Hyppää sisältöön

Valtatien 19 ohituskaistojen rakentaminen Seinäjoen ja Lapuan välillä etenee

Julkaistu 20.12.2022 11.55

 

Valtatien 19 parantaminen on edennyt aikataulussaan sekä Atrian eritasoliittymän ja Hipintien välisellä osuudella että Muurimäen ja Patruunatehtaantien välillä. Näkyvimpiä merkkejä töiden etenemisestä ovat Muurimäen risteyssillan valmistuminen ja eritasoliittymän avaaminen liikenteelle sekä ohituskaistaosuuden rakentuminen sillalta Patruunatehtaantielle saakka.

 

Valtatien 19 parantaminen alkoi viime helmikuussa Atrian eritasoliittymän alueelta massanvaihdoilla. Työt Atrian kohdalla etenivät uusien ramppien rakentamisella, kunnallistekniikan siirtojen valmistelulla ja maaperän vahvistamisella. Lapuan hankealueelle on rakennettu risteyssilta Muurimäkeen ja sillalta Patruunatehtaantielle ulottuvat ohituskaistat. Lisäksi hankealueella on tehty erilaisia pienempiä töitä, kuten alikulkukäytävän pidentäminen Patruunatehtaantien lähettyvillä.

Talven tulon myötä työt hankealueella hiljenevät hetkeksi. Työt jatkuvat täydellä teholla koko hankealueella arviolta toukokuussa. Silloin luvassa on muun muassa ohituskaistojen viimeistelyä Atrian ja Hipintien välisellä tieosuudella, katujen, yksityisteiden ja kevyenliikenteenväylien rakentamista sekä uusien tieosuuksien päällystämistä koko hankealueella. 

Hankkeelle lisärahoitus

Atrian eritasoliittymän kohdalla maaperän vahvistamista ja kunnallistekniikan rakentamista jatketaan mahdollisuuksien mukaan läpi talven.

“Levenevän tien ja uudistuvan eritasoliittymän vuoksi siirrämme Atrian kohdalla viemäreitä, vesijohtoja sekä sähkö- ja tietoliikennekaapeleita toiseen kohtaan. Pehmeän maaperän vuoksi työvaihe on haastava”, kertoo hankkeen projektipäällikkö Pasi Kivioja Väylävirastosta.

Lisäksi kunnallistekniikan siirto edellyttää työvaihetta, jossa tie alitetaan ilman kaivamista. Työvaiheessa jättimäinen pora junttaa vesi- ja viemäriputkia tien alitse, samalla kun liikenne kulkee valtatiellä.

Pehmeät pohjaolosuhteet vaativat maaperän vahvistuksia. Atrian kohdalla massoja on vaihdettu kantavampiin ja maaperää on tiivistetty raskaiden pengerrysten avulla.

"Seinäjoen hankeosuuden haastava maaperä ja maailmantilanne ovat aiheuttaneet lisäyksiä kuluihin. Olemme jo saaneet lisärahoituksen", Kivioja kertoo.

Hanke valmistuu vuoden 2023 lopussa

Hankkeen aikana tieosuudelle rakennetaan kaksi ohituskaistaparia, uusi eritasoliittymä sekä parannetaan eritasoliittymää ja kahta tasoliittymää. Työ painottuu Atrian eritasoliittymän ja Hipintien väliselle osuudelle sekä Muurimäen eritasoliittymän ja Patruunatehtaantien välille. Työt valmistuvat vuoden 2023 loppuun mennessä. Urakasta vastaavat Väylävirasto sekä Seinäjoen ja Lapuan kaupungit.  

Pitemmällä tähtäimenä tavoitteena on, että valtatie 19 levennetään nelikaistaiseksi Seinäjoen ja Lapuan välillä. Tavoitteena on, että nopeusrajoitus olisi 100 kilometriä tunnissa koko osuudella. 

Työ jatkuu hankkeen toisessa vaiheessa, jonka suunnitteluun on myönnetty rahoitus. Toisen vaiheen suunnittelusta vastaa Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus.  

 

Lisätiedot: 

Projektipäällikkö Pasi Kivioja 
Väylävirasto
029 534 3602
[email protected]

 

Hankesivut: https://vayla.fi/vt-19-seinajoki-lapua-rakentaminen 

 

Liitteet


Tämä artikkeli on vanha. Artikkeli voi sisältää vanhentunutta tietoa ja linkit eivät mahdollisesti toimi. Julkaisumme löytyvät kootusti nykyään Doria-julkaisuarkistosta