Hyppää sisältöön

Inhimillisyys on projektipäällikön salainen ase

Julkaistu 25.3.2021

Tekoäly, digitalisaatio ja automatiikka ovat kovia sanoja liikenteen ja turvallisuuden parissa. Silti projektipäällikkö tarvitsee yhä enemmän ymmärrystä nimenomaan ihmismielestä. Miksi näin on?

Kuvituskuva, jossa mies ja kolme robottia katsovat toisiaan.

Projektipäällikkö on monitoimihenkilö jolle mikään ei ole vierasta. Hän pitää kaikkia lankoja käsissä ja jokaista palloa ilmassa. Ja tämän kaiken hän tekee sujuvasti ja turvallisesti oman projektin henkilöstön kanssa. Työ on hektistä ja käynnissä voi olla samaan aikaan monia eri projekteja. Luulisi, että tällaiseen työhön tarvittaisiin ihmisen sijaan konetta. Mutta näin ei ole.

”Projektipäällikön tehtävänä on varmistaa, että työskentely sujuu ja projekti etenee aikataulussa ja budjetissa. Projektien vieminen eteenpäin vaatii paitsi asioiden johtamista myös ymmärrystä ihmisten roolista. Se on siis pitkälti vaikuttamista muihin ihmisiin”, kertoo pitkän linjan projektipäällikkö Jouni Vauhkonen Väylävirastosta.

Nykyaikaisessa turvallisuusajattelussa pidetään tärkeänä, että ihmisen toiminnan ja piirteiden huomiointi otetaan mukaan organisaation eri osissa – on kyse sitten suunnittelusta, johtamisesta tai henkilöstön kehittämisestä. Tavoitteena on erityisesti ymmärtää toimivia asioita ja onnistumisia. Poikkeavien asioiden kohdalla keskeistä olisi muistaa avoin, rakentava ja ei syyllistävä lähestyminen. Me emme ole tunteettomia koneita.

”Ihmiset tekevät virheitä, mutta myös oppivat niistä. Ihminen on se joustava elementti, joka liittää yhteen muut, jäykät osat. Inhimillisyys on mauste, joka tekee reseptistä maistuvan. Siksi inhimillisyys on myös projektipäällikön salainen ase”, Vauhkonen kertoo.

Muilta oppiminen ja tiedon jakaminen ovat kehittymisen keskiössä. Tässä Vauhkosen neljä pointtia, joista jokainen projektipäällikkö voi ottaa oppia:

1. Kaikki lähtee omasta ajattelusta

Ei ole olemassa yksittäistä tekoa tai ohjetta, joka takaisi projektin onnistumisen. Kyse on kokonaisvaltaisesta ja positiivisesta tavasta lähestyä, ymmärtää ja tuntea oma työ sekä olla kiinnostunut opastamaan ja ohjaamaan myös muita onnistumaan heidän työssään.

2. Luo keskusteleva ilmapiiri

On tärkeää, että omalla esimerkillä kannustaa avoimeen vuorovaikutukseen, tyhmiä kysymyksiä ei ole. Aika usein tilanne on, että moni muukin miettii juuri samaa asiaa. Kysy, älä jää yksi miettimään asioita.

3. Muista palautteen anto

Projektipäällikkö on eräänlainen tsemppari, valmentaja. Rakentava palaute auttaa asiantuntijaa oppimaan uutta, mutta keskeistä myös onnistumisten huomiointi. On tärkeää antaa palautetta hyvästä suorituksesta jopa niin muutkin sen kuulevat.

4. Jakakaa kokemuksia

On tärkeä, että sekä poikkeamista että onnistumista käydään keskustelua. Tunnistetaan missä kohdin onnistuttiin ja missä olisi vielä parantamisen varaa. Myös niistä vaikeista asioista. Ilman keskustelua ei voi syntyä yhteistä näkemystä ja yhteistä oppimista jolla voimme parantaa ja kehittää toimintaamme.

Lue myös

Pääjohtaja Wihlman: Turvallisuus koskee kaikkia ja kaikkea

Esittelyssä Väyläviraston uusi turvallisuusjohtaja Heidi Niemimuukko

Sata vuotta sitten pärjättiin yhdellä liikennemerkillä

Turvalaitteet varmistavat junien kulkua nyt ja tulevaisuudessa

Syventäviä verkkokursseja riskienhallinnan ja turvallisuuspoikkeamien hallintaan


Tämä artikkeli on vanha. Artikkeli voi sisältää vanhentunutta tietoa ja linkit eivät mahdollisesti toimi. Julkaisumme löytyvät kootusti nykyään Doria-julkaisuarkistosta