Hyppää sisältöön

Pääjohtaja Wihlman: Väylänpitäjä valmiina talveen

Julkaistu 14.10.2021

Tuleva talvi on vielä arvoitus. Se voi olla leuto ja vähäluminen tai hyytävä ja tuiskuinen – ja kaikkea siltä väliltä. Varmaa kuitenkin on, että talvi tulee ja Väylävirasto yhteistyökumppaneineen on valmiina sitä vastaanottamaan, kirjoittaa Väyläviraston pääjohtaja Kari Wihlman.

Kaikissa keleissä ja kaikissa liikennemuodoissa väylien talvihoidon avainsana on yhteistyö. Maamme ratojen, maanteiden ja vesiväylien talviliikenteen sujuvuuden ja turvallisuuden varmistamiseksi tarvitsemme laajan verkoston eri alojen ammattilaisia.

Suomen talvimerenkulku turvataan tiiviissä yhteistyössä mm. palveluntuottajien, Fintraffic VTS Oy:n, Finnpilot Oy:n, satamien, varustamoiden ja muiden Itämeren rannikkovaltioiden kanssa. Rautateillä Väylävirasto, urakoitsijat, Fintraffic Raide Oy ja liikennöitsijät tekevät jatkuvaa ja ennakoivaa yhteistyötä, jotta liikenne sujuisi turvallisesti myös hankalissa olosuhteissa. Ja maanteillä ELY-keskukset ja alueurakoitsijat vastaavat talvihoidosta valtakunnallisesti määritettyjen tiestön hoitoluokkien ja laatuvaatimusten mukaisesti. Kaikissa liikennemuodoissa tärkeä yhteistyökumppanimme on luonnollisesti Ilmatieteen laitos, joka tuottaa meille tärkeää ennakkotietoa liikenteen kannalta haastavista sääolosuhteista.

Suomessa tiet, rautatiet ja vesiväylät ovat käytössä läpi vuoden talvihoidon ansiosta. Joka talvi on kuitenkin niitäkin päiviä, jolloin lumipyry tukkii vaihteet, tienpinta on lämpövaihteluiden takia liukas tai jäämassojen liikkuminen vaikeuttaa jäänmurtoa. Silloin vaaditaan malttia ja ennakointia. Erityisesti meidän tienkäyttäjien on hyvä muistaa, että talvihoidolla ei saa aikaan kesäkelejä. Tienkäyttäjillä on aina vastuu sopeuttaa ajonopeutensa vallitsevien kelien mukaan.

Turvallista matkaa!

Väyläviraston pääjohtaja Kari Wihlman.

Kari Wihlman
Väyläviraston pääjohtaja

Lue myös

Hyvä varautuminen takaa turvallisen talven vesillä

Talvi tulee, onko teiden kunnossapitäjä valmis?

Miten talveen varaudutaan Lapin ja Varsinais-Suomen teillä?

Rautateillä talveen varaudutaan yhteistyössä

Vt 12 Lahden eteläinen kehätie kahmi palkintoja

Lisää linjakkuutta hankintoihin päivitetyillä malliasiakirjoilla