Hyppää sisältöön

Tapahtumien järjestäminen rautatieasemilla ja laiturialueilla

Suunnitelmissa tapahtuma tai tempaus rautatieasemalla, alikululla tai laiturialueella? Tällä sivulla kerromme, miten hakea lupia.

Mitä tehdä, jos haluat järjestää tapahtuman Väyläviraston omistamalla alueella?

Väylävirasto hallinnoi kaikkia rautatieasemien laiturialueita, jotka on tarkoitettu matkustajien turvallista junaan siirtymistä varten. Myös osa asemien alikuluista ja asemarakennuksista (esim. Tikkurilan rautatieasema ja asemasilta) kuuluu Väylävirastolle.

Jos haluat selvittää tempauksen tai tapahtuman järjestämistä Väyläviraston alueilla, lähetäthän meille oheisen hakemuksen täytettynä sähköpostiosoitteeseen [email protected].

Jokaisen tapahtuman luvat katsotaan tapauskohtaisesti. Suosittelemme lupa-asioissa ottamaan meihin yhteyttä hyvissä ajoin, vähintään pari viikkoa ennen suunniteltua tapahtumaa.

Rajoitukset ja hinnoittelu

  • Väyläviraston hallinnoimilla alueilla ei voi järjestää poliittisia, uskonnollisia tai aatteellisia tilaisuuksia.
  • Tapahtuma ei saa aiheuttaa meluhaittaa eikä häiritä matkustajien esteetöntä kulkua asema- ja laiturialueilla.
  • Väylävirasto ei normaalisti peri hintaa rautatieasemien laiturialueiden käytöstä tapahtumapaikkoina.

Kenen alueella tapahtuma on tarkoitus järjestää?

Suomessa rautatieasemat ja niiden läheisyydessä olevat alueet kuuluvat yleensä useammalle taholle. Esimerkiksi Helsingin päärautatieasemalla laiturialueet ja alikulut kuuluvat Väylävirastolle, asemarakennusta hallinnoi VR ja metroasemia taas HKL.

Tapahtumaa varten tarvitset aina maanomistajan luvan. Koska maanomistaja on monia, saatat tarvita joillakin alueilla useamman kuin yhden luvan.

Jos et ole varma, kenelle alue kuuluu, asiasta kannattaa kysyä meiltä ([email protected]).