Hyppää sisältöön

Vaalimaan tunneli on louhittu läpi

Julkaistu 28.07.2016

E18 Hamina–Vaalimaa -moottoritien varrelle rakennettavan tunnelin louhinnat ovat edistyneet siihen vaiheeseen, että tunneliputket on puhkaistu. Louhinnat alkoivat huhtikuun alussa, ja kallion läpi päästiin aikataulun mukaisesti.

Tunnelin louhiminen hyvälaatuisessa kalliossa on sujunut ongelmitta. Kokonaisuudessaan tunnelilouhinnat valmistuvat elokuun aikana. Tämän jälkeen tunnelissa tehdään lujitustöitä syyskuun puoliväliin asti. Muut rakennustyöt jatkuvat syksyyn 2017 saakka.

Rasa-ahonmäen kallion läpäisevän tunnelin nimi on nyt virallisesti Vaalimaan tunneli. Tunneli lieventää moottoritien vaikutuksia Vaalimaanjokilaakson arvokkaaseen kulttuurimaisemaan ja luonnonympäristöön. Kotolan maantie kulkee sen yli. Valmis tunneli on 225 metriä pitkä, ja siinä on kaksi putkea liikenteelle.

Video tunnelin louhinnoista/Juha Tapper, YIT

Moottoritietä rakentaa 600 työntekijää

Rakennustyöt etenevät aikataulussa moottoritien 32 kilometrin pituisella alueella. Tunnelin lisäksi tehdään paljon maanrakennus- ja siltatöitä. Hankealueelle rakennetaan yhteensä yli 40 siltaa, joista viisi on jo valmiina. Risteyssiltojen lisäksi rakennetaan vihersiltoja, vesistösiltoja ja alikulkuja kevyelle liikenteelle.

Työt ovat kesällä vilkkaimmillaan, ja parhaimmillaan työmaalla ahkeroi noin 600 henkilöä. Lisäksi hankkeen parissa työskentelee liki 100 suunnittelijaa. Perehdytetyistä työntekijöistä paikallisia on 42 prosenttia, ja työmaalla toimivista yrityksistä noin 45 prosenttia.

Alkuvuodesta 2017 liikenteelle avataan Vaalimaan raskaan liikenteen odotusalue ja moottoritieosuus Lelusta Kattilaisiin. Raskaan liikenteen odotusalueen päällystystyöt ovat edenneet puoliväliin, ja Lelun ja Kattilaisten välisen osuuden asvaltointi alkaa elokuun loppupuolella. Moottoritien Turusta itärajalle viimeistelevä väylä valmistuu kokonaisuudessaan kevääseen 2018 mennessä. Vuoteen 2034 kestävällä elinkaarisopimuksella toteutettavan hankkeen palveluntuottaja on Tieyhtiö Vaalimaa Oy, joka vastaa hankkeen rahoituksesta sekä suunnittelusta, rakentamisesta ja kunnossapidosta. Pääurakoitsijana toimii YIT Rakennus Oy. Hankkeen tilaaja on Liikennevirasto.

LISÄTIETOJA

YIT Rakennus Oy: projektijohtaja Jouni Hyvärinen, p. 040 197 1999, [email protected]
Tieyhtiö Vaalimaa Oy: toimitusjohtaja Jaakko Kouvalainen, p.040 546 8073, [email protected]
Liikennevirasto: projektijohtaja Lars Westermark, p. 029 5 34 3838, [email protected]

www.liikennevirasto.fi/e18vaalimaa
https://www.facebook.com/e18vaalimaa
https://twitter.com/e18vaalimaa

Liitteet

 

Tämä artikkeli on vanha. Artikkeli voi sisältää vanhentunutta tietoa ja linkit eivät mahdollisesti toimi. Julkaisumme löytyvät kootusti nykyään Doria-julkaisuarkistosta