Hyppää sisältöön

Vesiväylien turvalaitteet kuntoon kesän aikana

Julkaistu 27.5.2021

Väylävirasto hallinnoi 16 000 kilometriä valtion vesiväyliä meri- ja järvialueilla. Turvalaitteita eli merimerkkejä on valtion väylillä noin 25 000 kappaletta, toiseksi eniten maailmassa. Turvalaitteet voivat olla joko kelluvia tai kiinteitä. Kelluvia merkkejä ovat mm. poijut ja viitat, kiinteitä puolestaan reunamerkit, tutkamerkit ja linjamerkit.

Vesiväylien turvalaitteita.

”Joka kevät talven jälkeen on edessä mittava turvalaitteiden korjausurakka meri- ja järvialueilla. Työt päästiin tänä keväänä aloittamaan eteläisillä merialueilla maalis-huhtikuun vaihteessa ja pohjoisilla merialueilla toukokuussa”, sanoo aluepäällikkö Mika Lehtola Väylävirastosta.

Normaalin jäätalven jälkeen mittava kunnossapitourakka

Pääasiassa turvalaitteiden rikkoutumiset johtuvat jäiden liikkumisesta. Jäät olivat tänä talvena kaikilla merialueilla ja järvialueilla normaalitalven mukaiset, kun tarkastellaan mm. jään laajuutta, paksuutta ja liikkuvuutta. Jäät ovatkin rikkoneet tai siirtäneet kelluvia turvalaitteita keskivertotalven malliin. Kiinteät turvalaitteet ovat selvinneet kuluneesta talvesta normaalisti.

Kyse on mittavasta urakasta. Merimerkkien paikat tarkistetaan joka vuosi sijaintimittaamalla veneestä tai aluksesta käsin, pelkkä gps-pohjainen tarkistus ei riitä.

”Korjausurakassa kelluvien turvalaitteiden kuten poijujen ja viittojen sijainti mitataan, ja siirretään jäiden siirtämät turvalaitteet paikoilleen. Rikkoutuneet tai kokonaan hävinneet turvalaitteet uusitaan. Lisäksi kaikille suoritetaan silmämääräinen kuntoarvio”, kertoo Lehtola. 

Suomessa vaihdetaan vuosittain useita satoja viittoja riippuen jäätalven ankaruudesta.

Eteläisillä merialueilla tarkastukset ovat jo loppusuoralla, ne valmistuvat toukokuun loppuun mennessä. Pohjanlahdella työt ovat käynnissä ja valmistuvat kesäkuun puolessa välissä mennessä. Perämerellä korjaukset valmistuvat kesäkuun loppuun mennessä. Myös järvialueilla työt ovat meneillään ja valmistuvat pääsääntöisesti 20.6. mennessä.  Tämän jälkeen saadaan tarkka tilannekuva korjaustoimenpiteistä koko Suomen osalta.

Rikkoutuneista ja puuttuvista turvalaitteista ilmoitetaan Väyläviraston palautekanavaan.

Lisätietoja

Aluepäällikkö Mika Lehtola, [email protected]

Lue myös

Pääjohtaja Wihlman: Kesä on korjaamisen ja rakentamisen aikaa

Tiemerkintätyöt alkoivat – muista kolme vinkkiä

Toimiva työvaiheistus mahdollistaa sujuvat ratatyöt

Pölyttä paras


Tämä artikkeli on vanha. Artikkeli voi sisältää vanhentunutta tietoa ja linkit eivät mahdollisesti toimi. Julkaisumme löytyvät kootusti nykyään Doria-julkaisuarkistosta