittelijat ja urakoitsijan suunnittelemaan ja kehittämään hanketta. Hankintavaihe käynnistyi helmikuun 2025 lopussa, ja kehitysvaihe käynnistyi allianssisopimuksen allekirjoittamisen myötä heinäkuussa 2025.

    Kehitysvaiheen aikana määritetään suunnittelun ja rakentamisen aikataulua, innovoidaan toteutukselle erilaisia vaihtoehtoja sekä tehdään hankesuunnitelma, jossa kuvataan hankkeen yksityiskohtainen tekninen sisältö ja laajuus. Kehitysvaiheen lopputuloksena syntyvät edellytykset toteutusvaiheeseen siirtymiselle, eli varsinaiselle rakentamiselle.

    Hankkeen kanssa samanaikaisesti edistetään myös Raision kaupungin omaa keskustan alueen suunnittelukilpailua ja maisemasuunnittelua, ja esimerkiksi Raision Vesi tekee alueella johtosiirtoja jo ennen allianssihankkeen aloitusta.

  • Rakentaminen on tarkoitus käynnistää vuonna 2026. Hankkeen on tavoitteena valmistua vuonna 2029 mennessä. Uusia ja parannettuja väyliä otetaan niiden valmistuessa liikenteen käyttöön jo aiemmin.