Omaisuudenhallinnan kehittäminen
Väyläviraston omaisuudenhallinnan tavoite on valtion omistamien tie-, rata- ja vesiväylien elinkaaritaloudellinen hallinta. Onnistuneella omaisuudenhallinnalla varmistetaan väyläomaisuuden arvon säilyminen, rahoituksen tehokas käyttö ja omaisuuden suorituskyvyn vastaavuus palvelutasotarpeeseen.
Omaisuudenhallinnan kehittämisen päämääränä on kehittää sekä väylämuotokohtainen että virastotasoinen omaisuudenhallinnan yhtenäinen toimintamalli, viitekehys ja periaatteet sekä kytkeä ne palvelutasoajatteluun ja talouden hallinnan elementteihin.
Tärkeää omaisuudenhallinnassa on
- tietää, mitä omaisuutta Väylävirastolla on ja missä
- ymmärtää, missä kunnossa omaisuus on
- tunnistaa, kuinka omaisuuden kunto tulee kehittymään 4 ja 12 vuoden kuluessa sekä pidemmällä (50+ vuotta) aikajänteellä
- perustaa päätöksenteko läpinäkyvään ja dokumentoituun tietoaineistoon ja systemaattisiin menettelyihin
- tietää, paljonko investoinnit, kunnossapito ja korjaukset aiheuttavat kustannuksia
- pystyä ohjaamaan omaisuuden elinkaarta taloudellisesti
- pystyä tuottamaan päätöksentekijälle aitoa elinkaarikustannustietoa
- tuntea omaisuuden suorituskyvyn ja palvelutason välinen suhde
- soveltaa ISO 55000 -standardin elementtejä
Omaisuudenhallinnan kehittämistä edistetään kolmessa väylämuotokohtaisessa osahankkeessa
Rataomaisuuden hallinnan kehittämishanke
Hankkeessa vastataan ratainfran omaisuuden elinkaarihallinnan kehittämisestä. Hankkeen päätavoitteena on muodostaa ratojen omaisuudenhallinnan toimintamalli ja työkalut liikennemuotonsa, toimialojen ja Väyläviraston omaisuudenhallinnan tueksi.
Tieomaisuuden hallinnan kehittämishanke
Hankkeessa vastataan tieinfran omaisuuden elinkaarihallinnan kehittämisestä. Hankkeen tavoitteena on muodostaa tieväylien omaisuuden hallinnan toimintamalli ja työkalut liikennemuotonsa, toimialojen ja Väyläviraston omaisuuden hallinnan tueksi.
Vesiväyläomaisuuden hallinnan kehittämishanke
Hankkeessa tavoitteena on saada Väyläviraston väyliä koskevien merenmittaustietojen systemaattinen hallinta ja ylläpito riittävälle tasolle sekä varmistua sitä kautta varmistettujen alueiden ajantasaisten tietojen ylläpidosta.