Hyppää sisältöön

Uuden ajan avoin reittiopas testattavana

Julkaistu 16.08.2016

Liikenneviraston julkaisi uudistettavasta valtakunnallisesta matka.fi-palvelusta betaversion kesäkuussa. Jatkossa valtakunnallinen reittiopas tarjoaisi kattavat tiedot liikkumisesta niin eri kaupunkien välillä kuin paikallisestikin.

Liikennevirasto ja HSL uudistavat yhteistyönä reittioppaitaan Digitransit-hankkeessa. Projektin päättyessä matkustajilla on käytössään moderni, kaikki joukkoliikennemuodot kattava aikataulu- ja reittiopas uusine ominaisuuksineen. Tieto ja sovelluskoodi ovat avoimia, joten palvelujen tarjoajat voivat kehitellä matkustajille lisää uusia palveluita.

Sekä HSL:n reittiopas että valtakunnallinen matka.fi-palvelu ovat olleet olemassa jo vuosia. Digitransit-projektin myötä palvelut ovat yhtenäisempiä ja muotoiltu paremmin mobiililaitteisiin sopiviksi.

Uudistuvaan valtakunnalliseen matka.fi -palvelun voi tutustua osoitteessa http://beta.matka.fi/. Tavoitteena on, että valtakunnalliseen palveluun saataisiin mukaan kaikki Suomen kunnat ja kaupungit, jolloin kaikki joukkoliikenteen aikataulutiedot olisivat saatavissa yhdestä paikasta. Kehitteillä olevan valtakunnallisen reittioppaan palvelumuotoilu on jo meneillään ja uusi matka.fi olisi käytössä alkuvuodesta 2017. Myös HSL:n reittiopas on tarkoitus avata uudessa ympäristössä vuodenvaihteessa.

”Lyhyesti sanottuna mahdollistamme joukkoliikennematkustajan navigaattorin toteutumisen”, toteaa joukkoliikenneasiantuntija Martin Johansson Liikennevirastosta. ”Yhä suuremmalla määrällä joukkoliikennematkustajia on käytössään älypuhelin, josta haetaan matkan aikana tietoa. On siis järkevää tehdä palveluista suoraan yhteensopivia mobiililaitteiden kanssa”, Johansson jatkaa.

Liikennevirasto tekee Digitransitissa työtä sen eteen, että eri tahoilta koottu reitti- ja aikataulutieto olisi mahdollisimman kattava ja laadukas.

Uudet palvelut ovat myös entistä ajantasaisempia. Reittioppaan beta-versio näyttää jo nyt eräiden bussien, junien ja raitiovaunujen reaaliaikatietoja. Syksystä 2016 HSL:n kaikki pääkaupunkiseudun joukkoliikennevälineet saadaan reaaliaikaisen tiedonkulun piiriin. Uudessa avoimessa reittioppaassa käyttäjä voi myös hyödyntää sitä, että mobiililaitteet ymmärtävät, missä käyttäjä kulkee. Reittiopas ehdottaa tiedonhakijalle sijaintitiedon perusteella ensisijaisesti parasta reittiä. Jos linjalla on häiriöitä, reittiopas ohjaa palvelun käyttäjän uudelle reitille.

”Pyrimme avoimuuteen monella eri tavalla. Tieto ja lähdekoodi ovat avoimia, samoin myös varsinainen kehitystyö”, Johansson kertoo. Kehitysprojektin etenemistä voi seurata osoitteessa www.digitransit.fi.

Lisätietoa:

Avoin reittiopas -projekti: joukkoliikenneasiantuntija Martin Johansson, p. 029 534 3526 tai [email protected]

Lue lisää Liikenneviraston digitalisaatiohankkeesta.

Tämä artikkeli on vanha. Artikkeli voi sisältää vanhentunutta tietoa ja linkit eivät mahdollisesti toimi. Julkaisumme löytyvät kootusti nykyään Doria-julkaisuarkistosta