Digiroad-rajapinnat

Digiroad-aineiston WMS-katselurajapinta sekä WFS-latausrajapinta on julkaistu 2018. Rajapintauudistukset vievät Digiroad-aineiston käytettävyyttä ison askeleen eteenpäin.

WMS - katsele aineistoa, WFS - lataa aineistoa, TN-ITS - muutossanoma

Tiedonsiirto Digiroadin ylläpitäjiltä aineiston hyödyntäjille – niin kuntien työntekijöille, julkisille palveluntuottajille kuin yrityksillekin – on entistä tehokkaampaa rajapintoja pitkin. Tieto päivittyy WMS- ja WFS- rajapintoihin joka viikonloppu Digiroadin tietokannasta. TN-ITS muutostietoa julkaistaan päivittäin. 

Rajapintamme ovat kehitysvaiheessa, joten laitathan meille rohkeasti palautetta niin toiminnallisuuksista kuin mahdollisista aineiston virheistä Väylän Palauteväylän kautta tai suoraan Digiroad-operaattorille osoitteeseen info(at)digiroad.fi.

Suomen liikennemerkkien symbolit ovat vapaasti ladattavissa QGIS-paikkatieto-ohjelmaan Väyläviraston kuvakirjastosta. Palvelu ja latausohjeet.

WMS-katselurajapinta

Digiroadin WMS-katselurajapinnasta voit tarkastella Digiroadin eri tietolajeja ja käyttää niitä visualisointiin sovelluksissa tai kartoilla. Rajapinnassa on tällä hetkellä kaikki Digiroadin tietolajit ja lisäksi tielinkin ominaisuustieto suunnittelu- ja rakennusvaiheen geometriasta on tulossa loppuvuodesta 2018. 
Otamme mielellämme palautetta niin WMS-rajapinnan visualisointitavoista kuin itse aineistostakin.

 • WMS-rajapintoja voi katsella esimerkiksi PaikkatietoikkunassaDigiroadin verkkosivulla sekä Digiroad-karttaikkunassaWMS-rajapinta (Web Map Service) on rajapinta, joka palauttaa paikkatietoaineiston karttakuvana. Aineistoa voi katsella, mutta sen ulkoasua ei voi muuttaa, eikä sille voi tehdä paikkatietokyselyitä. Digiroad-aineistojen WMS-palvelut sisältävät kuitenkin mahdollisuuden tehdä info-kyselyitä aineistoon paikkatieto-ohjelman info-työkalulla.

  Digiroadin WMS-rajapinnan saat käyttöön esimerkiksi paikkatietosovelluksessa täältä:

WFS-rajapinta

Digiroadin WFS -suoratilausrajapinnasta saat ladattua haluamasi alueen aineiston käytettäväksi paikallisesti esimerkiksi paikkatieto-ohjelmilla. Tällä hetkellä suositeltu aluejako lataukseen on kuntataso. Koko Suomen Digiroad-aineisto on hyvin suuri kooltaan, joten suosittelemme lataamaan pieniä alueita kerrallaan rajapinnan suorituskyvyn optimoimiseksi. Rajapintaa ei myöskään ole suunniteltu käytettäväksi suoraan sovelluksissa ja suosittelemme aineiston lataamista paikallisesti. 

Jos tarvitset käyttöösi dataa suuremmalta alueelta, Väylän latauspalvelusta saa tuttuun tapaan ladattua koko aineiston viimeisimmän julkaisun. Aineiston voi ladata koko Suomen kattavana Geopackagena tai shape-tiedostona maakuntiin jaoteltuina täältä:

 • WFS-rajapintaa suositellaan käytettäväksi kunta-aluejaolla ja  WFS-rajapinnasta (Web Feature Service) ladattua aineistoa voi hyödyntää kuin mitä tahansa paikkatietotasoa.
  Aineiston saa kyseltyä esimerkiksi QGIS-ohjelmistolla SQL-haulla: 

  SELECT * FROM HALUTTUTIETOLAJI WHERE HALUTTUTIETOLAJI.KUNTAKOODI=esim. 179

  Täydennä HALUTTUTIETOLAJI tilalle tietolajin nimi rajapinnassa ja 179 (kuntanumero) haluamasi kunta. Kuntanumerot löydät esim. täältä.

  Huomioithan, että etenkin viivamaiset tietolajit ovat hyvin raskaita, ja suurten kuntien alueella yhteys voi olla hidas. 


  WFS-rajapinnan osoite alla. Saat sen käyttöösi kopioi ja liitä -toiminnolla:

  https://julkinen.vayla.fi/inspirepalvelu/digiroad/wfs?request=getcapabilities

   

   

  Rajapintaan yhdistäminen QGIS-ohjelmistolla

  1. Luo uusi WFS-yhteys

  2. Anna yhteydelle haluamasi nimi

  3. Kopioi WFS-URL -osoite kenttään. Saat tarvittavan osoitteen kopioimalla yllä olevan linkin.

  4. Paina OK. Rajapinta ei tarvitse tunnistautumista. 
  5. Lisää uusi WFS-taso navigoimalla layer --> 6. Add layer --> 7. Add WFS-layer


   

  8. Etsi pudotusvalikosta nimeämäsi yhteys ja paina Connect. Valitse ilmestyvältä listalta yksi haluamasi tietolaji.

  9. Rajaa aineistosta yksittäinen kunta painamalla "Build query"

  10. Kopioi kenttään kuntarajauskysely SQL-kielellä esimerkiksi: SELECT * FROM DR_VALAISTU_TIE WHERE DR_VALAISTU_TIE.KUNTAKOODI=95 .Tämä kysely palauttaa valaistutie -tietolajin Helsingin kaupungin alueelta. Huom! Vaiheessa 8. valitsemasi tietolajin tulee olla SQL-kyselyssä tietolajin paikalla, jotta kysely menee läpi. Jos haluat vaihtaa tietolajin, peruuta kysely painamalla cancel -painiketta ja valitse haluamasi tietolaji.

TN-ITS-muutosrajapinta

Rajapintaan päivittyy Digiroad-aineiston muutostietoa kerran vuorokaudessa. Muutostiedon avulla pidät aineistosi ajantasalla!

Digiroad-aineistossa tapahtuvat muutokset julkaistaan kerran vuorokaudessa TN-ITS-rajapinnassa. TN-ITS-rajapinta on muodoltaan XML-sanomaa, jossa sijainti ilmoitetaan OpenLR -kirjastolla muodostettuna.

TN-ITS-rajapinnan etuna on tiedonkäsittelyn nopeus ja helppous, kun koko aineiston latauksen sijaan päästään kiinni suoraan muuttuneisiin kohteisiin. Tällä hetkellä tarjoamme TN-ITS -muutostietoa nopeusrajoituksista sekä suurin sallittu -rajoituksista.

Rajapinta päivitetään uuden TN-ITS standardin mukaiseksi vuoden 2021 lopussa.

Rosatte -vastaavuustaulukko perustuu vuoden 2009 ROSATTE -spesifikaatioon.

Rosatte -taulukko (pdf)

 • Rajapintapalvelussa loppukäyttäjä voi määritellä itse, miltä aikaväliltä muutostietoja kyselee. Aineistopalvelussa aineisto on sen sijaan saatavilla päivittäisenä koontina, jossa yhden vuorokauden aikana Digiroadissa tapahtuneet muutokset on koottu samaan tiedostoon.

  Aineiston muodostamisessa hyödynnetään OpenLR-kirjastoa. Rajapinnassa julkaistaan toistaiseksi nopeusrajoitusten ja suurin sallittu rajoitusten (7 kpl) muutokset.


  Muutokset on haettavissa täältä: 

  Muutostietoa jaetaan rajapintapalvelun lisäksi tiedostokoontina Väylän aineistopalvelun kautta.