Kysymyksiä ja vastauksia keskustelun tueksi

Raiteet ja ratapihat eivät ole leikki- tai valokuvauspaikkoja. Keskustele lasten ja nuorten kanssa siitä, miksi rautatiellä ei saa liikkua. Eväitä kotona, koulussa tai päiväkodissa käytävään keskusteluun löydät näistä kysymyksistä vastauksineen.

  • Junat ovat nopeita ja hiljaisia, eikä kukaan voi tietää varmasti, milloin juna tulee. Junat voivat kulkea etuajassa tai myöhässä aikataulustaan. Lisäksi radalla liikkuu työkoneita ja tavarajunia. Radan luvaton ylittäminen ja radalla oleskelu on myös laitonta – laki on säädetty suojelemaan ihmisten turvallisuutta, sillä törmäyksessä junan kanssa ihminen on aina häviäjä.

  • Junan etäisyyttä ja nopeutta on hyvin vaikea arvioida, ja yleensä se tulee kohti paljon nopeampaa kuin miltä näyttää. Lisäksi juna ei pysähdy yhtä nopeasti kuin esimerkiksi auto, eikä se voi väistää kiskoilta mihinkään. Pysähdyksissä oleva juna voi lähteä yllättäen liikkeelle.

  • Ei. On odotettava, että juna lähtee taas liikkeelle, tai etsittävä toinen tasoristeys, josta ylittää rata. Pysähtynyt juna voi lähteä yllättäen liikkeelle kumpaan tahansa suuntaan, jolloin junan edessä, takana, alla tai vaunujen välissä oleva henkilö on vaarassa jäädä junan alle.

  • Nykyiset sähköjunat ovat todella hiljaisia. Lähestyvää junaa ei välttämättä kuule kuin vasta sitten, kun on jo liian myöhäistä.

  • Raideliikenteessä junien metallipyörät kulkevat metallikiskoilla. Pyörien ja kiskojen välinen kitka on paljon pienempi kuin esimerkiksi tieliikenteessä, jossa auton kumipyörät ”purevat” hyvin tien asfalttiin. Juna ikään kuin ”liukuu” radalla. Lisäksi ilmiö on puhdasta fysiikkaa: tuhansien tonnien painoinen, suurella nopeudella etenevä kappale ei voi pysähtyä nopeasti, vaan se vaatii pitkän pysähtymismatkan.

  • Leikkiessä voi pudota laiturilta junanradalle ja olla vaarassa jäädä saapuvan junan alle. Laiturialueilla on osoitettu merkein tai maalatuin viivoin turvaetäisyydet kiskoista.

  • Myös kulku rautatietunneleissa ja -silloilla on asiatonta liikkumista radalla ja siten kiellettyä. Junat ovat leveämpiä kuin raiteet, joilla ne kulkevat. Lisäksi esimerkiksi reppu voi huomaamatta tarttua ohikiitävään junaan, jolloin myös ihminen tempautuu junan alle.

  • Junan osuessa esineeseen esine voi kimmota valtavalla nopeudella mihin suuntaan tahansa ja aiheuttaa vammoja sen asettajille tai syyttömille sivullisille. Pahimmassa tapauksessa radalla olevat esineet suistavat junan raiteilta asettaen myös junan matkustajat hengenvaaraan.

  • Ihminen ei pysty voittamaan junaa nopeudessa, eikä juna voi väistää ihmistä. Keskittyessään junaan juoksija saattaa myös kompastua ja kaatua radalle.

  • Vaunujen päälle tai radan rakenteisiin kiipeäminen on hengenvaarallista ja laitonta. Sähköjännite vaunun päällä olevissa osissa sekä ajolangoissa ja niihin liittyvissä rakenteissa on yli satakertainen verrattuna kotitaloussähköön. Sähkö voi myös ”hypätä” valokaarena ilmavälin yli. Pahoja sisäisiä ja ulkoisia palovammoja sekä kuolettavan sähköiskun voi saada ilman, että edes koskee sähköosiin.

  • Lailliset radan ylityspaikat eli tasoristeykset on aina osoitettu merkein. Lisäksi tasoristeyksessä voi olla jokin varoituslaite – valot, äänimerkki, puomit – tai näiden yhdistelmä.