Kiertotalouden ja uusiomateriaalien asiantuntija Henna ja infrarakentamisen ympäristöasioiden asiantuntija Paula
Ympäristövastuullisuutta kehittämässä
Tietöitä, ratasiltojen peruskorjauksia, satamaväylien syventämisiä ja paljon muuta – Väylävirasto on yksi suurimpia tilaajaorganisaatioita Suomessa. Kun Väylävirasto kiristää ympäristövaatimuksiaan toimittajilleen ja urakoitsijoilleen, tällä on valtava vaikutus.
”Pari vuotta sitten liityimme päästöttömät työmaat green deal -sopimukseen, ja sen mukaisesti urakkaohjelmiin on esimerkiksi sisällytetty työkoneiden ja kuljetuskaluston päästövaatimuksia. Näin voimme vähitellen viedä koko rakennusalaa oikeaan suuntaan”, kertoo Paula Kajava, joka on infrarakentamisen ympäristöasiantuntija.
Kiertotalous muutakin kuin kierrätystä
Tekeillä on myös kiertotalouden green deal -sitoumus ja työohjelma, joita Paula työstää yhdessä ympäristöyksikön kiertotalouden asiantuntijan Henna Teerihalmeen kanssa. Kierrätyksen lisäksi mietittävänä on materiaalien käytön kokonaisvaikutus.
”Oikeasti pitäisi pohtia, miten materiaalit saadaan pidettyä käytössä mahdollisimman pitkään ja säilyttää niiden arvo. Kierrätysasteen mittaaminen on tärkeää, mutta lisäksi tarvitaan muita mittareita kiertotalouden edistämiseksi”, Henna korostaa.
Hennan tehtävä onkin varmistaa, että Väyläviraston toiminnassa keskitytään kiertotalouden kannalta olennaisimpiin asioihin. Hän arvioi toimenpiteiden vaikuttavuutta ja haarukoi niistä vaikuttavimmat vietäväksi eteenpäin – yhdessä muiden asiantuntijoiden kanssa.
Hankkeissa käytäntöön
Hennan ja Paulan läheinen yhteistyö on tarpeen, sillä monet työohjelman toimenpiteistä tulevat todeksi vasta viraston hankkeissa. Siksi tavoitteissa on pidettävä huolta siitä, että ne eivät ole epärealistisia vaan aidosti toteutettavissa.
Työohjelmaan suunnitelluista toimenpiteistä Paula osaa parhaiten ottaa kantaa, mitä pitää huomioida hankkeissa.
”Olen linkki ympäristöyksikön asiantuntijoiden ja Väyläviraston hankkeiden välillä ja pidän projektipäälliköt ajan tasalla kehitystyöstä. Yhdessä yritämme parantaa käytäntöjä ja selkeyttää ohjeistuksia”, Paula toteaa.
Henna taas tuo oman kiertotalousnäkökulmansa muiden yksiköiden ympäristötoimiin. Esimerkiksi omavalvontalomakkeen kysymyksiä katsotaan yhdessä, ja kiskojen kierrätysohjeessa vahvistettiin kiertotalousnäkökulmaa.
Melko tuoreena väyläläisenä Henna on panostanut verkostoitumiseen ja pyrkinyt tutustumaan asiantuntijoihin ympäri taloa, sillä kiertotalous kytkeytyy miltei kaikkiin toimintoihin.
”Olen ehtinyt tutustua moniin ihmisiin ja päässyt keskustelemaan siitä, mitä kiertotaloudessa pitäisi edistää. Erittäin innostavaa on se, miten moni meillä on todella kiinnostunut ympäristöasioista ja haluaa viedä niitä eteenpäin. Yksin ei tarvitse yrittää, vaan ympäristö tuntuu olevan koko organisaation yhteinen teema”, Henna kiittää.
Tilaisuus vaikuttaa yhteiskuntaan ja ympäristöön
Molemmilla on konsulttikokemusta uraltaan, mutta sekä Henna että Paula sanovat tuntevansa julkisen sektorin omakseen.
Erityisesti he kiittävät vaikutusmahdollisuuksiaan. Väyläviraston toimintaan tuodut muutokset vaikuttavat laajasti ympäristöön ja luovat yhteistä hyvää. Työssä voi myös itse vaikuttaa siihen, mitä asioita lähdetään edistämään.
Lisäksi Väylävirastossa on hyvät mahdollisuudet monipuolisiin tehtävänkuviin ja tehtävänkuvan kehittymiseen talon sisällä.
”Jos joskus työ tulevaisuudessa tuntuisi kiertävän samaa kehää, luotan siihen, että Väylävirastossa voi kehittää tehtävänkuvaa eteenpäin. Näin pitkätkin urat täällä ovat mahdollisia”, Henna summaa.
- Nimi: Paula Kajava
- Titteli: asiantuntija, infrarakentamisen ympäristöasiat
- Koulutus: geologian filosofian maisteri
- Tätä et tiennyt minusta: Rakastan rautatiematkailua. Yksi hienoimpia matkoja oli Pekingistä Pasilaan.
- Nimi: Henna Teerihalme
- Titteli: asiantuntija, kiertotalous ja uusiomateriaalit
- Koulutus: ympäristöekonomisti
- Tätä et tiennyt minusta: Minulla on palsta junaradan varressa – siellä on hyvä tunnelmoida maata kuokkiessa.