Väyläviraston hyvät käytännöt
Tälle sivulle on koottuna turvalliseen työskentelyyn liittyviä hyviä käytäntöjä. Hyvät käytännöt ovat toimintatapoja, -malleja tai työmenetelmiä, jotka tekevät työstä sujuvampaa ja turvallisempaa.
Hyvät käytännöt eivät ole Väylävirastossa ohjeita vaan viraston suosituksia, jotka kuvataan oheisella symbolilla.
Hyvä käytäntö – Turvallisuuspoikkeamien ilmoittaminen ja käsittely
Hyvä käytäntö, Turvallisuuspoikkeamien ilmoittaminen ja käsittely –opas on tarkoitettu palvelemaan käytännönläheisenä oppaana turvallisuuspoikkeaman käsittelyyn osallistuville tahoille. Kuvaus antaa tukea siihen, miten turvallisuuspoikkeamia voidaan käsitellä niin, että tunnistetaan tapahtumaan johtaneet vaiheet ja niiden taustalla oleviin onnistumisiin ja epäonnistumisiin vaikuttaneet tekijät oikeudenmukaisen kulttuurin hengessä. Kuvauksessa esitellään inhimillisten ja organsatoristen tekijöiden huomiointia sujuvoittavat HOF-nelikenttä- ja aikajanatyökalu.
Hyvä käytäntö – Turvallisuuspoikkeamien ilmoittaminen ja käsittely, Väyläviraston oppaita 1/2022
Hyvä käytäntö - Rautatieturvallisuuspoikkeamien läpikäyntipalaveri
Rautatieturvallisuuspoikkeaminen läpikäyntipalaverin hyvässä käytännössä kuvataan mm. mikä palaverin tarkoitus on, miten palaveri järjestetään, miten siihen on hyvä valmistautua ja miten palaveri viedään läpi. Rautatieturvallisuuspoikkeamien läpikäyntipalavari on suositeltava pitää niissä rautatieturvallisuuspoikkeamissa, joissa nähdään tarve ymmärtää toisen osapuolen toiminta turvallisuuspoikkeamatilanteessa ja siihen johtaneet tekijät.
Hyvä käytäntö: Rautatieturvallisuuspoikkeamien läpikäyntipalaverit, Väyläviraston julkaisuja 33/2025