Hyppää sisältöön

Viinikankadun ylittävän Pinninkadun rautatiesillan taidesuunnitelmat valmistuneet

Julkaistu 14.04.2020

Viinikankadun ylittävä Pinninkadun alikulkusilta sijaitsee näkyvällä paikalla Tampereen pääsisääntuloväylällä Viinikan liittymän, Tampere-talon ja Tampereen yliopiston välittömässä läheisyydessä. Uusittavan sillan taide- ja ulkoasusuunnitelmat ovat valmistuneet.

Pinninkadun rautatiesilta sijaitsee liikenteellisesti ja historiallisesti merkittävällä paikalla. Nykyinen silta on rakennettu 1930-luvulla ja se korvataan uudella pidemmällä sillalla kesällä 2020 Tampereen kaupungin ja Väylän yhteishankkeessa. Sillan rakennustyöt ovat jo käynnissä. Uusi silta tulee toimimaan maamerkkinä kaupungin keskeisellä kulkuväylällä niin päivänvalossa kuin valaistuna pimeällä.

ROP-taitelijaryhmään kuuluvat Tuomo Rosenlund ja Pekko Orava ovat laatineet uuden sillan ulkoasu- ja taidesuunnitelmat yhteistyössä FT Mika Hannulan kanssa. Nykyisen sillan historia on innoittanut ulkonäkösuunnittelun toteuttanutta ryhmää. Pinninkadun alikulkusillan taidesuunnitelmassa toteutetaan visuaalisia elementtejä sillan pilareihin, sillan alapintaan pilarien välille, radan kaiteeseen sekä sillan tukimuuriin.

Tulevan sillan tukimuuri verhoillaan vanhasta sillasta puretuilla kivillä. Verhouksen osaksi tulee uusia kivilaattoja, joihin toteutetaan kaivertamalla piirustuksista sekä sillan historiaan liittyvistä teksteistä muodostuva kokonaisuus. Sillan paalujen ympärille toteutetaan muotoiltu ja perforoitu teräslevy. Pilarit valaistaan sisäpuolelta, jolloin perforointi loistaa pimeällä lyhtymäisesti ulospäin. Radan kaiteisiin toteutetaan väriliuku murrettujen oranssien ja punaisen sävyistä, joka luo liikkeen tuntua staattiseen siltaelementtiin.

Autoilijoiden näkökulmasta tuleva silta avautuu värillisesti mielenkiintoisena ja tilallisena kokonaisuutena, jossa ei kuitenkaan ole autoilijan keskittymistä haittaavia yksityiskohtia. Jalankulkijat ja polkupyöräilijät pääsevät tutustumaan sillan alla oleviin teksteihin ja kuvakaiverruksiin lähemmin.

Silta valmistuu syksyn 2020 aikana. Katualueen liikennejärjestelyt tehdään omana hankkeenaan myöhemmin.  

Lisätietoja:

Väylä, Terhi Haapaniemi, p. 029 534 3809, [email protected] (hankkeen projektipäällikkö)

Tampereen kaupunki, Petri Kantola, p. 050 364 6095, [email protected] (rakennuttamispäällikkö, katutujärjestelyt)

ROP-taiteilijaryhmä, Tuomo Rosenlund, p. 040511 8010, [email protected] (sillan taide- ja ulkonäkösuunnittelu)

Liitteet

Väylä vastaa valtion tieverkon, rautateiden ja vesiväylien kehittämisestä sekä kunnossapidosta. Huolehdimme liikenteen palvelutasosta ja osallistumme liikenteen ja maankäytön yhteensovittamiseen. Näin edistämme yhteiskunnan hyvinvointia ja elinkeinoelämän kilpailukykyä.

Tämä artikkeli on vanha. Artikkeli voi sisältää vanhentunutta tietoa ja linkit eivät mahdollisesti toimi. Julkaisumme löytyvät kootusti nykyään Doria-julkaisuarkistosta