Hyppää sisältöön

Pännäinen-Pietarsaari rataosan sähköistys

Ratahanke Valmistunut Pohjanmaa

Pännäinen–Pietarsaari–Alholma rataosa palvelee Pietarsaaren satamaan kulkevaa tavaraliikennettä ja erityisesti metsäteollisuutta. Rataosan sähköistyksen tavoitteena on parantaa rautatiekuljetusten kustannustehokkuutta ja vähentää kuljetusten aiheuttamia haitallisia päästöjä.

Sisältöosio

Pännäinen–Pietarsaari–Alholma rataosa palvelee Pietarsaaren satamaan kulkevaa tavaraliikennettä ja erityisesti metsäteollisuutta. Rataosalta puuttuu sähköistys, mikä edellyttää tällä hetkellä junien vetureiden vaihtoa ennen tälle rataosalle tuloa. Rataosan sähköistyksen tavoitteena on parantaa rautatiekuljetusten kustannustehokkuutta ja vähentää kuljetusten aiheuttamia haitallisia päästöjä.

Ratatöiden touhussa.

Hankkeen rakennussuunnitelma laaditaan vuoden 2015 aikana. Ratasuunnitelmaa ei hankkeen pienuuden vuoksi tehdä. Rakennustyöt alkavat syksyllä 2015.

Hankkeen sisältö

Pännäinen–Pietarsaari–Alholma -rataosan sähköistyksen lisäksi Pietarsaaren ja Alholman liikennepaikoilla tehdään raidejärjestelyitä. Pietarsaaren ratapihalla on viisi raidetta, joista käyttöön jää kaksi tai kolme ja ne sähköistetään.

Alholman raiteistomuutoksilla pyritään siihen, että tavarajunat voivat suoraan ajaa satamaan ja teollisuuslaitosten yksityisraiteille. Näin junien vaihtotyöliikenne ja sen aiheuttamat häiriöt välillä Pietarsaari-Alholma vähenevät merkittävästi.

Hankkeen kustannukset

Pietarsaari–Pännäinen sähköistyksen kustannusarvio on 4,0 M€. Pännäinen–Pietarsaari–Alholma sähköistyksenhyötykustannussuhde (h/k) on 3,9.

Hankkeen loppuraportti

Hankkeen loppuraportti on valmistunut tammikuussa 2020. Pääset lukemaan loppuraportin tästä.