Hyppää sisältöön

Avoimet väylätiedot hyötykäytössä

Julkaistu 16.12.2021

Väylävirasto julkaisee avoimena datana lähes 300 paikkatietoaineistoa kaikkien väylämuotojen (tie, vesi, rata) omaisuudesta, rakenteista, hankkeista sekä kunnosta- ja kunnossapidosta.

Abstrakti kuvituskuva, jossa henkilöllä kädessään digitaalista dataa.

Avoimia väylätietoja hyödynnetään yhteiskunnassa monella eri tavalla. Alkuvuodesta laaditun väylätietojen hyödyntämisselvityksen avulla on saatu paljon arvokasta tietoa väylätietojen käytön määrästä sekä käyttökohteista ja -tarpeista.

Yritykset muodostavat suurimman muista erottuvan käyttäjäryhmän. Monien yritysten liiketoiminta perustuu avoimiin väylätietoihin, joita käytetään erilaisissa sovelluksissa. Muita selkeästi erottuvia käyttäjäryhmiä ovat valtion virastot ja laitokset, yksityishenkilöt sekä alue- ja paikallishallinnon edustajat.

Suurin osa selvitykseen osallistuneista pitävät väylätietoja erittäin hyödyllisinä. Väylätietoja hyödynnetään etenkin tutkimus- ja kehittämistyössä, johtamisen ja päätöksenteon tukena, liikennejärjestelmätyössä, omaisuuden hallinnassa sekä väyläverkoston kunnossapidossa.

Lue lisää väylätietojen hyödyntämisselvityksestä.

Vuoden 2021 aikana Väyläviraston avoimeen dataan lisättiin 25 uutta paikkatietoaineistoa. Näitä olivat mm. radan turvalaitteiden ja sähköradan tietoja sekä kiskoihin liittyviä kunto- ja kunnossapitotietoja. Yhteensä avoimen datan rajapintoihin on kohdistunut vuoden aikana n. 100 miljoonaa kyselyä. Vuoden aikana suosituimpia haettuja tietoja ovat olleet tiedot tiestön päällysteestä, talvihoitoluokasta, yksityisteistä, nopeusrajoituksista sekä vesiväylien sijainneista.

Tutustu Väyläviraston avoimeen dataan:

Lataus- ja katselupalvelu

Avoimen datan rajapinnat

Tilaa Väyläviraston avoimen datan ja paikkatiedon uutiskirje


LAM-tietojen avoin jakelu siirtyy Fintrafficille tammikuun 2022 aikana

Liikenteen automaattisten mittaustietojen (LAM) avoimen datan jako siirtyy liikenteenohjausyhtiö Fintrafficille tammikuussa. Tietoja jaetaan jatkossakin hyödyntäjille sekä raakamuodossa että valmiina raportteina historiatietoineen Fintrafficin Digitraffic-palvelun kautta.

Tarkemmasta ajankohdasta ja uuden palvelun osoitteesta viestitään tarkemmin lähiaikoina avoimen datan verkkosivuilla

Lue myös

Pääjohtaja Wihlman: Vuosi takana – mitä tapahtui liikenneväylillä?

Vuonna 2021 väylähankkeita valmistui ympäri Suomen

Veneilykesä 2021 oli vilkas, Vääksyssä ennätysmäärä aluksia

Tasoristeysten parantamistyö etenee

Valtio panostaa lisää kävely- ja pyöräväyliin

Vuoden luku – 2700 kilometriä uutta päällystettä


Tämä artikkeli on vanha. Artikkeli voi sisältää vanhentunutta tietoa ja linkit eivät mahdollisesti toimi. Julkaisumme löytyvät kootusti nykyään Doria-julkaisuarkistosta