Teiden kesähoito
Valtion tieverkkoa on 78 000 kilometriä. Teiden kesäkunnossapidolla varmistetaan onnistunut kunnossapito myös talvella. Kesäaikaan tehtävä teiden kunnossapitotyö painottuu seuraavasti:

Kesäkaudella maanteitä hoidetaan monin eri tavoin, jotta ne pysyvät turvallisina ja mukavina liikkua. Töitä tehdään talvikautta enemmän erityisesti ajoradan ulkopuolella, jotta varmistetaan hyvät kunnossapito- ja ajo-olosuhteet myös talveksi.
Harjaus
Keväällä, lumen ja jään väistyttyä, aloitetaan päällystettyjen teiden harjaaminen hiekoitushiekasta puhtaaksi. Työ aloitetaan taajamissa sekä kävely- ja pyöräilyväylillä, jotta ensimmäisenä saadaan puhtaaksi ne osuudet, joissa kevyttä liikennettä liikkuu eniten. Tämän jälkeen vuorossa ovat levähdys- ja pysäköintialueet, valta- ja kantatiet sekä viimeiseksi muut päällystetyt maantiet.
Pölyämisen vähentämiseksi harjaus tehdään aina koneella, joka kastelee hiekoitushiekan ennen harjausta. Tarvittaessa myös muuta häiritsevää irtoainesta puhdistetaan väyliltä ympäri vuoden.
Muu puhtaanapito
Talven jäljiltä maanteillä, niihin kuuluvilla alueilla ja reunaympäristössä tarvitaan monenlaista puhdistusta ja siistimistä. Kevään aikana puhdistetaan ja oikaistaan liikennemerkkejä, reunapaaluja sekä pysäkkikatoksia. Roskat poimitaan tienvarsilta, irronneet reunakivet korjataan, siltoja pestään ja levähdysalueet kalusteineen laitetaan käyttökuntoon. Suurin osa näistä toimenpiteistä tehdään toukokuun loppuun mennessä. Tarpeen mukaan näitä toimenpiteitä tehdään myös myöhemmin kesän aikana.
Viherhoito
Maanteiden ympäristössä on monimuotoisia viheralueita. Yksi tavallisimmista töistä on tien sisäluiskien niittäminen. Tien reunaympäristöä myös raivataan, jotta tien reunaympäristö pysyy vesakosta ja puista vapaana.
Niittotyöt
Tienvarsien niitot alkavat kesäkuussa, kun kasvillisuus on päässyt kasvuvauhtiin. Niitoilla parannetaan näkyvyyttä mikä ehkäisee liikenneonnettomuuksia, tuetaan luonnon monimuotoisuutta ja torjutaan haitallisia vieraslajeja. Vilkasliikenteisimpien teiden varsia niitetään kahdesti kesässä. Vähäliikenteisten teiden luiskia niitetään kerran kesässä heinä-elokuussa. Lue lisää niittotöistä.
Raivaukset
Raivausten ansioista esimerkiksi kaarteissa näkyvyys eteenpäin on parempi ja onnettomuustilanteissa tieltä suistuttaessa on huomattavasti pienempi riski törmätä puihin. Vilkasliikenteiset tiet raivataan kahden vuoden välein, muut tiet kolmen vuoden välein ja kapeammalta osuudelta kuin vilkkailla teillä. Liittymäalueita, koulujen lähistöjä ja riistavaara-alueita raivataan tarvittaessa joka vuosi.
Taajamissa ja niiden lähialueilla voi olla myös puistomaisempia tieympäristöjä esimerkiksi alikulkukäytävien yhteydessä. Tällaisissa kohteissa nurmi pidetään lyhyempänä kuin niitettävillä tieosuuksilla. Myös puut ja pensaat pidetään kunnossa.
Kuivatuksen parantaminen
Veden johtaminen pois tien pinnalta ja sen rakenteista on yksi tärkeimmistä tavoista varmistaa pitkä käyttöikä sekä tien päällysteelle että koko rakenteelle. Maanteiden kuivatusta parannetaan kesäkauden aikana kaivamalla liettyneitä ojia syvemmiksi ja vaihtamalla rikkoutuneita tai väärällä korkeudella olevia rumpuja uusiin. Myös laskuojia perataan tarpeen mukaan.
Kuivatusta pyritään yleensä parantamaan niillä tieosuuksilla, joilla tehdään päällystystoimenpiteitä. Sadevesi- ja salaojajärjestelmien kuntoa seurataan etenkin keväisin hiekoitushiekan puhdistamisen jälkeen ja mahdolliset liettymät hulevesikaivoista poistetaan.