Kaikki uudet työntekijät saavat kattavan perehdytyksen aloittaessaan, näin myös harjoittelijat. Väyläviraston perehdytyksen kokonaisuutta on kevään aikana tarkasteltu monelta eri kantilta yhteistyössä viraston asiantuntijoiden ja esihenkilöiden kanssa. “Prosessia on yhtenäistetty ja vuorovaikutusta tiivistetty perehdytykseen osallistuvien kesken. Myös kaikille valtionhallinnon työntekijöille yhteiset teemat ja osa-alueet on otettu tiiviimmin mukaan perehdytykseen”, kertoo HR-asiantuntija Riitta Kuukka.
Oman oppimisen ja kehittymisen kannalta yhteistyö samaa työtä tekevien kesken oma lähityöyhteisössä on tärkeää. Ensimmäisinä viikkoina perehtymisen tahti on monilla tiivistä.
Myös yksilöllä itsellään on oma vastuunsa oppimisessa ja perehtymisessä. ”Viraston omat sekä valtionhallinnon yhteiset itseopiskeltavat perehdytysmateriaalit ovat saatavilla verkko-oppimisympäristö eOppivassa. Se luo myös puitteita verkostoitumiselle ja harjoittelijat ovatkin muun muassa esittäytyneet toisilleen harjoittelijoiden omassa verkostossa eOppivassa”, Kuukka jatkaa.
Perehdytyspäivissä talon toiminta ja toiset harjoittelijat tutuiksi
Koko talon yhteiset perehdytyspäivät pidettiin kesäkuun alkupuolella Helsingissä. Harjoittelijat saivat pintaraapaisun Väyläviraston arkeen ja kuulivat, mihin kaikkeen virastossa tehtävä työ vaikuttaa. He tutustuivat muun muassa suunnitteluun ja hankkeisiin sekä väylänpitoon. Katsaukset väylien käytöstä, turvallisuudesta ja tiedosta sekä toiminnanohjauksesta sisälsivät mielenkiintoista ja ajankohtaista tietoa.
”Kaksipäiväisessä tapahtumassa tulivat tutuksi myös virkamiehenä toimiminen, työyhteisö ja kulttuuri sekä työhyvinvointiin ja turvallisuuteen liittyvät asiat. Harjoittelijat pääsivät kurkistamaan myös hankintojen ja asiakirjahallinnan maailmaan”, HR-asiantuntija Hannele Hornborg toteaa.
Harjoittelijat tutustuivat myös Fintrafficin Suomenlahden meriliikennekeskukseen. Väylävirasto vastaa liikenteenohjauksen järjestämisestä palvelusopimuksella Fintrafficin kanssa. Meriliikenteenohjaus tarjoaa kauppamerenkululle ja muulle vesiliikenteelle alusliikennepalveluja sekä ylläpitää turvallisuusradiotoimintaa. Meriliikenteenohjaus valvoo meriliikennettä vuorokauden ympäri, vuoden jokaisena päivänä. Sen tehtävänä on varmistaa turvallinen ja sujuva meriliikenne sekä suojella meriympäristöä. ”Vierailut ja erilaiset työmaakäynnit on toivottu lisä perehdytykseen”, huomauttaa Hannele Hornborg.
Työelämän verkostot rakentuvat jo harjoittelussa
Väylävirastossa kiinnitetään huomiota ja halutaan tukea harjoittelijoiden keskinäistä vuorovaikutusta. Verkostoja luodaan myös tulevaa varten, sillä harjoittelijat voivat jatkaa myöhemminkin infra-alalla. ”On hyvä solmia tuttavuuksia ja rakentaa työelämän verkostoja jo harjoitteluaikana”, muistuttaa HR-asiantuntija Inka Karjalainen.
Vertaistukea tai lounasseuraa on tarjolla harjoittelijoiden yhteisellä pikaviestikanavalla. Viestittely ja osallistuminen yhteiseen toimintaan on vapaaehtoista. ”Whatsappissa voi kysyä esimerkiksi, että ketä on tänään toimistolla ja mennäänkö lounaalle”, Karjalainen toteaa. ”Näillä asioilla on iso sosiaalinen merkitys. On tärkeää, että saa vertaistukea, jos on ainoa yksikkönsä tai toimialansa harjoittelija.”