Hyppää sisältöön

Digiroad-rajapinnat

Digiroad-aineistolla on WMS-katselurajapinta sekä WFS-latausrajapinta joita hyödyntämällä tiedonsiirto Digiroadin ylläpitäjiltä aineiston hyödyntäjille, niin kuntien työntekijöille, julkisille palveluntuottajille kuin yrityksillekin, on tehokasta.

 

Tieto päivittyy WMS- ja WFS- rajapintoihin joka viikonloppu Digiroadin tietokannasta. TN-ITS muutostietoa julkaistaan päivittäin.

Rajapintamme ovat kehitysvaiheessa, joten laitathan meille rohkeasti palautetta niin toiminnallisuuksista kuin mahdollisista aineiston virheistä Väyläviraston Palauteväylän kautta tai suoraan Digiroad-operaattorille osoitteeseen: [email protected]

Suomen liikennemerkkien symbolit ovat vapaasti ladattavissa QGIS-paikkatieto-ohjelmaan Väyläviraston kuvakirjastosta. Palvelu ja latausohjeet.

WMS-katselurajapinta

Digiroadin WMS-katselurajapinnasta voit tarkastella Digiroadin eri tietolajeja ja käyttää niitä visualisointiin sovelluksissa tai kartoilla. Rajapinnassa on tällä hetkellä kaikki Digiroadin tietolajit ja lisäksi tielinkin ominaisuustieto suunnittelu- ja rakennusvaiheen geometriasta.
Otamme mielellämme palautetta niin WMS -rajapinnan visualisointitavoista kuin itse aineistostakin.

WMS-rajapintoja voi katsella esimerkiksi Paikkatietoikkunassa, Digiroadin verkkosivulla sekä Digiroad -karttaikkunassa. WMS-rajapinta (Web Map Service) on rajapinta, joka palauttaa paikkatietoaineiston karttakuvana. Aineistoa voi katsella, mutta sen ulkoasua ei voi muuttaa, eikä sille voi tehdä paikkatietokyselyitä. Digiroad-aineistojen WMS-palvelut sisältävät kuitenkin mahdollisuuden tehdä info-kyselyitä aineistoon paikkatieto-ohjelman info-työkalulla.

Digiroadin WMS-rajapinnan saat käyttöön esimerkiksi paikkatietosovelluksessa täältä.

WFS -latausrajapinta

Digiroadin WFS-suoratilausrajapinnasta saat ladattua haluamasi alueen aineiston käytettäväksi paikallisesti esimerkiksi paikkatieto-ohjelmilla. Tällä hetkellä suositeltu aluejako lataukseen on kuntataso. Koko Suomen Digiroad-aineisto on hyvin suuri kooltaan, joten suosittelemme lataamaan pieniä alueita kerrallaan rajapinnan suorituskyvyn optimoimiseksi. Rajapintaa ei myöskään ole suunniteltu käytettäväksi suoraan sovelluksissa ja suosittelemme aineiston lataamista paikallisesti. 

Jos tarvitset käyttöösi dataa suuremmalta alueelta, Väylän latauspalvelusta saa tuttuun tapaan ladattua koko aineiston viimeisimmän julkaisun. Aineiston voi ladata koko Suomen kattavana Geopackagena tai shape-tiedostona maakuntiin jaoteltuina täältä.

WFS-rajapintaa suositellaan käytettäväksi kunta-aluejaolla ja  WFS-rajapinnasta (Web Feature Service) ladattua aineistoa voi hyödyntää kuin mitä tahansa paikkatietotasoa.
Aineiston saa kyseltyä esimerkiksi QGIS-ohjelmistolla SQL-haulla: 

SELECT * FROM HALUTTUTIETOLAJI WHERE HALUTTUTIETOLAJI.KUNTAKOODI=esim. 179

Täydennä HALUTTUTIETOLAJI tilalle tietolajin nimi rajapinnassa ja 179 (kuntanumero) haluamasi kunta. Kuntanumerot löydät esim. täältä.

Huomioithan, että etenkin viivamaiset tietolajit ovat hyvin raskaita, ja suurten kuntien alueella yhteys voi olla hidas. 


WFS-rajapinnan osoite alla. Saat sen käyttöösi kopioi ja liitä -toiminnolla:

https://julkinen.vayla.fi/inspirepalvelu/digiroad/wfs?request=getcapabilities

 

Rajapintaan yhdistäminen QGIS-ohjelmistolla

 

1. Luo uusi WFS-yhteys

2. Anna yhteydelle haluamasi nimi

3. Kopioi WFS-URL -osoite kenttään. Saat tarvittavan osoitteen kopioimalla yllä olevan linkin.

4. Paina OK. Rajapinta ei tarvitse tunnistautumista. 
5. Lisää uusi WFS-taso navigoimalla layer --> 6. Add layer --> 7. Add WFS-layer


 

8. Etsi pudotusvalikosta nimeämäsi yhteys ja paina Connect. Valitse ilmestyvältä listalta yksi haluamasi tietolaji.

9. Rajaa aineistosta yksittäinen kunta painamalla "Build query"

10. Kopioi kenttään kuntarajauskysely SQL-kielellä esimerkiksi: SELECT * FROM DR_VALAISTU_TIE WHERE DR_VALAISTU_TIE.KUNTAKOODI=95 .Tämä kysely palauttaa valaistutie -tietolajin Helsingin kaupungin alueelta. Huom! Vaiheessa 8. valitsemasi tietolajin tulee olla SQL-kyselyssä tietolajin paikalla, jotta kysely menee läpi. Jos haluat vaihtaa tietolajin, peruuta kysely painamalla cancel -painiketta ja valitse haluamasi tietolaji.

TN-ITS -muutosrajapinta

TN-ITS rajapinta on päivitetty uuteen CEN/TS 17268:2018 -standardiin, TN-ITS standardi.  

Digiroad-aineistossa tapahtuvat muutokset julkaistaan kerran vuorokaudessa TN-ITS-rajapinnassa. TN-ITS-rajapinta on muodoltaan XML-sanomaa, jossa sijainti ilmoitetaan OpenLR -kirjastolla muodostettuna.

TN-ITS-rajapinnan etuna on tiedonkäsittelyn nopeus ja helppous, kun koko aineiston latauksen sijaan päästään kiinni suoraan muuttuneisiin kohteisiin. Tällä hetkellä tarjoamme TN-ITS -muutostietoa nopeusrajoituksista sekä suurin sallittu -rajoituksista.

Muutostiedot välitetään loppukäyttäjille TN-ITS CEN TS 17268-standardin mukaisina dataset-XML-tiedostoina.

Rajapinnassa julkaistaan muutokset tietolajeille: 

  • Nopeusrajoitukset
  • Suurin sallittu -tietolajit
  • Pakollinen pysähtyminen
  • Esterakennelmat
  • Suojatiet
  • Ajoneuvokohtaiset rajoitukset
  • Varoitusmerkit

 

TN-ITS - Muutostietojen kysely 

Muutostietoa jaetaan rajapintapalvelun lisäksi tiedostokoontina Väyläviraston aineistopalvelun kautta.