Hyppää sisältöön

Jyväskylän ratapihalla ja Jyväskylä-Pieksämäki-rataosuudella käynnistyy rakennusurakoita kesäkuussa

Julkaistu 5.6.2024 9.30

 

Jyväskylän ratapihalla käynnistyy kesäkuun 2024 aikana ratapihan peruskorjausurakka. Urakassa huonokuntoiset raiteet, vaihteet ja päällysrakenne uusitaan ja ratapihan kuivatusta parannetaan. Myös Vaajakosken ja Lievestuoreen välillä alkaa radan päällysrakenteen vaihtourakka kesäkuussa. Töillä on heinäkuun alusta alkaen ajoittain vaikutuksia matkustajajunaliikenteeseen. Töitä tehdään loppuvuoteen 2024 saakka.

Valmistelevat työt Jyväskylän ratapihalla alkavat kesäkuun alkupuolella. Ratapihalla tehdään kesäkuusta alkaen raiteiden ja vaihteiden päällysrakennetöitä sekä kuivatuksen parannustöitä.

”Työt eivät vaikuta vielä kesäkuun aikana normaaliin matkustajajunien liikenteeseen”, kertoo Väyläviraston projektipäällikkö Maija Lavapuro.

Töiden käynnistyessä raskas liikenne Jyväskylän ratapihan alueella lisääntyy työmaaliikenteen vuoksi.

”Ratapihan rakentamistöistä aiheutuvaa melua ja pölyä pyritään välttämään, mutta niitä kuitenkin aiheutuu urakassa jonkin verran. Töitä tehdään paikoin myös yöaikaan. Pahoittelemme töistä aiheutuvaa haittaa”, Lavapuro lisää.

Hankkeen ensimmäinen päällysrakenteen vaihtourakka alkaa Vaajakosken ja Lievestuoreen välillä kesäkuussa valmistelevilla töillä. Urakassa radan päällysrakenne vaihdetaan eli raidesepeli, -pölkyt ja kiskot uusitaan. Kesäkuussa alkavat urakat valmistuvat aikataulun mukaan loppuvuoteen 2024 mennessä.

Ratatöistä aiheutuu liikennekatkoja kesän ja syksyn aikana

Jyväskylän ratapihalla raiteiden ja vaihteiden päällysrakennetyöt ja kuivatuksen parannustyöt alkavat kesäkuussa tavarajunaliikenteen käyttämillä raiteilla. Kesän edetessä peruskorjauksen työt kohdistuvat henkilöjunaliikenteen raiteille. Heinäkuun alusta alkaen ratapihan urakan rakentamistöistä aiheutuu liikennekatkoja, jotka vaikuttavat matkustajajunaliikenteeseen. Liikennekatkoja aiheutuu tulevan kesän ja syksyn aikana myös Vaajakosken ja Lievestuoreen välisestä päällysrakenteen vaihtourakasta.

Raiteiden ja vaihteiden päällysrakennetyöt Jyväskylän ratapihalla kestävät syksyyn 2024 saakka. Syksyllä vuorossa on myös urakkaan sisältyvät Älylän alikäytäväsillan korjaustyöt, joista aiheutuu myös lyhyitä junaliikenteeseen vaikuttavia liikennekatkoja elo-syyskuussa.

Ratatöiden aiheuttamia katkoja on Jyväskylän ja Pieksämäen välillä 1.7.–31.10. maanantaista perjantaihin kello 02-12 välillä. Lisäksi junaliikenne on täysin poikki elokuussa 1.8.–9.8. Ratatöiden aiheuttamien liikennekatkojen aikana osa Jyväskylän ja Pieksämäen välisistä matkustajajunista joudutaan perumaan ja korvaamaan bussiliikenteellä. Junamatkustajia koskevista muutoksista tiedottaa tarkemmin VR.

Jyväskylän ratapihan urakka ja Vaajakosken ja Lievestuoreen välinen päällysrakenteen vaihtourakka ovat osa Väyläviraston Jyväskylä–Pieksämäki peruskorjaushanketta. Hankealueella Jyväskylästä Pieksämäelle radan päällysrakenne on huonokuntoista ja rataosan elinkaaren jatkamiseksi päällysrakenne tulee uusia koko rataosuudelta. Hankkeen rakennustyöt käynnistyivät maaliskuussa, kun Jyväskylän ja Pieksämäen välisen rataosuuden kannatinlangan vaihtourakka alkoi. 

Lisätietoja:

Maija Lavapuro, projektipäällikkö, Väylävirasto, p. 029 534 3382, [email protected]

VR:n viestintä, [email protected], p. 029 4347 123  
www.vr.fi/radalla/suunnitellut-ratatyot

Seuraa hanketta:

https://vayla.fi/jyvaskyla-pieksamaki-perusparannus

Väyläviraston Jyväskylä−Pieksämäki perusparannushankkeessa uusitaan radan päällysrakenteet ja tehdään muita radan ja Jyväskylän ratapihan parannustöitä. Hankkeessa kohotetaan myös tasoristeysturvallisuutta poistamalla ja parantamalla tasoristeyksiä.  Rataosuus on noin 80 kilometrin mittainen ja yksiraiteinen. Rakentaminen alkaa keväällä 2024 ja hankkeen on tarkoitus valmistua kokonaisuudessaan vuonna 2028.

Liitteet