Hyppää sisältöön

Kesällä tien päälle? Huomioi tietyöt jo ennakkoon

Julkaistu 15.6.2023

Kesäaika on kiireistä huolto- ja kunnostussesonkia valtion 78 000 kilometriä kattavalla tieverkolla. Maanteillä yleisimpiä kesäajan kunnostustöitä ovat päällystys- ja paikkaustyöt, joilla pyritään varmistamaan hyvät ajo-olosuhteet koko vuodeksi sekä helpottamaan talven kunnostustöitä. Erityisesti vilkkaasti liikennöityjä teitä pyritään päällystämään ja paikkaamaan, sillä ne kuluvat eniten kovassa kulutuksessa.

Tietöiden liikennemerkki.

Korjattavat kilometrit määräytyvät päällysteohjelman mukaan

Valtion tieverkon päällystysohjelma jää vuonna 2023 edellistä vuotta selvästi lyhyemmäksi erityisesti kustannustason nousun takia. Myös käytettävissä oleva rahoitus on pienempi kuin kolmena edeltävänä vuonna. Tänä vuonna uutta päällystettä saadaankin arviolta vain noin 1 500 kilometrin matkalle.

Vuonna 2022 päällystettiin yhteensä noin 215 miljoonalla eurolla noin 2 400 kilometriä, joista noin viisi prosenttia oli kävely- ja pyöräilyväylillä. Summa sisältää varsinaisen päällystämisen lisäksi myös paikkaamisen, tiemerkinnät ja kuivatuksen parantamisen.

"Kävely- ja pyöräilyväylien päällysteisiin panostetaan tänäkin vuonna tarpeiden mukaan, mutta käytettävissä olevat resurssit huomioiden", kertoo väylänpidon toimialajohtaja Virpi Anttila.

ELY-keskukset suunnittelevat kesän päällystystyöt talvella. Kevään aikana esille tulleita vaurioita voidaan lisätä tällöin vielä kesällä toteutettavaan päällysteohjelmaan.  

Kesälläkin on oltava valppaana liikenteessä

Tienkäyttäjän kannalta olennaisinta kesäaikaan on huomioida liikenteen turvallisuus nimenomaan työmaiden lähistöllä. Noudata alennettuja nopeusrajoituksia sekä ole tarkkaavainen niin muita tielläliikkujia kuin myös työntekijöitä kohtaan.  

Tietyömaiden lähellä saattaa myös nähdä saattoautoja, joiden tehtävä on parantaa niin tielläliikkujien kuin tiellä työskentelevien turvallisuutta. Saattoauto noutaa sulkuaidalta ajoneuvojonot mukaansa ja opastaa ne työmaan ohi. Saattoauton tunnistaa varoitusvilkuista, ”saattoauto”-tekstin sisältävästä kilvestä ja muuttuvasta valotaulusta, jolla annetaan ohjeita tienkäyttäjille.   

Katso reitin varrella olevat tietyöt etukäteen

Väyläviraston verkkosivuille on koottu erilaisia palveluita, joista voi etsiä ajankohtaista liikennetietoa. Varsinkin kesän pidemmille reissuille lähdettäessä on hyvä tarkistaa suunniteltujen reittien tilanne sujuvan matkustamisen varmistamiseksi. Reaaliaikaisen liikenteen sujuvuuden ja tieliikenteen mahdolliset häiriöt löydät Liikennetilanne-palvelusta.

Päällystystyökartasta voit tarkistaa, missä päin Suomea maantiet saavat tämän kesän aikana uutta päällystettä. Varautumalla tietöistä aiheutuviin liikenteen nopeusrajoituksiin voit ennakoida matka-aikaa ja säästyä kiireeltä.

Lue myös


Tämä artikkeli on vanha. Artikkeli voi sisältää vanhentunutta tietoa ja linkit eivät mahdollisesti toimi. Julkaisumme löytyvät kootusti nykyään Doria-julkaisuarkistosta