Hyppää sisältöön

Oulun ja Kokkolan ratapihojen turvalaiteurakat etenevät: Väylävirasto ja Siemens Mobility Oy allekirjoittivat sopimuksen turvalaitejärjestelmän toimituksesta

Julkaistu 17.08.2020

Väylävirasto ja Siemens Mobility Oy allekirjoittivat sopimuksen turvalaitejärjestelmän toimituksesta Oulun ja Kokkolan ratapihojen turvalaiteurakoita varten 5.-6.8.2020Sopimus sisältää asetinlaitteiden ja ulkokaappien toimituksen 

Tavoitteena turvallisemmat ja toimivammat ratapihat 

Oulun ja Kokkolan ratapihoilla on käytössä usean eri aikakauden turvalaitteita, jotka ovat tulleet käyttöikänsä päähän. Turvalaiteurakoissa vanhentuneet turvalaitejärjestelmät uusitaan kokonaisuudessaan. Uudet turvalaitteet parantavat ratapihojen turvallisuutta ja mahdollistavat tulevaisuudessa eurooppalaisen rautatieliikenteen hallintajärjestelmän eli ERTMS-järjestelmän käyttöönoton.  Urakan aikana tehtävät työt mahdollistavat häiriöttömämmän liikenteen ja vähentävät merkittävästi myös ratapihan korjausvelkaa.  

- On hienoa päästä edistämään ratapihojen entistä sujuvampaa ja turvallisempaa käyttöä. Urakat etenevät suunnitellusti ja tästä on hyvä jatkaa eteenpäin, kertoo Väyläviraston projektipäällikkö Jouni Vauhkonen. 

Valmista loppuvuodesta 2023 

Turvalaiteurakkojen suunnittelutyötä on tehty vuodesta 2019 lähtien. Molemmat hankkeet alkavat kaapelireittien ja opastimien perustusten rakentamisella. Syksyllä on vuorossa laitetilojen rakentaminen. Turvalaitteiden käyttöönottovaihe ajoittuu vuosille 2022–2023 ja valmista pitäisi tulla vuoden 2023 loppuun mennessä. Käyttöönottovaiheesta aiheutuu ajoittaista häiriötä raideliikenteelle. 

Sopimushinta turvalaitejärjestelmän toimitukselle Ouluun on 7,8 miljoonaa euroa ja Kokkolaan 2,6 miljoonaa euroa. Hankkeiden kokonaiskustannukset ovat yhteensä 35 miljoonaa euroa (Oulu) ja 8 miljoonaa euroa (Kokkola). 

Vasemmalta Timo Nousmaa (Siemens), Hannu Saarinen (Siemens), Jari Jussila (Siemens) ja Jouni Vauhkonen (Väylävirasto) turvalaitejärjestelmän sopimuskatselmuksessa 4. elokuuta. 

Lisätietoja: 

Väyläviraston projektipäällikkö Jouni Vauhkonen, puh. 029 534 3268, [email protected] 

Väyläviraston projekti-insinööri Miikka Uotila, puh. 029 534 3262, [email protected] 

Rakennuttajakonsultin projektipäällikkö Pekka Saari, Ramboll, puh. 050 492 7360, [email protected] 

Turvalaitetöiden rakennuttaja Lauri Luoma, Ramboll, puh. 050 346 6657, [email protected]  

Hankkeet verkossa: 

https://vayla.fi/oulun-ratapihan-turvalaitteet 

https://vayla.fi/kokkolan-turvalaitteiden-uusiminen 

Liitteet

Väylävirasto vastaa valtion tieverkon, rautateiden ja vesiväylien kehittämisestä sekä kunnossapidosta. Huolehdimme liikenteen palvelutasosta ja osallistumme liikenteen ja maankäytön yhteensovittamiseen. Näin edistämme yhteiskunnan hyvinvointia ja elinkeinoelämän kilpailukykyä.

Tämä artikkeli on vanha. Artikkeli voi sisältää vanhentunutta tietoa ja linkit eivät mahdollisesti toimi. Julkaisumme löytyvät kootusti nykyään Doria-julkaisuarkistosta