Hyppää sisältöön

Yhteystiedot

Väylävirasto

avoimen datan asiantuntija

Minna Huovinen

  • +358 29 534 3215

Tiedustelut paikkatietoaineistoista ja häiriöilmoitukset

[email protected]

Ajankohtaista Väyläviraston avoimessa datassa

Kuva kädestä joka ojentaa tietoaineistoja

2.12.2021
Viitekehysmuuntimen Excel-käyttöliittymä muuttuu osoitteeseen https://paikkatieto.vaylapilvi.fi/viitekehysmuunnin-excel/.

Uutta osoitetta voi siirtyä käyttämään heti. Vanha osoite https://julkinen.vayla.fi/vkm-ui/ poistui käytöstä virallisesti 1.12.2021, ja konkreettisesti 14.1.2022.
Excel-käyttöliittymän toiminta säilyy ennallaan muutamin poikkeuksin:
•    Lähtötiedostossa voi käyttää Tunniste-nimistä saraketta, jos haluaa riveille yksilöllisen tunnisteen.
•    XY-tyyppiseen lähtötiedostoon voi lisätä Väylän luonne- tai Tie-sarakkeen, jos haluaa kohdistaa haun tiettyyn tai tietyn tyyppiseen väylään.
Huom. jos käyttää XY:n kanssa Tie-saraketta, yksi lähtötiedoston rivi voi tuottaa tulostiedostoon kaksi riviä (eli haun osuessa 2-ajorataiseen kohtaan palautetaan automaattisesti myös naapuriajoradan lähin piste). XY + Tie -haun yhteydessä kannattaa siis käyttää myös Tunniste-saraketta.
•    Tulostiedostossa Katuosoite-kenttä on jaettu Katunimi- ja Katunumero-kenttiin.
Excel-käyttöliittymän toimintaa kehitetään ja monipuolistetaan lisää kevään 2022 aikana. Kysymykset Excel-käyttöliittymään liittyen voi laittaa osoitteeseen [email protected].

8.11.2021
Väyläviraston uudet avoimen datan BETA-rajapinnat ja uuden viitekehysmuuntimen avoimen käytön rajapintaosoite ovat nyt testattavissa! Paikkatietopalveluiden pilviympäristöön siirtymisen yhteydessä uudet avoimen datan rajapinnat ja palvelut julkaistaan ensin BETA-palveluina. On tärkeää huomioida, että BETA-status voi koskea palveluiden lisäksi myös aineistoja ja kyseisten aineistojen käyttö on sallittu vain testaustarkoituksiin. Lue lisää uusimmasta uutiskirjeestämme! 

28.9.2021
Kiskoihin liittyvät kunto- ja kunnosapitotiedot on julkaistu avoimena datana. Käy kurkkaamassa ja ota käyttöösi rajapintojen tai Lataus- ja katselupalvelun kautta.

13.9.2021

Vanhat viitekehysmuuntimet poistuvat käytöstä ja uuden viitekehysmuuntimen osoite muuttuu. Katso koko tiedote ja tulevat osoitemuutokset tarkemmin tätä tiedotteesta.

2.7.2021
Kolme uutta ratatieto-omaisuuslajia on julkaistu avoimeen dataan: akselinlaskija, raideosuus ja raidevirtapiiri. Käy kurkkaamassa ja ota käyttöösi rajapintojen tai Lataus- ja katselupalvelun kautta.

2.7.2021
Olemme julkaisseet ohjeen karttaaineistojen lataamisesta esim. .csv-tiedostoina meidän avoimien rajapintojen kautta. Sitä kautta saat meidän väylätiedot auki taulukkomuodossa. Käy tutustumassa ohjeeseen täältä.

6.5.2021
Uusia ratatietoja on julkaistu avoimena datana: mm. turvalaitteita ja sähköradan tietoja. Käy kurkkaamassa ja ota käyttöösi rajapintojen tai Lataus- ja katselupalvelun kautta.

6.5.2021
Tiedon hyödyntäminen -selvitys on valmistunut. Väylätiedot koetaan hyödyntäjien kesken erittäin tärkeiksi ja yritykset ovat suurin ulkopuolinen käyttäjäryhmä. Lue lisää selvityksestä ja tutustu projektiraporttiin täällä

15.3.2021
Lataus- ja katselupalvelussa ja avoimessa rajapinnoissa olleet vanhat Ratapurkin (ei päivittyvät) ratatietoaineistot on poistettu. Rataputkin tietoaineistot on korvattu Ratainfratietojen hallintajärjestelmän tiedoilla. Avattuja ratatietoja täydennetään kevään aikana lisää.

22.2.2021
Väylätiedoista ja avoimesta datasta on tekeillä podcast-sarja. Sarjan ensimmäinen jakso. joka kertoo viraston paikkatietoaineistoista on nyt kuunneltavissa täällä.

19.2.2021
Aineistövälitysalustan kautta on käyttöönotettavissa QGIS-kartasto -niminen työtila, joka avaa keskeisiä väylätietoja yhdellä kertaa QGIS-ohjelmiston avulla. QGIS-kartasto -työtila on ladattavissa aineistövälitysalustalta.


19.2.2021

Olemme lisänneet esittelyvideon siitä miten saat avoimet väylätiedot käyttöösi esim. rajapintojen ja Lataus- ja katselupalvelun kautta. Video on katseltavissa rajapinnat-sivuilla.


18.1.2021
Teemme parhaillaan laajan selvityksen Väyläviraston tarjoamien tietoaineistojen hyödyntämisestä. Selvitykseen liittyvä käyttäjäkysely on auki 18.1. - 22.2.2021. Vastaa ja vaikuta väylätietojen tulevaisuuteen! Tästä linkistä pääset vastaamaan kyselyynTämä on ulkoinen linkki.

Lisätietoja selvityksestä löytyy täältä.

Vanhempia uutisia

 

Selaa avointa dataa