Hyppää sisältöön

Uratarina: kansalaisten asiakkuuden asiantuntija Riitta Tammi

Tehtävä – missä toimit ja mitä teet?

Työskentelen kansalaisten asiakkuuden asiantuntijana viestintä ja sidosryhmäsuhteet -toiminnossa. Kehitän palvelumuotoilun ja yhteiskehittämisen menetelmien avulla kollegoiden ja sidosryhmien kanssa asiakaslähtöisiä toimintatapoja, joiden ytimessä on kansalaisasiakkaiden tarpeet. Asiakkaiksi lasketaan väylien käyttäjien lisäksi esimerkiksi henkilömatkustajia kuljettavat linja-autoyritykset, asemien käyttäjät sekä väylien varrella asuvat ihmiset.

Keskustelujen, tutkimusten ja myös työmaavierailujen avulla yritän pysyä perillä siitä, millaisia kansalaisasiakkaita koskevia asioita Väyläviraston toimialoilla tehdään ja voitaisiin tehdä. Seuraan palautteita ja visualisoin niitä. Voi sanoa, että toimin välittäjänä kansalaisasiakkaan ja toimialan substanssiosaamisen välillä, sillä kuljetan tietoa kansalaisten tarpeista kollegoille.

Koulutus ja työkokemus – miten on polku kulkenut?

Väylävirastossa on useampiakin tohtoreita, mutta olen tiettävästi ainoa taiteen tohtori. Ennen väitöskirjaani luin itseni verkkoviestinnän medianomiksi ja visuaalisen kulttuurin maisteriksi. Työtä olen tehnyt mm. mediakasvatusasiantuntijana, tutkijana Aalto-yliopistossa, Heurekassa yleisötyön asiantuntijana ja Ylen uutis- ja ajankohtaisohjelmien yleisötutkijana.
Urani punaisena lankana on kulkenut ajatus siitä, että ihmisten elämää pitää tutkia kokonaisvaltaisesti.  Nykyisessä työssänikään tärkeintä ei ole ihmisten liikkuminen väylillä – arjen matkat nivoutuvat työhön, opintoihin, harrastuksiin ja elämyksiin, ja niiden pitää olla sujuvia.

Parasta virastossamme – mitä talo tulijoille tarjoaa?

Parasta on hyvä työilmapiiri. Vaikka tulen liikkumisen ja liikenteen toimialan ulkopuolelta, en ole joutunut tuntemaan itseäni tyhmäksi. Kivat työkaverit ovat ottaneet hyvin vastaan ja vastanneet aina kysymyksiini. 

Vinkkisi taloon tulijalle

Työtä aloittaessa kannattaa varata kalenteriin keskusteluja kollegoiden kanssa eri yksiköistä läpi organisaation. Näin saat hyvän käsityksen siitä mitä talossa tehdään, kuka tekee ja miten oma työsi liittyy kokonaisuuteen.

Työelämän mottoni

”Innostus ja motivaatio pysyvät yllä, kun työhön etsii uusia näkökulmia myös oman alan ulkopuolelta.”